Перше зібрання уряду в новому складі мало виключно робочий характер. Єдиною лірикою, яку дозволив собі новопризначений Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, стало те, що він попросив протокольну службу Секретаріату Кабміну усунути зайвий пафос із процедури початку урядових засідань, а до членів уряду звернувся із проханням не вставати з місць, коли до зали заходить Прем’єр. В уряді зібралася єдина команда, тож почесті зайві, сказав Арсеній Яценюк.

У короткій доповіді глава уряду зазначив, що програму діяльності Кабінету Міністрів затверджено, тож кожний урядовець має негайно взяти під контроль кожне міністерство та галузь, за яку вони відповідають. Крім того, майже кожне міністерство отримало першочергові завдання.

Так, очільник МЗС у найкоротші терміни має підготувати майданчик для перемовин з європейськими, російськими та американськими партнерами. Для цього керівникові дипломатичного відомства доручено організувати відповідні телефонні дзвінки.

Міністр фінансів повинен провести аналіз і доповісти про реальну картину в економіці та фінансах, а також про бюджетну діру. З огляду на це необхідно розробити кроки для виходу із кризової ситуації. Крім того, глава уряду заявив, що планується запровадити найжорсткіший режим економії державних коштів. Жодних державних автомобілів, жодних привілеїв, жодних витрат на утримання міністрів. Віце-прем’єрові — очільнику Мінрегіонбуду доручено зв’язатися з керівниками кожної області та міст і з’ясувати, скільки коштів недоотримали місцеві бюджети з Єдиного казначейського рахунку.

Завдання першого віце-прем’єра і міністра внутрішніх справ — навести порядок та забезпечити спокій на вулицях країни, а також розслідувати кожен злочин проти мирних громадян, знайти й покарати винних у цих злочинах.

Міністрові оборони доручено взяти під реальний контроль Збройні сили. З огляду на складну ситуацію в Криму Прем’єр-міністр заявив, що всі конфлікти вирішуватимуться виключно політичним шляхом, і нікому втягнути Україну в протистояння не вдасться. Арсеній Яценюк заявив, що ніхто ніколи не розділить нашу державу.

Міністрові соціальної політики доручено надати повну картину в цій сфері та максимально забезпечити соціальні виплати. При цьому Прем’єр заявив, що, оскільки казна порожня, уряд не піде на популістські рішення. Зокрема, у найближчій перспективі не слід очікувати на скасування пенсійної реформи. Нині завдання — забезпечити виплати пенсій згідно з чинним законодавством.

Керівникові Мінпаливенерго поставлено завдання забезпечити безперебійне постачання електроенергії та природного газу. Водночас міністр повинен надати конкретну цифру щодо заборгованості перед Росією за газ, підбити баланс наявного в українських підземних сховищах блакитного палива, а також надати інформацію про обсяги прокачування Росією газу через нашу газотранспортну систему.

Перші результати роботи, а також першочергові завдання відомств керівники міністерств мали озвучити цього самого дня на нараді. Також вони мають внести кадрові пропозиції. «Прошу всіх міністрів невідкладно провести наради в міністерствах із трудовими колективами. У нас завдання на виконання програми діяльності уряду, конкретні кроки кожного міністра із стабілізації ситуації в країні», — наголосив глава уряду.