З 2008 по 2014 рік було виселено на вулицю 114 тисяч українських сімей, які не змогли погасити кредит. Такі дані навела під час засідання столичного медіа-клубу «На власний погляд» лідер громадської організації «Кредитний майдан» Тетяна Руденко. За її словами, банкірів не зупиняє навіть те, що в родинах є малі діти чи недієздатні громадяни.

З 2008 по 2014 рік було виселено на вулицю 114 тисяч українських сімей, які не змогли погасити кредит. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Межа цинізму

Особливо дошкуляють позичальникам, які через стрибки курсу гривні не можуть вчасно сплатити за кредитами, колекторські фірми.

— Вони влаштовують справжній терор: приходять додому, вивішують на стінах банків фотографії боржників, телефонують на роботу й додому навіть у нічні години. Найстрашніше, що телефонують навіть хлопцям, які воюють у зоні АТО. Мовляв, якщо не можете особисто привезти гроші, то передайте кимось. Це межа цинізму! — обурюється пані Тетяна.

За її словами, Нацбанк зараз нібито взяв на себе зобов’язання проконтролювати, аби мобілізованих громадян та жителів сходу поки що залишили у спокої.

До «Кредитного майдану» нині приєднуються не тільки валютні, а й гривневі позичальники, а також поручителі, адже вони — наступні в черзі на забирання майна.

— Офіційно у нас 90 тисяч валютних і 12 мільйонів гривневих позичальників. А ще вкладники — бо деякі банки припинили віддавати депозити. Ці люди готові боротися разом з нами, — наводить дані лідер об’єднання.

Активісти бачать вихід із ситуації у зміні чинних правил гри на ринку банківських послуг, коригування законодавства в бік розширення прав позичальників та вкладників. Задля цього вже почали співпрацю з юристами міжнародного рівня. Адже одне з поставлених завдань — привести нашу банківську систему до європейських норм.

За її словами, вони хочуть, аби було створено установу або державний банк, куди б забирали проблемні кредити. Бо саме держава повинна вирішувати, що робити зі своїм народом.

Об’єднання виникло спонтанно кілька місяців тому, але вже стало потужним всеукраїнським рухом. На початку року, в розпал подій на Майдані, Тетяна Руденко, як і інші позичальники, отримала повідомлення від банку, де вказувалося, що треба сплатити за добу 12 тисяч доларів.

Багато  однодумців

— Я була розгублена, ніяк не могла зрозуміти, що відбувається. Написала оголошення у соцмережі з закликом об’єднуватися всім, у кого є подібна проблема. Й одразу з’явилося багато однодумців, — розповідає Тетяна Руденко. — Спочатку гуртувалися позичальники, які брали кредити у валюті. Стрибок курсу був настільки значний, що люди просто не могли усвідомити, як це — взяти кредит, погасити велику його частину, а зараз бути винними навіть більше! На сьогодні ми можемо пишатися значними результатами роботи: було вирішено створити громадську раду при Нацбанку, куди увійшли й наші представники.

«Кредитний майдан» ініціював внесення поправок до законопроекту про переведення валютних кредитів у гривні, який зареєстрував один із народних депутатів. Зараз робоча група працює над цими поправками, ймовірно, частину з них таки буде враховано.

Пані Тетяна, за її словами, представляє єдиний громадський рух, який за шість років домігся ухвалення соціального законопроекту в парламенті: йдеться про мораторій на вилучення заставного майна.

Учасники цього руху, як кажуть, його буквально «продавили» — під вікнами Верховної Ради тоді стояли понад 2,5 тисячі людей. Під дію цього мораторію потрапила поки що невелика кількість людей, але принаймні вони можуть спокійно жити у своїх квартирах.

Коли позичальники мітингували під стінами парламенту, можна було почути від декого з чиновників, що вони «проплачені». Тепер учасники акцій «Кредитного майдану» завжди беруть із собою копію договору, щоб підтвердити: їхній протест обгрунтований.

 Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»