ЕФІР

Наступного року телеканал працюватиме в оновленому форматі

Робоча група, до якої увійшли представники Державного комітету телебачення і радіомовлення, Міністерства культури, провідні журналісти і кінематографісти, завершила роботу над концепцією реформування державного телеканалу «Культура». З наступного року він постане перед вітчизняним глядачем оновленим.

— Телеканал «Культура» планує представити глядачам продукт, якого сьогодні немає у вітчизняному телеефірі, — зазначив перший заступник міністра культури Юрій Богуцький. — Він буде орієнтований на співпрацю з аналогічними європейськими і провідними українськими телеканалами, відомими діячами української культури, талановитою молоддю. Передбачається, що канал працюватиме на умовах державно-приватного партнерства.

Концепція реформування передбачає технічне переоснащення каналу, де перевага надаватиметься сучасним технологіям, розробці національних проектів, залучення авторських програм. Тематика — найрізноманітніша: література, музика, музейна справа, історія, освіта, дитячі програми. Готується його інтернет-версія.

— Ми хочемо повернути свою аудиторію, — каже  член робочої групи, шеф-редактор видання «Політик Hall» Наталія Волкова. – Довести глядачам, що можемо запропонувати  не менш цікавий вітчизняний телепродукт.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв вважає, що телеканал «Культура» має —   сприяти формуванню єдиного національно-культурного простору в Україні, допомогти розв’язанню проблем гуманітарного плану, вийти на загальне сприйняття історії та культурної спадщини громадянами країни.

ДОВІДКА «УК»

Державна телерадіокомпанія «Культура» заявила про себе в інформаційному просторі України в 2003 році в системі Держкомтелерадіо на другому загальнонаціональному та першому Національному каналах телебачення. У листопаді 2004 року ДТРК «Культура» отримала ліцензію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України на цілодобове супутникове мовлення терміном на 10 років. З вересня 2005-го телеканал «Культура» виходить в кабельних мережах Києва та областей країни. Всі передачі ведуться українською мовою. Частина програм власного виробництва становить 50%. Бюджет поточного року — 6,5 млн грн (з них 80% — витрати на заробітну плату).

КОМПЕТЕНТНО

Олександр КУРДІНОВИЧ,
голова Державного комітету телебачення і радіомовлення:

— Упевнений, що з початку нового року нам удасться запровадити сучасні методи управління каналом, оновити дизайн, запустити нові цікаві програми. Уже напрацьований проект сітки мовлення та технічного переоснащення. Держкомтелерадіо докладе всіх зусиль для збільшення обсягів державного фінансування і оновлення матеріально-технічної бази каналу, забезпечення держзамовлення на виробництво програм у 2012 році і отримання загальнонаціонального покриття. Телеканал «Культура» має стати форпостом і найважливішим інструментом реалізації гуманітарної політики держави.

Олег КОХАН,
кінопродюсер:

— Телеканал «Культура» має стати актуальним, сучасним майданчиком для всіх талановитих людей. Не варто боятися резонансних тем, гострих дискусій. Сьогодні це перша ластівка, яка дає нам надію на те, що сучасне мистецтво буде підтримане державою. Одна з найважливіших складових реалізації концепції — фінансування. Ні для кого не секрет, що телеканал «Культура» існує в потужному конкурентному просторі, де «крутяться» великі гроші. Зрозуміло, що зробити конкурентоспроможний продукт за 2 копійки неможливо. Для прикладу: Фонд підтримки кінематографії у Франції становить 500 млн євро. У Росії в минулому році на реконструкцію ВДІКу виділили 100 млн доларів. Якщо ми хочемо мати якісний продукт, треба відповідне фінансування.

Андрій КУЛИКОВ,
ведучий програми «Свобода слова»:

— Я сподіваюся, що незабаром глядачі не будуть по всіх каналах вишукувати програми на теми сучасної культури, а зможуть побачити все це на каналі «Культура». Одначе в тому, що канал має бути провідником державної культурної політики, у мене залишаються сумніви. Гадаю, радше потрібно вести мову про те, що канал має бути однією зі складових формування громадянського суспільства, і сподіваюся, що спільними зусиллями нам удасться уникнути його  надмірного одержавлення.