ПІДСУМКИ

Та розвиток галузі не можливий без достатнього фінансування

Культура — галузь специфічна. Ефективність роботи тут не визначити ні тоннами, ні кілометрами. І все-таки питання управління, господарського використання бюджетних коштів, кадрової політики були чи не ключовими на підсумковій колегії Міністерства культури. Чому? На це запитання міністр Михайло Кулиняк відповів перед засіданням, зустрічаючись із журналістами. Чи не найбільше запитань, адресованих йому, звучали так: «Чим керувались, звільняючи (призначаючи) того чи того керівника?» 

— Нам потрібні сучасні управлінці, які можуть ефективно проводити державну культурну політику, — прозвучало у відповідь.

Загалом 2011 рік у міністерстві визначили як рік стабілізації ситуації і кардинальних реформ. Так, вагомим чинником у налагодженні дієвої роботи міністерства стало завершення складного процесу реорганізації системи центральних органів виконавчої влади у галузях культури і мистецтв, охорони пам’яток, мовної політики, релігії та міжнаціональних відносин, кінематографії. Нині сформовано й наповнено кадрами нову структуру міністерства. Також уперше за багато років при міністерстві створено Громадську раду, до якої увійшли  представники 83 інститутів громадянського суспільства.

— Упродовж 2011 року поетапно підвищена мінімальна заробітна плата, — зазначив міністр. — Вона становила 2018,66 грн.

Фольклорні фестивалі — візитівка України. Фото Укрінформу 

Також стовідсотково профінансовано діяльність 10 національних творчих спілок та їхніх регіональних осередків, для цього  виділено 8,4 млн грн.

За підтримки Мінкультури торік проведено понад 40 фестивалів, конкурсів та інших масштабних заходів загальнодержавного значення у сфері драматичного, музичного і хореографічного мистецтва. Значно поліпшилися фінансові передумови для розвитку національного кіно. По-перше, обсяги бюджетного фінансування на створення і розповсюдження національних фільмів становили 95,9 млн грн, що є рекордним показником за всі роки незалежності. По-друге, Податковим кодексом України, що набув чинності 1 січня 2011 року, запроваджено пільги щодо національного фільму — від кіновиробництва до кінопоказу. У 2011 р. проведено масштабний конкурсний відбір кінопроектів за різними жанрами, започатковано програму з відновлення української кінокласики — відреставровано 28  фільмів.

Завдяки реформуванню системи центральних органів виконавчої влади проведено розмежування повноважень щодо охорони культурної спадщини між Мінрегіонбудом і Мінкультури. Відтепер саме Мінкультури визначене головним органом у системі органів влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини. Сьогодні на державному обліку перебуває понад 140 тис. пам’яток. Потребують дослідження та взяття на облік понад 70 тис. об’єктів.

— Завдяки стабільному фінансуванню, — ділилась думками на прохання вашого кореспондента начальник управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації Марія Скрипник, — в області вдалося значно пожвавити роботу. На жаль, сільські заклади культури фінансуються з місцевих бюджетів. Коштів там немає. Вся надія на спонсорів.