Росія не надала жодних доказів щодо провокацій з боку Києва в окупованому Криму. А накопичення понад 40 тисяч російських військовослужбовців на півострові та на українському кордоні може свідчити про «дуже погані наміри» Кремля.

Провокація не потребує доказів

Про це після закритого засідання Ради Безпеки ООН, яке було скликане через загострення ситуації навколо Кримського півострова, заявив постійний представник України при цій організації Володимир Єльченко. «Я запитав російського колегу про докази, які підтверджували б українську причетність до подій у Криму. Їх немає, є лише голослівні заяви», — сказав український дипломат. За його словами, Київ сподівається, що обговорення цієї ситуації на засіданні Радбезу «допоможе Російській Федерації зрозуміти, що вона не може продовжувати поводится таким чином».

Дипломат також подякував членам Радбезу ООН за підтримку територіальної цілісності й незалежності України: «Ми вдячні членам Ради Безпеки, які беззастережно підтвердили сильну позицію щодо поваги територіальної цілісності й незалежності України, враховуючи Крим. Звісно, одна країна не висловила такої позиції».

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін своєю чергою заявив, що в ході дискусії «багато членів Ради Безпеки закликали до повного виконання мінських угод». Він також висловив надію, що українська сторона буде поводитися «доволі розсудливо» і зробить «все для того, щоб не допустити ескалації» ситуації після подій у Криму. На думку Віталія Чуркіна, засідання Радбезу було корисним, оскільки він отримав нагоду «представити інформацію про те, що відбулося». «А замість того, щоб рахувати наших військових, українці повинні покласти край конфлікту в Донецьку та припинити обстріли цивільних у Донецькій і Луганській областях», — цинічно заявив російський дипломат.

Світ закликає до стриманості

Звинуваченням Росії на адресу України не повірили і в НАТО. За словами високопоставленого чиновника в штаб-кваритрі Північноатлантичного альянсу, з яким поспілкувалася Deutsche Welle, Кремль не надав вагомих доказів на адресу Києва щодо подій в Криму. «Ми уважно і зі стурбованістю спостерігаємо за посиленням напруги між Україною і Росією й відзначаємо, що Україна повністю відкинула всі звинувачення Росії. Україна дала зрозуміти, що послідовно виступає за відновлення територіальної цілісності винятково політичними й дипломатичними засобами. Росія ж не надала вагомих доказів своїх звинувачень України», — заявив чиновник.

У Вашингтоні побоюються, що події в Криму призведуть до загострення ситуації на окупованих Росією територіях, і закликають Київ та Москву до стриманості. Про це заявила директор відділу зв’язків з пресою Державного департаменту США Елізабет Трюдо, передає УНІАН. «Наша позиція добре відома: Крим є частиною України і визнаний таким з боку міжнародної спільноти», — заявила вона.

При цьому, коментуючи дії України і РФ у ситуації довкола Криму, представник Держдепу наголосила: «Ми закликаємо уникати будь-яких кроків, які загострять там ситуацію, і вважаємо, що нині настав час зменшити напруження, послабити риторику і повернутись до переговорів».

Тим часом Лондон пообіцяв тиснути на Росію доти, доки вона не виконає у повному обсязі мінські домовленості. Це під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним пообіцяв глава зовнішньополітичної служби Великої Британії Борис Джонсон, повідомляє прес-служба МЗС. Борис Джонсон запевнив, що Велика Британія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Також міністри домовилися провести зустріч найближчим часом у ході одного з міжнародних заходів.

Зухвала спроба Москви звинуватити Україну, яка потерпає від військової російської агресії, у терористичних діях в окупованому Криму, який є частиною її території, спричинила чимало скептичних зауважень серед західних політиків. Зокрема міністр закордонних справ Королівства Швеція Маргот Вальстрьом написала на своїй сторінці у Twitter: «Різкі російські заяви про українських «терористів» не змінять факту, що Крим є і залишиться частиною України».

Ситуацією довкола Криму серйозно занепокоєні й у Берліні. «Незалежних підтверджень щодо заявлених Росією інцидентів досі немає, тож невідомо, що там насправді відбулося. Єдине, що нам відомо, це той факт, що нині існує певна загроза», — заявив уповноважений уряду Німеччини зі співпраці з РФ Гернот Ерлер.

За його словами, в Берліні й так стурбовані через загострення ситуації на Донбасі, де ледь не щодня гинуть люди та відбуваються сутички. Тому, на його думку, останні події, зокрема й оголошення Києвом підвищеної бойової готовності на Донбасі та в Херсонській області, є нічим іншим, як «новими кроками в бік ескалації».

Водночас, на думку Гернота Ерлера, не меншу стурбованість Берліна викликає небажання Росії проводити подальші переговори з політичного врегулювання ситуації на Донбасі, оскільки Володимир Путін, посилаючись на події в Криму, вирішив не проводити зустріч лідерів «нормандської четвірки». «Це вкотре доводить, що російська сторона не має особливої зацікавленості в подальшому політичному процесі, це нас дивує і турбує», — наголосив уповноважений уряду ФРН.