ЗДОРОВЕ ДОВКІЛЛЯ

«Урядовий кур’єр» дізнався, де безплатно приймають відпрацьовані батарейки й акумулятори

У Черкасах узялися централізовано збирати небезпечні відходи. Йдеться про  відпрацьовані батарейки, люмінесцентні лампи, акумулятори від телефонів і фотоапаратів. Прийматимуть їх у спеціальних пересувних пунктах абсолютно безкоштовно. Нова система здавання небезпечних відходів передбачає виїзні пункти приймання такого сміття. Для цього департамент житлово-комунального комплексу міськвиконкому визначив 24 місця у різних мікрорайонах міста. Туди тричі на тиждень упродовж двох місяців почергово привозитимуть спеціальні контейнери для утилізації небезпечних відходів.

 Саме ці безневинні атрибути побуту дедалі більше загрожують нашому здоров’ю. Фото Володимира ЗAЇКИ

Досі в обласному центрі такі відходи збирали лише кілька фірм, які мали необхідну ліцензію. До того ж за здавання такого непотребу черкасці мали ще й заплатити з власної кишені!

— Як чудово, що це питання нарешті вирішене, — каже Олена Перебийніс, мати трьох дітей. — Ми живемо у приватному будинку, в нас назбиралася ціла гора цього непотребу. Ми знаємо, що у сміттєвий бак таке викидати не можна. А куди його подіти — невідомо. Хтось порадив для утилізації ртутних ламп викликати МНС, але до цього ще руки не дійшли. Зате тепер можемо весь небезпечний непотріб здати. Ось тільки якби ці приймальні пункти діяли не два місяці, а постійно, було б набагато краще і зручніше.

За інформацією відділу екології Черкаського міськвиконкому, з наступного року для такого сміття планують встановити три контейнери на території СУБів (служб утримання будинків).

За угодою з міською владою, підприємство, яке цим займається, має протягом двох місяців зібрати 96 тисяч кубометрів небезпечних відходів. Місто ж за це сплатить йому приблизно 80 тисяч гривень. Зі спеціалізованого складу, де певний час нагромаджуватимуться зіпсовані батарейки та інший шкідливий непотріб, його розвезуть на підприємства в різних куточках України, де ці відходи перероблять, вилучивши з них важкі метали, ртуть та інші елементи. 

Цілком очевидно, що проблема забруднення навколишнього середовища токсичними речовинами актуальна не тільки для Черкас, а й для інших населених пунктів України. Як підрахували екологи, тільки одна «пальчикова» батарейка забруднює 400 літрів води або 20 квадратних метрів грунту. У лісовій зоні це «територія життя» двох дерев, двох кротів, одного їжака й кількох тисяч дощових черв’яків! Одна енергоощадна лампа містить від 3 до 5 міліграмів ртуті. Щороку ж на полігони твердих побутових відходів потрапляє майже 500 кілограмів ртуті. Навіть у невеликих кількостях цинк, марганець, кадмій, нікель, ртуть, які містяться в батарейках, можуть завдати шкоди здоров’ю людини. Один із найнебезпечніших металів —  ртуть — може потрапити в організм людини як безпосередньо з води, так і під час вживання продуктів, які приготували з отруєних рослин чи тварин, оскільки цей метал має здатність накопичуватися в організмі.

Цікавим спостереженням поділився недавно колега, який відвідав Німеччину. Там, виявляється, в будь-якому магазині обов’язково є коробка, куди можна викинути старі батарейки. А велику техніку німці виносять на вулицю в певний день тижня, аби її відвезли на переробку.