ЛІТО-2013

«УК» проаналізував, яким курортам надаватимуть перевагу українці і скільки грошей   їм доведеться там залишити

Наші співвітчизники часто скаржаться: мовляв, ціни зростають, зарплата знижується, грошей ні на що не вистачає. Однак, попри складну економічну ситуацію, туристичний потік з України зростає. Тим паче, що український турбізнес пропонує потенційним споживачам чимало варіантів. Звідси прогноз: у 2013 році зростання ринку виїзного туризму порівняно з 2012 роком становитиме приблизно 15%. Активізувався і внутрішній напрям відпочинку. На українських курортах кількість баз розміщення збільшилася, обслуговування поліпшилося. Який же споживчий кошик туриста в нинішньому літньому сезоні?

Туреччина

Усім відомо, що лідер продажів в Україні за роки незалежності — Туреччина. Вона приймає понад півмільйона українців щороку. Найвідоміший пляжний курорт, який обирають для себе всі категорії туристів, — Анталія. Чудові місця для насиченого молодіжного відпочинку Белек, Кемер і Мармарис. Серфінгісти облюбували для себе Бодрум. Тут велика кількість молодіжних клубних готелів, дискотек, інших розваг. Трохи північніше Сіде і південніше Аланії починаються чудові піщані пляжі, де дуже зручно відпочивати з дітьми. Популярність турецького напрямку грунтується на all inclusive (все включено) і різноманітних розвагах на власних чималих територіях. Однак, за свідченням Держприкордонслужби, торік Туреччина вперше показала зменшення кількості відпочивальників-українців на 8,8% порівняно з 2011 роком. І це при тому, що плату за в’їзд відмінено (раніше платили 30 доларів). Причина — значне подорожчання турпродукту.

Не виняток і нинішній літній сезон. Загалом вартість пакета підросла на 15%. Та клієнтів це не засмучує: популярність Туреччини стабільна, причому дедалі частіше покупців цікавить люксовий відпочинок. Найчастіше бронюють готелі 5*, ексклюзиви, дорогі номери. На червень розкуплені майже всі популярні готелі. Скажімо, на момент написання статті була вигідна пропозиція на виїзд 11 травня (7 ночей) у готелі: Delphin deluxe resort 5* за 1054 доларів з людини і Delphin botanik hotel 5* за 988 доларів з людини, а також спецпропозиція для респектабельного відпочинку Uall-готелів мережі Gloria (Белек) Gloria verde resort 5* , Gloria golf resort 5* на значно пізніший період. Cпецціна за раннього бронювання на вильоти з 1 до 7 липня (7 ночей/8 днів) — двоє дорослих від 21 799 гривень.

Туреччина справді дорога. Але дешевше не буде. Бо подорожчання має свої причини, це не забаганка турецьких готельєрів і провідних туроператорів по Туреччині. Впливають нові чинники: турецький уряд підвищив податок на літр міцного алкоголю, передусім горілку і коньяк, які безплатно вживали користувачі системи all inclusive, подорожчало авіаційне пальне, тож туроператори вирішили оптимізувати перевезення, скоротивши кількість рейсів. Ось і виходить, що місця в турецьких готелях улітку є, а чартери з України закриті. Можна, звичайно, летіти регулярними транзитними авіарейсами, але скільки це коштуватиме? Тому, навчені гірким торішнім досвідом, найбільш підприємливі прихильники якісного відпочинку в Туреччині намагаються купити пакетні тури заздалегідь.

Для цього вони користуються акцією раннього бронювання. У чому вона полягає? Що більше часу до початку туру, то дешевша вартість путівки. Зазвичай термін розбивається на три етапи. Цього року старт раннього бронювання на літо 2013 року в турагентствах України був даний одразу після новорічних свят. Найнижчі ціни діяли до 31 січня. Максимальна величина — до 40% вартості, зазвичай — 25–30%. Останній етап — коли залишається 21 день до від’їзду. Але знижка становить уже, скажімо, не 30, а всього 10%. Звідси порада: якщо ви на 100% впевнені, що хочете їхати саме в Туреччину, скористайтеся акцією. 

Можна, звичайно, скористатися іншою акцією — «гарячою» путівкою. Вона теж обійдеться дешевше. Проте повірте фахівцю на слово, Туреччина в цьому році, як і в минулому, «горіти» не буде. Туроператори консолідувалися, маркетингових війн не передбачається. А якщо і будуть гарячі пропозиції, то тільки в готелі 3*, які теж дуже подорожчали. Наприклад, в одному з них вартість відпочинку — 440 доларів з людини за три дні. Раніше за таку ціну там можна було перебувати тиждень. Пристойні пропозиції на середину червня — 496 доларів за 6 ночей в готелі три зірки в Кемері, де все включено. По готелях 4* — всього дві пропозиції від 460 доларів, а на 5* взагалі гарячих пропозицій немає.

Єгипет

Як і Туреччина, повільно, але невпинно втрачає туристичні потоки Єгипет. В 2012 році в країну пірамід виїхало на 3,23% менше українців, ніж роком раніше (до 300 тисяч осіб). Внесла корективи і нестабільна політична ситуація, її наслідок — погіршення якості обслуговування. Щоправда, взимку в безвізовий Єгипет потік стабільний, незважаючи на катаклізми. Просто о цій порі йому немає альтернативи по цінах. Зате влітку ажіотажу на пляжних курортах цієї країни з боку західних європейців не спостерігається: дуже спекотно. А ось для наших громадян, образно кажучи, спека — що мати рідна, адже тоді ціни нижчі.

Але розраховувати на «шару» цього літа не варто. Обсяг авіаперевезень стабілізувався, великих знижок не передбачається. Вважаю, ціна турів залишиться на рівні 400–500 доларів з людини в готелі 3* з харчуванням сніданок—вечеря або понад 500 доларів у категорії готелів 4* з харчуванням «усе включено». Зрозуміло, вартість варіюється залежно від рейтингу готелю на тому чи тому курорті. Найпопулярніший, завдяки коралам на пляжах, курорт Шарм-Эль-Шейх, трохи дешевша Хургада, де, щоб поплавати між коралами, треба виплисти на плавзасобі в море. Це визнані туристичні центри, в яких наші співвітчизники купують пакети найчастіше в п’ятизіркові і чотиризіркові готелі.

Оператори поки що не прогнозують реальні ціни, за якими продаватимуть відпочинок у Єгипті у серпні — найінтенсивнішому канікулярному місяці для українців. Через ту саму непередбачувану політичну ситуацію. Я вважаю, що пропозиція туру трохи більш як тисяча доларів для двох у готелі 5* — це оптимальна ціна, цим варто скористатися. Але одна заувага. Щоб повернутися додому живим і неушкодженим, намагайтеся не залишати територію готелю одноосібно і не купувати дальні екскурсії в Каїр, Александрію, Луксор.

А рай не тут? Фото з сайту fclnovgorod.ru

Пляжні курорти Європи

Якщо порівнювати з попередніми періодами, то нині на українському туристичному ринку спостерігається засилля Європи. Всього кілька років тому було складно повірити, що елітні країни не тільки відкриють для українців свої території, а й братимуть помірну плату за в’їзд. Саме ця подія, крім подорожчання традиційних масових напрямів, — домінуюча в зміні пріоритетів пляжного відпочинку. В цьому сенсі Україна повторює російський шлях із запізненням на кілька років. За підсумками минулого року Греція туристів з Росії зібрала більше, ніж Туреччина. Українських туристів у Греції відпочило 125 тисяч. Це в 4 рази менше, ніж у Туреччині, але це тенденція.

Для порівняння: в 2010 році в Елладі побувало 100 тисяч наших громадян. Така сама ситуація щодо іспанського напрямку. Якщо в 2009 році українцям видали всього 10 тисяч віз, в 2010-му — понад 20 тисяч, в 2011-му — майже 46 тисяч, то торік — майже 80 тисяч! Цього літнього сезону цифри будуть не нижче, бо і грецьке, й іспанське консульства дотримуються ліберальної політики щодо клієнтів українських турфірм. Дякувати слід не тільки керівникам європейських держав, які мають проблеми з євро, а й потужним російським туроператорам, які почали працювати в Україні. Це спровокувало на нашому ринку небачену активність щодо нових напрямів європейського пляжного відпочинку. Потужні українські туроператори почали збільшувати обсяги авіаперевезень, розгорілася справжня конкурентна війна. Переможцем у ній вийшов пересічний українець, у якого з’явилася реальна можливість відвідати овіяні міфами курорти.

Греція

Грецькі готелі пропонують привабливі ціни щодо раннього бронювання і широкий вибір готелів від 3* до 5* для сімейного відпочинку, де за двох дітей до 18 років батьки не платять. Родинам вигідно, споживацький інтерес високий. Тому спектр просування півострівної і острівної Греції в цьому сезоні розширений. Заплановані вильоти не тільки з Києва, а й Донецька, Харкова, Одеси, Львова, Запоріжжя.

Переліт Київ–Іракліон–Київ щоденно з 19 травня по середах, п’ятницях і неділях пропонує компанія «Музенідіс тревел», яка має свою авіакомпанію і парк автобусів. Відпочинок в одному з кращих готелів для сімейного відпочинку на півострові Халкідіки починається від 416 євро з людини плюс віза.

Для туристів, які побували на материковій Греції, туроператори в цьому сезоні вирішили просувати маловідомі напрями. Зокрема з Києва заявлені одразу дві чартерні лінії на півострів Пелопоннес. «Travel Professional Group» з 27 травня до 20 вересня раз на десять днів летить на «Розі Вітрів», а «Join Up!» на бортах «Егейських авіаліній» — з 6 червня до 25 вересня раз на тиждень. Усього сім рейсів на місяць. На Пелопоннесі, крім численних історичних пам’яток, є все для комфортного відпочинку від провідних готельних мереж «Grecotel» и «Aldemar». Пелопоннес, Apollo Art 3*, стандарт, харчування: сніданки, сім ночей, виліт з Києва 6 червня — 845 євро за номер.

Кіпр

Йдеться саме про цей острів. І хоч в туркомпаніях спростовують чутки про падіння цін на тури, стверджуючи, що найдешевша пропозиція в тризіркових апартаментах з вильотом 9 травня — 824 євро на двох після закінчення раннього бронювання дорожчає, гадаю, турпакет подешевшає. Чому? Здається, всім зрозуміло, що банківська система острова втратила довіру інвесторів. Тож кіпріотам залишається перейматися тільки сільським господарством і туризмом. Туризмом навіть більше, бо не треба ні сіяти, ні жати, а просто «знімати вершки». Кіпрська влада це розуміє і робить усе, щоб збільшити в’їзний турпотік. Уже і безкоштовні про-візи для українців увели (про-віза — електронний дозвіл на в’їзд. — Авт.).

Готельєри теж ітимуть на компроміси, аби лише номерний фонд не простоював. А враховуючи те, що обсяг заявленого на літо перевезення з України на Кіпр зріс порівняно з торішнім більш ніж удвічі, привабливий за цінами острів матиме попит. Наш народ не боїться акул і революцій, і кіпрською фінансовою кризою його не налякати. Ціна, тільки ціна править бал. Тому й ажіотажу на травневі свята на Кіпр за цінами від 15 399 гривень за двох дорослих, 7 ночей, готель 4*, сніданок–вечеря не спостерігається. 

Але щойно ціна впаде (до 300 євро з людини в готелі 3* — це прогноз автора) — острів стане привабливішим для багатьох. Рекомендую їхати в серпні—вересні.

Іспанія

Вильоти з Києва бортами авіакомпанії МАУ за напрямом Барселона, Тенерифе, Майорка з квітня — початку червня по вересень–жовтень 2–3 рази на тиждень, а також з Донецька і Харкова в Барселону в ці терміни два рази на тиждень пропонують «News Travel» і «Наталі Турс». Остання збільшує кількість рейсів в Барселону з 2 червня до 5 разів на тиждень. Саме від цього аеропорту відпочивальники їдуть на популярні іспанські курорти Коста-Брава і Коста-Дорада. Ціни: готель Ancla 3* Коста-Брава, 7 днів, з 8 липня, стандарт на сніданках — 1546 євро за номер.

Зручні програми з перельотами пропонують також «TUI Ukraine», «Coral Travel», «Join UP!» тощо. Чи будуть вони затребувані? Інтерес є, але загалом українського туриста цікавить економпродукт. А відпочинок у Європі, в тому числі на курортах Греції й Іспанії, не бюджетний. Готелі пропонують розміщення на базі сніданків чи напівпансіон, що означає витрати на харчування. Також доведеться розкошелитися на екскурсії і візу. Щоб її одержати, потрібно надати довідку з місця роботи, а також підтвердити фінансову спроможність із розрахунку 50–100 доларів за кожний день перебування на цих європейських курортах. І це за умови повної оплати туру.

Інша річ, якщо станеться демпінг, тобто настане такий період, коли для завантаження бортів туроператори скинуть ціни. Таке явище було торік: пакети на Мальорку вартістю 250 євро не вкладалися навіть у вартість перельоту. Тобто протягом певного часу тури будуть дуже горіти. Завдання споживача — взяти путівки за такими цінами, поки туроператори не оговталися і не почали оптимізувати свої програми (якщо простіше — знімати рейси). А потреба в цьому, поза сумнівом, виникне. Вважаю, чартерних ліній у Грецію і Іспанію з України багато. Тим паче, що цього літа на перший план виходить схожий за параметрами напрям, який здатний перебрати на себе значну частину туристичних напливів з України.

Хорватія, Чорногорія, Болгарія

Минулий сезон був останнім, в якому наші громадяни могли скористатися безвізовим в’їздом у Хорватію. Цього року віза потрібна. Але треба знати, що за наявності багаторазової шенгенської візи відвідувати Хорватію можна. Іншим туристам слід звертатися в консульський відділ особисто або через акредитовані туристичні агентства. Консульський збір — 35 євро за звичайну візу і 69–70 євро за термінову. Діти до 6 років отримують дозвіл на в’їзд безплатно. Добра новина: Хорватія обіцяє видавати багаторазові візи.

Тури в Хорватію стартують від 376 доларів з людини за 7 днів зі сніданками чи на 100–150 євро дорожче з харчуванням сніданки—вечері в економваріанті. Авіапереліт включено, візу оплачують додатково. Є й дорожчі пропозиції. Наприклад, за проживання з напівпансіоном у стандартному номері для двох готелю Lovran Hotel від 13 липня з вильотом з Києва просять 1170 євро.

Загалом бувалі туристи знають, що навіть безвізова Хорватія була значно дорожчою за свою сусідку Чорногорію. Цього року популярність Чорногорії зросте. Адже вона залишилася єдиною країною Адріатики, яка не вимагає від закордонних туристів, у тому числі й українців, нічого. Єдиний документ, який потрібен, — закордонний паспорт. Вильотів заплановано достатньо. Причому, не тільки з Києва, а й з Донецька, Запоріжжя. Харкова, Львова. Широкий діапазон вибору кількості днів перебування — від 7 до 14. Зокрема 12 днів проживання без харчування в апартаментах Villa Boreta Будви коштуватимуть у травні в 7412 гривень за двох. Включено переліт, медичну страховку, трансфер. На місці треба заплатити курортний збір — 1 євро в день. Проживання 10 днів/11 ночей на віллі «Аніта», напівпансіон коштуватиме 530 євро для дорослого в червні і 560–580 євро у високий сезон. Зрозуміло, ціни коливаються залежно від престижності того чи того курорту і комфортабельності готелю.

У фаворитах також Болгарія. І хоч ця балканська держава для нас візова, чимало українців обирають саме її. Загалом через систему автобусних чартерів (виїзд з 26 міст України). Ось одна з пропозицій: платіть 2120 гривень + 35 євро і автобус з Києва доправить вас на 11-денний відпочинок (з дорогою) в чотиризірковий «Zdravets». Авіаційні тури в Болгарію (з Києва, Харкова, Львова) починаються від 358 доларів плюс віза. Виліт Київ—Бургас—Київ у червні, готелі 4*, сніданок — від 675 євро за двох дорослих на 7 ночей. Виліт Київ—Варна—Київ, червень, готелі 4*, сніданок — від 559 євро за двох дорослих.

Загалом варіантів щодо Болгарії безліч, починаючи з бюджетних в апартаментах з кухнею за ціною розміщення 20 євро і закінчуючи відпочинком класу люкс, а також привабливою для українців системою «все включено». Курорти Болгарії добре пристосовані для родинного відпочинку. Некрутий спуск до води, чистий мілкий пісок, широка смуга пляжів, тепле і неглибоке море. Крім того, для дітей передбачена чудова інфраструктура: атракціони, ігрові майданчики, анімація. Приблизна ціна пакета у високий сезон для двох дорослих + 1 дитина на тиждень у готелі 4* курорту Сонячний Берег, 200 метрів від моря, сніданки — від 900 євро. Варто знати, що консульство Болгарії практикує видачу дозволів через візові центри, за послуги якого до консульського збору 35 євро слід доплатити ще 22 євро. Тож візовий збір складає 57 євро з людини.

Також зазначу: з подачею документів затягувати не варто. Напередодні високого сезону дипмісії іноземних держав зазвичай повідомляють, що строк для ухвалення рішень і вивчення документів для видачі візи збільшено, бо змінилася кількість особистого складу. Це означає, що через кризу скоротили кількість співробітників, а інші не можуть впоратися з обсягом роботи в пікові періоди. Тому, щоб ваша поїздка гарантовано відбулася, документи слід подавати не менш ніж за 10, а краще — за 14 днів. Зате вимоги до документів на болгарську візу, на відміну від грецької й іспанської, мінімальні.

Пляж пляжем, але не варто відмовляти собі в екскурсійних задоволеннях. Фото з сайту ic.pics.livejournal.com

ВІДПОЧИВАТИ МОЖНА В КРЕДИТ

Підбиваючи підсумки щодо пляжного відпочинку за кордоном, слід підкреслити таке. Дозволити собі релакс за межами України в цьому сезоні можуть не тільки власники тугих гаманців. Мінімальний грошовий поріг для виїзду — 300 євро на людину. Плюс певна сума на особисті витрати протягом тижня. Але якщо для вас це великі гроші, а відпочити за кордоном хочеться — вихід є. Можна оформити тур у кредит у туристичній компанії. Її умови вибираєте самі: 1/2, 1/3, 1/4 або 1/5 частина суми. Залишок рівними платежами вносите пізніше в касу будь-якого банку. Приклад. Ціна туру — 10 тисяч грн. Перший платіж турфірмі — 3703,66 гривні. Щомісячний платіж у банк протягом трьох місяців — 3703,66 гривні. Якщо розділити на 5 місяців, перший платіж — 2500 грн. Така сама сума в наступні місяці.

Фаворитами економічного відпочинку на виїзному напрямку в цьому літньому сезоні для українців стануть Чорногорія, Кіпр і Болгарія. Підгрунтя для такого твердження — в’їзд у перші дві країни практично безвізовий і безплатний, зібрати документи на оформлення візи в Болгарію нескладно. Якби не доплата за послуги візового центру, охочих відпочити в останній було б більше. Те саме можна сказати про Грецію. Адже поширено інформацію, що в новому літньому сезоні грецьку візу доведеться оформляти через візові центри, які вже в травні відкриються в Києві, Львові, Івано-Франківську, Харкові і Луцьку. Для турагентів і їхніх туристів це означатиме подорожчання візи приблизно на 25 євро. 

А ЩО У НАС?

Крим

Позиція середньостатистичного українця щодо Криму при виборі відпочинку двозначна. З одного боку, близько і зрозуміло, з другого — дорого і сервіс не на висоті. Але найголовніша проблема останнім часом — недоступність пляжів, адже в Криму, як відомо, берегова лінія понівечена металевими і цегляними парканами. Скажімо, в тій самій Болгарії пляжні території відкриті для всіх. Адже літом на курорт їдуть, щоб у морі купатися. Безперешкодно і, бажано, безплатно. І якщо в західній чи східній частинах півострову ситуація не така напружена, то на Південному Березі, де сконцентрована головна туристична інфраструктура, пляжів для всіх охочих не вистачає.

Тому якщо вас кличе тільки субтропічний клімат ПБК, рекомендую організований відпочинок. Адже за наявності путівки безкоштовний вхід на пляж гарантований, а з «дикунів» цербери на вході деруть до 50 гривень. Традиційно склалося так, що на першій лінії, тобто, найближче до води розташовані санаторії. Чимало з них створено на базі колишніх садиб, і нині їх оточують чудові парки, закладені 150 і більше років тому. Тут навіть узимку надзвичайне повітря, лікувального ефекту якому додають море і хвойні ліси на схилах кримських гір. Якщо є проблеми з органами дихання, то їхати треба саме сюди, де можна поліпшити здоров’я без операцій і ліків. Санаторії пропонують 3–4-разове харчування, проживання в номерах різних категорій, кілька медичних процедур і повноцінну функціональну діагностику.

Однак виникає запитання: чи всі родини можуть дозволити собі організовано оздоровитися разом із дітьми протягом рекомендованого фахівцями 14-ти або 21-денного лікування? На жаль… Ціни на відпочинок у комфортних номерах оздоровниць класу три зірки, яких на ПБК більшість, складають приблизно 500 гривень з людини. Знижки на дітей залежно від віку коливаються в межах 20–50%. Виходить, що для повноцінного оздоровлення родина з однією дитиною повинна мати в гаманці мінімум 17, 5 тисячі гривень та ще й витратити на проїзд майже тисячу гривень, залежно від місця проживання.

Звідси варіанти. Перший. Шукайте об’єкти на ПБК не з п’ятьма і навіть не з трьома зірками. Стандартна 14-денна путівка з розміщенням в об’єктах економ-класу, харчуванням і лікуванням коштуватиме від 2600 гривень на людину. Такі тарифи пропонує зокрема санаторій «Запоріжжя», розташований в центрі Ялти (!) в парковій зоні. Відстань до міського пляжу — 15–20 хвилин пішки. Другий. Оздоровлюйтеся на ПБК у низький сезон, коли ціни на путівки знижують наполовину. Третій. Обирайте оздоровниці інших чорноморських міст, де санаторно-курортні послуги значно дешевші. Наприклад, постійний попит має санаторій «Перемога» для батьків із дітьми в центрі курортної зони Євпаторії, на набережній, 100 метрів від власного пляжу, поруч із Центральним парком. Проживання в 1-кімнатних 2-, 3-місних номерах з 1 липня до 31 серпня коштує на добу 415 гривень з дорослого і 350 гривень з дитини віком від 4 до 14 років.

Порада читачам. Щоб організувати свій відпочинок з меншими витратами інколи краще звертатися не безпосередньо в обраний об’єкт, а до туркомпанії, яка спеціалізується на санаторно-курортному лікуванні. Вони мають власні блоки місць і можуть зробити вам індивідуальну знижку у випадку гарячих путівок. Та навіть якщо знижки не буде, їхня ціна не буде вищою від запропонованої закладом. Зате ви отримаєте надійного захисника ваших інтересів у можливих конфліктах з адміністрацією.

Чиновники, які мають відношення до кримського організованого відпочинку, твердять, що дешевше він коштувати не може. Не будемо заперечувати цього. З одного боку, санаторне лікування в Криму дешевше, ніж аналогічне на пляжних курортах інших країн. Це, якщо повірити, що послуги, в тому числі лікувальні, надають якісні і в повному обсязі. Однак недолугий сервіс не завада для збільшення потоку туристів. Потужні туроператори по Криму повідомляють, що продаж за перший квартал 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012 року зріс на 20%. 

Більше того, глибина продажів вселяє надію на успішний сезон. Хвала інкамінговим компаніям за їх працю, адже вони привозять у Крим організовані потоки і працюють легально, що важливо для наповнення державного і місцевого бюджетів. Пригнічує інше: намір організовано відпочивати в Криму підтвердили в основному росіяни, поляки і німці. Їх привабила ціна. Чого не скажеш про наших співвітчизників. Оздоровитися на рідних берегах простому смертному українцю не по кишені. Хіба що взимку і... за рахунок соцстраху.

Підготувала Тетяна КОЗЛОВА  для «Урядового кур’єра»