ВИСТАВКА. Зібрання прадавніх експонатів під такою назвою вперше потрапило за кордон — у місто Бонн. Ідея виставки виникла в учасників спільних українсько-німецьких археологічних робіт та наукових досліджень — щоб унікальні знахідки їхніх колег-попередників засвідчили німцям переплетення двох культур, злиття східної й західної цивілізацій на одній території України.

Їхня батьківщина у просторах часу — солідний відрізок від V століття до н. е. до V століття н. е. Там, де вони тоді «народилися» чи якось опинилися, — нині територія України: її південь і Крим.

Їхні сучасні домівки — Музей історичних коштовностей України — філія Національного музею історії України, Національний заповідник Херсонес Таврійський (спадщина ЮНЕСКО), Бахчисарайський історико-культурний заповідник, Керченський історико-культурний заповідник, Центральний музей Тавриди та Одеський археологічний музей. У цих шістьох українських закладах вони прописані у статусі експонатів і ще ніколи не демонструвалися в закордонні.

Скільки ж поглядів торкалося до цих тепер уже музейних експонатів ще відтоді, коли їх створили? Які історії, пов’язані з ними в далечині століть, вже не розкопати, можна лише відчути щось у їхній таємничості…Фото з архiву редакцiї

Та ось для понад двох тисяч з них — зокрема зразків грецької архітектури, китайських скриньок, сарматського золота, римських монет, єгипетських скарабеїв, прикрас гунів та готів — настала шенгенська пора: їх запросили до Німеччини, де вони мешкатимуть із 4 липня 2013-го по 19 січня 2014 року в Бонні як поважні гості: під патронатом прем’єр-міністра федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Ханнелоре Крафт. Викликаючи в боннців і усіх, хто перебуватиме в цьому німецькому місті в той час і завітає на побачення з ними до Краєзнавчого музею, цікавість і до себе, і до нашої країни.