З 1 лютого цього року військовослужбовці, які беруть участь у проведенні АТО, отримуватимуть тисячу гривень за бойовий день. Для наших військових також передбачено преміювання за кожен підбитий танк, БМП, знищену артилерійську систему. Про це заявив Президент Петро Порошенко в ході урочистої церемонії покладання квітів до Пам’ятного Хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі у Києві (саме 29 січня 1918 року біля станції Крути в Чернігівській області студенти вступили у нерівний бій з більшовицькою ордою та полягли смертю хоробрих за Українську Народну Республіку). Разом з учасниками церемонії Президент вшанував пам’ять полеглих хвилиною мовчання.

Ми ніколи не забудемо героїв, що виборювали Незалежність. Фотоз сайту president.gov.ua

«Наші воїни воюють не за гроші, але це не знімає з влади та суспільства права та обов’язку дякувати захисникам», — пояснив глава держави. Вже потім він нагадав, що молоді захисники УНР віддали життя за свободу та незалежність рідної землі. «Нові часи настали, й тисячі нових героїв пожертвували собою заради України. Але ми ніколи не забудемо курсантів Першої української військової юнацької школи та бійців Помічного куреня Січових стрільців, тих студентів та гімназистів», — цитує слова Президента його прес-служба. Події під Крутами він назвав уроком для нинішньої України. Адже недооцінювання ролі армії у забезпеченні незалежності може призвести до трагічних подій. «Провідники національно-визвольних змагань початку минулого століття недооцінили ролі армії у забезпеченні незалежності. І цю саму помилку було повторено протягом останніх двох десятиліть», — скрушно резюмував він.

Глава держави зазначив, що українська армія відроджується ціною надзусиль, і нагадав, що цього року чисельність Збройних сил заплановано довести до 250 тисяч.

Біля пам’ятника Президент нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня лейтенанта Андрія Назаренка та солдата Євгена Курінного, які геройськи проявили себе в зоні АТО.

«Вам випала велика честь отримати заслужені нагороди у цьому святому символічному місці. Як і герої Крут, ви студенти, хоч трошки старші віком», — зауважив Петро Порошенко.

Він також охарактеризував хід нинішньої мобілізації як такий, що відбувається за планом, без порушень графіку, а українці демонструють високий рівень патріотизму. Так, із 20 січня лише за тиждень без повісток добровольцями зголосилися на службу дві з половиною тисячі патріотів. Уже 45 тисяч військовозобов’язаних пройшли медичне обстеження. Мобілізованих почали відправляти до навчальних центрів і військово-навчальних закладів Збройних сил.

«Честь і хвала героям Крут, але захищати країну мають не діти, а добре підготовлені Збройні сили. Це місія дорослих і досвідченіших чоловіків, які вже служать і які в ці дні мобілізуються до війська», — заявив глава держави, нагадавши, що, відновлюючи призов, призивний вік підвищили до 20 років.  — Я заборонив направляти призовників до зони АТО».

Поки що ситуація на Донбасі залишається вкрай напруженою. Наші воїни стримують атаки по всій лінії фронту. Країна вживає додаткових стратегічних і тактичних, військових та політичних заходів для зміцнення оборони.

«Амбіції й апетити агресора перевершують розміри України. Ми за мир, але воєнний виклик ворога приймаємо. Будемо боронити свою Вітчизну так, як належить справжнім патріотам», — чітко наголосив Петро Порошенко.

У церемонії взяли участь також Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, члени уряду, народні депутати України.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»