МЕТА

Головний державний кошторис-2013 слід ухвалити до кінця поточного місяця

 Україна розпочала реверсне постачання газу з Європи. Таку заяву зробив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час презентації модернізованих вертольотів Мі-8МСБ і Мі-2МСБ Державного підприємства «Завод 410 цивільної авіації».

«Поставки поки що не мають такого глобального масштабу, але вони почалися. Нині найголовніше — відпрацювати технічні можливості, перевірити працездатність систем, оцінити, скільки можемо такого газу отримувати, — уточнив глава уряду. — Потрібно відпрацювати всі системи до такого ступеня, щоб ми були впевнені, що, за необхідності, зможемо отримувати достатню кількість газу».

А вже до кінця листопада Верховна Рада може розглянути й ухвалити закон «Про Державний бюджет на 2013 рік». Нині ж, за словами глави уряду, Кабмін завершує роботу над доопрацюванням нового варіанта документа.

20 листопада, тобто через два тижні, планується подати його на розгляд народних депутатів: «Ми розраховуємо на те, що до кінця листопада Верховна Рада затвердить бюджет, його підпише Президент, і в новий рік країна без будь-яких затримок, як це іноді бувало, ввійде з новим бюджетом. Для економічної ситуації, що склалася, значення бюджету дуже важко переоцінити».

Авіапром може розраховувати лише на державну підтримку. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Своєчасне ухвалення головного кошторису дасть змогу затвердити бюджети всіх рівнів. Тож Микола Азаров закликав парламентаріїв відповідально підійти до цього завдання. «Ми розраховуємо на відповідальність народних депутатів, на відповідальність всього складу Верховної Ради, щоб бюджет у стислі терміни було грамотно розглянуто», — наголосив він, підкресливши, що країні потрібен не будь-який бюджет, а бюджет стабілізації з розрахунку на власні сили. Саме тому в документ закладено ціну газу, яка зараз існує на ринку.

Під час підготовки головного кошторису держави уряд тісно співпрацює з Місією Міжнародного валютного фонду. «Не варто вважати, що наші контакти з МВФ відбуваються тільки тоді, коли Місія МВФ приїздить в Україну, — розповів Микола Азаров. — По-перше, у Києві працює постійна Місія МВФ, і наші економічні відомства підтримують контакти. По-друге, у місії постійно в курсі того, що робиться у рамках підготовки проекту бюджету».

У роботі з місією є як порозуміння, так і певні розбіжності, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Тож завдання уряду полягає саме в тому, щоб знайти компроміс і точки дотику. І МВФ, і Україна зацікавлені, щоб наша держава мала бюджет стабілізації.

А щодо програми розробки нових вертольотів для Міністерства оборони і Міністерства охорони здоров’я, то Микола Азаров пообіцяв усіляку підтримку з боку уряду, повідомляє РБК-Україна.

«Ми оглянули зразки вітчизняних вертольотів. Практично все, за винятком лопатей, зроблено в Україні. Ці вертольоти за нашою програмою можна використовувати, перш за все, в системі охорони здоров’я для надання екстреної медичної допомоги, їх можна використовувати як транспортний засіб, у Міністерстві оборони при відповідному озброєнні тощо.

Ресурсу цієї техніки вистачить принаймні на 15 років. «За цей час наша промисловість, наші конструктори зможуть самі розробити нові вертольоти, які замінять ці гелікоптери», — переконаний Прем’єр-міністр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»