Звіт Європейської комісії, який містить рекомендації надати Україні в осяжній перспективі безвізовий режим для поїздок до ЄС, — безпосередній результат боротьби, виграної суспільством на Майдані й під час Революції гідності.  

«Таке досягнення важко переоцінити. Це означає, що межі єдиної Європи переходять на українсько-російський кордон, який нам потрібно повернути», — наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час традиційного спілкування з телеглядачами у десятихвилинному форматі. Не менша тут роль злагодженості у діях Президента, уряду, Верховної Ради.

Подальше надання безвізового режиму — результат проведення реформ і свідчення того, що вони не є порожнім звуком. «Як глава уряду радію цьому прогресу. І водночас ставлюся до нього зважено та розсудливо. Ми не маємо права заспокоїтися», — переконаний Арсеній Яценюк.

Так, наступного року мають повноцінно запрацювати всі антикорупційні органи. Бо боротьба з нею — не політичне гасло та порожнє звинувачення політиків на телевізійних ток-шоу, а грунтовна робота детективів і слідчих, доведення провини кожного корупціонера і притягнення до відповідальності відповідно до закону новим і справедливим суддівським корпусом. Ось для цього країні й потрібна судова реформа.

Легко було спрогнозувати, що за європейський вибір доведеться заплатити, адже Росія запровадить торговельні санкції проти вітчизняних товарів. Утім, глава уряду запевняє, що країна впорається із цим викликом, давши Кремлю належну відповідь. Скажімо, на кшталт тієї, яку було дано після відмови Росії реструктуризувати 3,5 мільярда доларів  так званого російського боргу, що був нічим іншим, як політичним хабаром Москви їхній маріонетці, яка правила в Україні.

«Цей хабар був саме за те, щоб в Україні не було ані безвізового режиму, ані зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Саме тому уряд запровадив мораторій і зупинив  виплату цього боргу на користь держави-агресора», — підкреслив Арсеній Яценюк, додавши, що сума ця майже дорівнює видаткам на національну безпеку і оборону в 2016 році.

А серед пріоритетних найближчих завдань Арсеній Яценюк вважає необхідність невідкладного ухвалення Державного бюджету на наступний рік. «Бюджет — це політика держави на 2016 рік, а саме: економічна стабільність, соціальне забезпечення, фінансування армії, реформування освіти і медицини, будівництво нової інфраструктури. Уряд і коаліція зуміють прийняти таке рішення», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ слова Прем’єра.

Цього тижня Верховна Рада повинна ухвалити зміни до податкового законодавства, що стане серйозним кроком для розвитку бізнесу, зменшення податків і збільшення робочих місць. Ще одним досягненням буде започаткування з 1 січня зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, що зробить Україну частиною найбільшого ринку світу.

А гарантом здійснення всього запланованого має бути єдність зусиль усіх гілок влади. Бо випробування внутрішньою політикою — не менший виклик, ніж бойові дії на сході. «Головною реальністю здається політичний шум. За цим шумом не чути голосу розуму, — влучно висловився Прем’єр. — Нам усім потрібно робити зусилля, щоб почути голос мудрості. Наша держава має колосальний запас стійкості. Наші люди є найбільшою силою, яка врятувала Україну від смертельної загрози. В українців є велике і сильне бажання сформувати зріле громадянське суспільство: активну мережу діяльних і відповідальних громадян. І волонтери довели це реальними справами. Та водночас маємо дуже слабкі сторони. Ми були і залишаємося вразливі для популізму. Лише згодом стає зрозуміло, що ця дорога веде у глухий кут».

Саме популізм маніпулює настроями людей, пропонуючи «прості» рішення. Але він не є боротьбою на захист держави, а лише боротьбою за владу. За цих умов головним зусиллям Президента, Верховної Ради, Прем’єра та уряду була, є і мусить бути єдність, спрямована на прогрес, реальні дії, реформи й зміни в країні.

Кілька днів тому підписано звернення про єдність. У ній кожен з керівників держави, кожен інститут влади має власні роль і відповідальність. Єдність влади необхідна також для боротьби з корупцією та олігархами.

«Саме єдність дала змогу за два роки здійснити більше перетворень, ніж за попередні двадцять. І це визнає весь світ. Саме єдність дала змогу вперше в історії дотриматися зобов’язань у співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Країну врятовано від буквального колапсу», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Завдяки єдності держава заощадила й зберегла кошти і для війська, і для миру — стабільності й розвитку. «Саме єдність забезпечила безперебійну виплату заробітних плат, стипендій та пенсій. Саме єдність дала змогу реалізувати реформи енергетичного сектору, запровадити субсидії, звільнити економіку від совкової регуляції й залежності від Російської Федерації. Це відчувається вже і буде відчуватися далі», — запевняє Арсеній Яценюк.