Одна з таких дат — 8 Березня. Традиційно свято жінок пов’язують з ім’ям Клари Цеткін. Але мало хто знає, що його коріння в глибокій давнині. В Стародавньому Римі цього дня матрони (заміжні жінки) отримували від своїх чоловіків подарунки. Вбрані в найкращий одяг, із запашними вінками на головах, римлянки приходили в храм богині Вести — хранительки домашнього вогнища. Не залишалися без подарунків навіть рабині, для яких цей день робили вихідним. За дивною примхою долі, через кілька тисячоліть, саме 8 березня 1857-го робітниці Нью-Йорка пройшли маршем вулицями міста, протестуючи проти низьких зарплат і поганих умов праці. А 1908 року вже їхні онуки в цей день вимагали заборони дитячої праці і права голосу для жінок. Через два роки на міжнародній конференції жінок у Копенгагені Клара Цеткін запропонувала щорічно відзначати 8 березня в пам’ять про нью-йоркські події. Жінки тоді добивалися права працювати нарівні з чоловіками. Про богиню Весту якось забули.

З роками свято перетворилося на офіціоз. У цей день на урочистих заходах держава звітувала перед суспільством про реалізацію державної політики щодо жінок, дамам дарували революційні квіти — гвоздики. Часи змінилися, пішли в минуле свята, що були обов’язкові для виконання. А день 8 Березня залишився, і, здається, не випадково. Цикл замкнувся. Нині, в нашому прагматичному технократичному столітті, як і багато тисячоліть тому, — це свято ніжності, любові, тепла і квітів, а жінок вітають просто тому, що вони жінки, які несуть у світ добро і красу.

Жінки знають, як перетворити себе на Клеопатру, використовуючи косметику від White Man. Фото з сайту ru. picscdn.com

— Чесно кажучи, в питанні краси кожна жінка може дати фору будь-якому фахівцю, — усміхається головний дерматолог МОЗ Олександр Літус. — Жінки знають, як перетворити себе на красуню за лічені хвилини. Треба тільки пам’ятати, що краса вимагає не так жертв, як постійної роботи. Для шкіри жінки шкідливі різкі перепади температури і ультрафіолетове опромінення. Солярії краще не відвідувати (за кордоном вони взагалі заборонені для дівчат до 18 років). Щоб бути красивою, треба повноцінно відпочивати, спати не менше 8 годин на добу, відмовитися від шкідливих звичок.

Одним із найпоширеніших ворогів краси жінки є надмірна сухість і ламкість волосся. Цей ворог причаївся в потребі часто міняти колір волосся, робити хімічні завивки та укладки. Більшість жінок часто миють голову, потім витирають волосся рушником, завдаючи йому шкоди від сильної механічної дієї, сушать волосся феном без особливої необхідності. Але і це ще не усе: волосся страждає від неякісних шампунів, дії ультрафіолету, вітру, морозу, поганої екології, неправильного харчування, і багатьох інших причин.

На думку фахівців, основна умова жіночої краси — здоровий спосіб життя.

— Мене часто запитують, яка дієта найкраща, — каже головний дієтолог МОЗ Олег Швець. — Я завжди відповідаю: здорова. Мода змінюється, а принципи здорового харчування залишаються незмінними — вживати з їжею стільки енергії, скільки використовуєш; їжа повинна бути збалансованою і, звичайно, смачною. Слід розрізняти безпеку і якість продуктів. Безпека гарантується державою, якість вибирає споживач. Наприклад, ви любите чипси. Загалом вони безпечні (не отруїтеся), але користі організму не принесуть. Існує поняття «здорова тарілка». Сюди входять овочі, фрукти, злаки, риба, молочні продукти низької жирності. Ось це безпечна і якісна їжа, яка корисна організму.

Голодування і розвантажувальні дні дієтолог не визнає.

— Здоровий спосіб життя не має вихідних, — вважає Олег Швець. — Голодування  взагалі річ небезпечна. Сік підшлункової залози, жовч виділяються цілодобово. Якщо організм не отримує харчування, ці речовини роз’їдають слизову шлунка. Розвантажувальні дні теж небезпечні. Адже це означає, що раніше ви харчувалися неправильно. Якщо у вас є проблеми із зайвою вагою, краще зменшити кількість їжі і збільшити фізичні навантаження.