ЮВІЛЕЙ

У рідному місті професор кафедри музичної режисури Національної музичної академії ім. П. Чайковського Володимир Лукашев пройшов шлях до проректора Харківського інституту мистецтв ім. І. Котляревського і головного режисера, художнього керівника Харківського театру опери і балету ім. М. Лисенка.

Улітку 1996-го Міністерство культури і мистецтв запросило його до Києва фактично на дві посади - генерального директора-художнього керівника Національної філармонії України. Тоді йому належало виконати чи не найскладніше завдання - завершити реконструкцію й реставрацію будівлі філармонії, щоб 1 грудня запросити глядачів.

Володимир Лукашев причетний до створення гідного філармонії симфонічного оркестру на чолі з головним диригентом Миколою Дядюрою і отримання культурного гранту уряду Японії для придбання для музикантів інструментів майже на $500 тис.; до виготовлення скульптором Олександром Скобліковим бронзового погруддя Миколи Лисенка, яке прикрашає головні сходи Колонного залу.

У режисурі у Володимира Анатолійовича - 97 оперних постановок, понад 500 тематичних концертів і не одна сотня постановочних "стадіонних" концертів. За радянських часів виступи оперних театрів на стадіонах були надзвичайно модними (на концерт збиралося 40-50 тис. глядачів).

Донині Володимир Лукашев плідно співпрацює з Харківським оперним театром. У березні 2011 року, вперше за тривалий час, цей колектив виїхав на гастролі. Львівські шанувальники оперного мистецтва, переглянувши оперу "Князь Ігор" (постановники - В. Лукашев та І. Нестеренко), високо оцінили роботу харків'ян.

"Усі свої регалії я отримав у Харкові", - зазначив нещодавно народний артист України. Проте колеги винагородили його особливим "званням": "Душа філармонії", де з 1999-го Володимир Лукашев - художній керівник. Варто згадати його постановки на філармонічній сцені: проект "Ave Verdі" (до 100-річчя з дня смерті Дж. Верді), концерти-вистави "Трубить Трубіж" (за Б. Олійником), "Я Вас люблю", "Руслан і Людмила", музично-драматична вистава "Пер Гюнт", МоцАртФест "AveVerum" (до 250-річчя з дня народження В. А. Моцарта), трилогія монументальних літературно-музичних вистав "Філармонічна Шевченкіана", постановка "Жнива народної скорботи. Свіча пам'яті", присвячена пам'яті жертв Голодомору╔

Ім'я Володимира Лукашева нині вінчає когорту режисерів музичного театру. Режисер-учитель, мудрець, творець, один із засновників і віце-президент Міжнародного Слов'янського університету, створеного в Харкові 1993 року╔ Цікаво, що й дотепер кредо майстра: "Навчаючи - вчимося".

Лілія БОНДАРЧУК
для "Урядового кур'єра"