Цього разу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкрив захід новиною-анонсом. 13—14 листопада в Україну прибуває з робочим візитом міністр фінансів Сполучених Штатів Америки Джейкоб Лью. Із ним вітчизняний міністр фінансів Наталія Яресько вестиме предметні переговори про умови надання Україні додаткових кредитних гарантій на мільярд доларів (від США наша країна вже отримала два мільярди доларів кредитних гарантій). Найбільше уваги сторони мають присвятити умовам, на яких уряд США видасть відповідну кредитну гарантію, критеріям для проведення реформ і їх відповідності програмі роботи з Міжнародним валютним фондом. Головна умова: Україна має продовжувати впровадження економічних, соціальних і гуманітарних реформ.

До Києва незабаром прибуде й місія МВФ. З її представниками керівництво нашої держави також говоритиме про перебіг соціальних, економічних і фінансових перетворень.

Опісля Прем’єр наголосив на потребі ухвалити до кінця року збалансований Закон «Про Державний бюджет України на 2016 рік», а разом з ним — і нову податкову реформу.

«Міністерство фінансів, профільні міністри та представники бізнесу працюють над тим, щоб ця реформа дала поштовх для розвитку економіки, можливості повністю збалансувати держбюджет», — деталізував Арсеній Яценюк.

Він також розповів, що на засіданні Ради національної безпеки і оборони за участю Президента й урядовців розглядатимуть питання оборонного бюджету на наступний рік. Кабінет Міністрів представить своє бачення обсягів фінансування й запропонує конкретні показники.

Промисловці, підприємці й бізнес з нетерпінням очікують нових правил у податковій політиці. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

12-річка та модернізована медицина

Ухвалення держбюджету та Податкового кодексу — це, за словами глави уряду, чи не найголовніша «частина реформ на 2016 рік». Великі надії він покладає на зміни в системі середньої освіти. Цього року влада провела реформу вищої освіти, на часі — зміни у вищій професійно-технічній освіті й у системі загальної середньої освіти.

Наступного року уряд планує в межах реформування сектору охорони здоров’я відмовитися від фінансування ліжко-місць, спрямувавши кошти на пацієнта і якість надання йому медичних послуг.

У четвер у Верховній Раді розглядатимуть 15 економічних законопроектів в межах дерегуляційних змін. На засіданні уряду Арсеній Яценюк попросив парламентаріїв об’єднатися, ухвалити документи і відкрити шлях прозорій чесній приватизації, допомогти країні залучати інвестиції та створювати нові робочі місця.

До речі, коли Верховна Рада ухвалюватиме державний бюджет на наступний рік і податкове законодавство, уряд винесе на розгляд ще й проекти законів про зміни в соціальній та гуманітарній сферах. Наступного тижня Прем’єр разом з урядовцями запланував провести дискусії з усіма фракціями, щоб мінімізувати політичні тертя й перейти до ухвалення практичних рішень. У цьому контексті він резюмував: «Верховна Рада ухвалює лише 40% законів. Решта 60% залишаються лежати на полицях парламенту. Уряд готовий до подальшої відкритої дискусії, щоб Україна проводила реформи, під якими, до речі, підписалася вся українська коаліція».

Навчання впродовж життя

Окремо на засіданні уряду розглядали питання збільшення обсягів фінансування кредитів на програми енергоефективності. За словами Прем’єра, таких кредитів вже видано на мільярд гривень. І понад 60 тисяч домогосподарств отримали негазові котли. Для ОСББ уряд компенсує 20—60% обсягу кредиту на утеплення. Утеплитися забажали 120 ОСББ.

Арсеній Яценюк потішив присутніх новиною. Мовляв, за останні дев’ять місяців обсяги споживання природного газу вдалося скоротити на 19%. «Це мільярди. І цього вдалося досягти завдяки проведенню реформи газового сектору, запровадженню на першому етапі ринкових тарифів на житлово-комунальні послуги, передбаченню найширшої програми субсидій. 4,1 мільйона домогосподарств уже отримують субсидії від держави, розгорнуто широку програму енергоефективності. Ми й надалі не палитимемо гроші через неефективне використання енергоресурсів, натомість менше споживатимемо природного газу, утеплюватимемо будівлі й допомагатимемо українцям. Така політика уряду буде незмінною», — означив плани на найближчу перспективу Арсеній Яценюк.

Міністр освіти і науки Сергій Квіт ознайомив урядовців із головними нормами проекту закону «Про освіту». Його відомство планує децентралізувати управління освітою. А з 2017 року — навчати школярів за 12-річним планом. Батьки зможуть відводити дітлахів до загальної середньоосвітньої школи як з шести, так і з семи років. «Виникає профільна школа, яка потребує спеціального матеріально-технічного забезпечення, принципово нової підготовки вчителів. Матимемо позашкільну освіту та освіту дорослих. Сучасна людина навчається впродовж життя», — додав міністр.

Згідно з реформаторським планом, відповідальність між органами управління освітою розподілятиметься. МОН відповідатиме за освітню політику. Державна інспекція навчальних закладів буде центральним органом виконавчої влади із забезпечення її якості. Вона спільно з центром оцінювання якості освіти проводитиме сертифікацію працівників. Від цього залежатиме й платня вчителя. Крім цього, запрацює Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти.

Сергій Квіт акцентував, що українці матимуть рівний доступ до якості освіти. Освітнім закладам надаватимуть автономію, відбуватиметься їхня інтеграція в міжнародне освітнє середовище.

Вислухавши міністра, Арсеній Яценюк вніс ремарку: в освітянському законі має бути норма про проведення прозорих конкурсів на посади керівників шкіл у регіонах. «Мають бути конкретні механізми, як нам спонукати органи місцевої влади до оптимізації мережі. Найкраще, коли ми показуємо приклад. Зводимо нову школу з Інтернетом, правильно обладнаними класами, спортивною залою. Автобуси мають довозити дітей до цієї школи з віддалених територій. Батьки і діти повинні зрозуміти, що це не просто установа, де діти отримують папірець про середню освіту, а установа, яка дає знання, допомагає дитині сформуватись як особистість», — сказав Прем’єр. Згідно з його дорученням, на першому етапі реформи слід створити 25 «хабшкіл» у кожному обласному центрі й продемонструвати, що таке якісна освіта.

«Цей закон — одна з основних реформ 2016 року. Не провівши реформу середньої освіти, ми полагодили дах (провели зміни у вищій освіті), а фундамент залишили сталим, — образно додав глава уряду. — До кінця року цей закон слід проголосувати».

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі виніс на розгляд уряду проект постанови про створення незалежного агентства із закупівлі медикаментів. Воно працюватиме незалежно від МОЗ із командою своїх експертів. А процес закупівель за прозорими конкурсними процедурами контролюватиме наглядова рада з міжнародним представництвом.

«Виводимо фінансові ресурси за межі міністерства. Міністр не проводитиме тендерів та не займатиметься закупівлями», — узагальнив доповідь Прем’єр.

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко розповів, що уряд передбачив кошти на компенсацію тіла кредитів на енергоносії. Загалом діє 67 регіональних програм у 16 областях та 287 містах. Там управлінці підписали меморандуми, щоб компенсувати відсотки за кредитами і зменшити вартість навантаження на ці програми. На розгляд уряду віце-прем’єр виніс постанову про розширення програми з енергозбереження в цьому році та її продовження у 2016-му.