Україна єдина, а найбільшим ворогом хоч Криму, хоч Галичини сьогодні є корупція. Ось проти неї і борються люди. З цими словами одного з учасників учорашнього мітингу під Верховною Радою автономії, який представився: «Я українець, одружений з росіянкою», важко не погодитися.  «Перекопати  перешийок і насипати дамбу поблизу Керчі не вдасться», — зауважив  мені у телефонній розмові знайомий ялтинець. «Проросійські екстремісти в Криму переоцінюють ситуацію та дурять себе», — заявив депутат Верховної Ради Криму Леонід Пілунський в коментарі журналістам. А тим часом на місцевому майдані   скандували: «Слава Україні!» та «Банду — геть!».  У відповідь представники проросійського мітингу співали  російські патріотичні пісні і вигукували назву сусідньої держави.

Усі ці емоції  «скрашували» очікування  призначеного на 15:00 26 лютого засідання  парламенту Криму, на якому  планували розглянути питання про довіру уряду автономії та політичну ситуацію в Україні. Напередодні  деякі жителі Криму почали безстрокову акцію протесту біля будівлі Верховної Ради, вимагаючи від депутатів не визнавати нове керівництво країни. Учасники акції вимагали також відновити Конституцію Криму в редакції 1992 року, згідно з якою у республіки були свій президент і незалежна зовнішня політика…

Навіщо? Потім не зупинитесь!

Не допустити вуличних заворушень, припинити бійки закликали учасників двох мітингів лідер кримських татар Рефат Чубаров і глава партії «Русское единство» Сергій Аксьонов біля будівлі Верховної Ради Криму.

«Наше головне завдання — щоб тут, на цій площі,  не було зіткнень», — сказав Рефат Чубаров, звертаючись до учасників двох мітингів зі сходинок біля входу до парламенту Криму. «Давайте жити дружно!» — заявив зі свого боку Сергій Аксьонов. Рефат Чубаров повідомив також, що пропонує перенести на кілька днів заплановане на середу позачергове засідання Верховної Ради Криму і використати цей час для переговорів.

Періодично між протестувальниками виникали сутички. Додамо також, що унаслідок цього щонайменше один проросійський активіст вже отримав поранення. Його відвели всередину парламенту. Коли учасники акції затіяли штовханину, одна жінка закричала «Навіщо? Потім не зупинитесь!»

Голова Меджлісу Рефат Чубаров оголосив вимогу до спікера кримського парламенту Володимира Константинова перенести чи скасували засідання парламенту в Криму. Він заявив, що це потрібно зробити задля того, щоб уникнути загострення ситуації .

Згодом з’явилася і офіційна заява Голови Верховної Ради Криму Володимира Константи нова про те,  що в кримському парламенті не порушують питання про вихід автономії зі складу України. Прес-центр Верховної Ради АРК повідомив: «В. Константинов назвав недостовірною поширену деякими ЗМІ інформацію про те, що в середу в ході позачергового пленарного засідання парламент автономії планує прийняти радикальні рішення, аж до виходу Криму зі складу України. У кримському парламенті не ставлять питання про вихід Криму зі складу України. Це провокація з метою дискредитувати Верховну Раду автономії, позбавити його легітимності», — заявив він. За словами посадовця, «ця провокація організована і підтримана макіївською командою в кримському уряді, яка заради збереження влади готова пожертвувати суспільно-політичною стабільністю на півострові».

З одного боку це означало, що немає єдності у нинішній кримській владі, з іншого, що «мудра» кадрова політика  попередників, коли на керівні посади будь-якого рівня призначали не за фах, а згідно з місцем народження і приналежністю до певної політичної сили,  знову «проросла». Один з перших коментарів до неї у соцмережах звучав так: «Русские крымчане, если хотите жить нормально и править у себя дома, прекратите сепаратизм и помогите выбросить из Крыма донецких».

А й справді, зведений бюджет АРК  цьогоріч затверджений з показниками  2,5  мільярда гривень  доходів і 5,7 млрд гривень видатків, що красномовно свідчить про фінансову самодостатність регіону. А  Севастополь взагалі заробляє на себе лише 20 відсотків від потреби.  Решта витрат дотується з Державного  бюджету України. Про таке в ефірі «5 каналу» заявив депутат ВР Криму Леонід Пілунський. Він наголосив, що з тих грошей, якими Україна дотувала Крим і Севастополь, половину розкрадають. І саме це треба пояснювати людям.

Від ненависті до любові — лише крок. Фото Укрiнформу

Актуальні застереження

Росія, яка весь час називала «втручанням» у внутрішні справи України спроби наших міжнародних партнерів врегулювати ситуацію політичним шляхом, зараз сама вдалася до прямого втручання у політичне життя Криму, заявили президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і  Віктор Ющенко.

Ідеї представників російської Держдуми провести референдум про приєднання Криму до Росії або відповідного звернення з боку Верховної Ради АРК мають бути засуджені, як заклики до повалення конституційного ладу та порушення територіальної цілісності України, вважають президенти.

Як відомо, раніше глава комітету російської Державної думи зі справ СНД Леонід Слуцький, візит якого до Сімферополя вже назвали провокативним,   заявив, що якщо до парламенту РФ надійде відповідне звернення Верховної Ради Криму чи рішення місцевого референдуму, то Держдума може оперативно розглянути приєднання Криму до складу Росії.

На розгляд російських депутатів також внесли законопроект, за яким етнічні росіяни зможуть отримувати паспорти Росії. Тим часом учора за дорученням Президента Росії Володимира Путіна  Міноборони сусідньої держави розпочало  раптову комплексну перевірку боєготовності  Західного і Центрального військових округів та низки родів військ.

P.S.На момент, коли верстався номер, Верховна Рада Криму так і не зібрала кворуму для відкриття сесії, а учасники акції протесту під її  стінами розійшлися по домівках, але обіцяють створювати загони самооборони для захисту від провокацій і насильства.