Позачергове засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зібрав, щоб розглянути головні аспекти, прописані у проекті Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Варіантів документа, який вирішить економічну долю нашої країни наступного року, Міністерство фінансів підготувало два. Перший передбачає бюджет на нинішній податковій базі й відповідно до чинного бюджетного законодавства, другий — грунтується на реформах, запропонованих Кабміном.

Спільну позицію всього складу уряду озвучив Арсеній Яценюк: «На чинній податковій базі без проведення податкової реформи, реформи єдиного соціального внеску і бюджетної реформи уряд не подаватиме бюджет, оскільки це буде бюджет економічного падіння, а не стабілізації. Саме тому кілька тижнів тому Мінфіну було доручено розробити справжній пакет економічних реформ, які повинні стати фундаментом для ухвалення нового якісного бюджету».

Тож Кабмін схвалив пакет економічних реформ. А потім передав на розгляд керівництва Верховної Ради проекти законів про зміни до Податкового і до Бюджетного кодексів, про реформування системи загальнообов’язкового соціального страхування і легалізації фонду оплати праці. Це й є законотворча база до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Текст головного фінансового документа країни уряд внесе у Верховну Раду, щойно парламентарії підтримають скасування податків, зменшення податкового навантаження, детінізації, бюджетної децентралізації і розширення прав територіальних громад.

«За інших обставин подання бюджету на чинній базі не прийнятне. Уряд не погоджується на те, щоб у зв’язку з падінням економіки майже на 7%, яке пов’язане з війною, розв’язаною Росією проти України, піти на скорочення всіх соціальних витрат. Ми знайшли компенсатори, знаємо, як зробити цей бюджет стабільним. Наполягаю, що його має ухвалити чинний парламент. Часу немає», — резюмував Прем’єр.

Уряд запевняє громадян у стабільності соціальних виплат. Фото Володимира ЗAЇКИ

Країна вимагає реформ

Про зміни, запропоновані урядом, доповідав міністр фінансів Олександр Шлапак. «Третій рік поспіль маємо падіння ВВП. Воно прискорюється. Вже в другому півріччі, за нашими показниками, мінус 6% — це буде ще хороший результат до кінця року. Адже, на превеликий жаль, економічна ситуація погіршується радикально», — пояснив він.

Якщо активне протистояння на сході країни припиниться «вже завтра», зростання ВВП сягне нульової позначки, а в разі ухвалення реформ — становитиме 2% (на них і орієнтується уряд, представляючи проект Держбюджету-2015).

Міністр також розповів, що падіння економіки за підсумками 2014 року за умови нинішньої динаміки соціально-економічного розвитку становитиме близько 7% за інфляції 11%. При цьому Кабмін планує вкластися в прогнозний показник дефіциту бюджету 4,5% ВВП.

«Мінус 7% — очікуваний поріг. Промислове виробництво в нас за підсумками серпня становитиме близько мінус 12%. Що стосується індексу споживчих цін, ми одержимо цього року близько 11%. Приблизно такий самий показник матимемо й наступного року», — наголосив міністр.

Детінізація  на основі ризиків

Окрім цього, Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді запровадити в рамках податкової реформи загальне декларування, яке передбачає разову процедуру безкоштовної податкової амністії. Вона дасть змогу громадянам легко задекларувати всі наявні доходи та майно, а потім декларувати зміни майнового стану. Йдеться про загальне разове декларування активів (платне чи ні, ще достеменно не відомо). Уже потім відбуватиметься автоматичне зіставлення доходів і видатків.

Наступна пропозиція уряду — зниження ставки єдиного соціального внеску до 15% на суму зарплати, яка перевищує дві мінімальні. Сутність системи міністр фінансів вивів у своєрідну формулу: «41% сплачуватиметься з двох мінімальних заробітних плат. Тобто роботодавець особи, яка отримуватиме до двох мінімальних заробітних плат, сплачуватиме цю суму. Значну частину людей оформлено з мінімальними зарплатами, однак вони отримують додаткові кошти в конвертах. Ми пропонуємо вийти «з тіні», і тоді з перевищення треба буде заплатити 15%. Це буде один з найліберальніших режимів у Європі».

Окрім посилення правил оформлення трудових відносин, планується запровадити нову прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб. Для тих, хто отримує щорічно від 500 тисяч до мільйона гривень, пропонується ставка єдиного податку 20%, а для тих, хто має понад мільйон гривень, — 25%.

Ставка єдиного податку на малий бізнес скорочується вдвічі для тих, хто протягом року отримує доходів до 20 мільйонів гривень. Передбачено й повне звільнення від усіх видів перевірок. Бізнесу слід буде лише зменшити навантаження на фонд заробітної плати й кількість звітності, скасувати ведення подвійного обліку, зменшити навантаження на платників єдиного податку.

До слова, у 2015-му Кабінет Міністрів має намір виділити на потреби армії близько 63 мільярдів гривень.

«45 мільярдів гривень — це фінансові витрати на військових протягом трьох років. Цього року ми додали 18 мільярдів гривень із резервного фонду. Так, загальна сума становить 63 мільярди гривень. На цей самий показник ми плануємо вийти й наступного року», — акцентував Олександр Шлапак.

Уряд чекає,доки Верховна Рада вирішить

Прем’єр-міністр підбив підсумки сказаного. Пакет економічного розвитку країни розробляли протягом трьох місяців. Важливі норми документа, на переконання Арсенія Яценюка, — скорочення податків з 22 до 9, узгодження податку на прибуток із європейським стандартом.

Щодо місцевої децентралізації він висловився так: «Просять регіони грошей — ми даємо ресурс на області. Це справжня бюджетна децентралізація, яка дасть територіям змогу краще працювати і більше заробляти».

До речі, якщо запрацює єдиний соціальний фонд, уряд зможе перенаправити заощаджені кошти на інші соціальні програми — це майже 600 мільйонів гривень.

Пакет змін Прем’єр вважає не найкращим, однак заявляє, що уряд пішов на ризик і не залишив усі соціальні витрати на сталому рівні. За умови ухвалення пакета реформ навіть прогнозують їх збільшення до 6%.

«Піде справа краще, зупиниться війна, підуть інвестиції — поміняємо бюджет, — означив позицію Арсеній Яценюк. — Уряд сповідує принцип чесності й реалізму, реформ і ефективності».