АКТУАЛЬНО

«Урядовий кур’єр» дізнавався, коли зникнуть  черги в дитячі садки 
 

Перед 1 вересня посадовці «масово» перерізали стрічки у новозбудованих дитсадках. Загалом за 2,5 року роботи нинішнього уряду кількість місць у ДНЗ збільшилась на 200 тисяч. Однак не всім дошкільнятам їх вистачає. І хоч, за словами міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, зараз черга у дитсадки зменшилася із 135 до 80 тисяч, це мало втішає батьків, чадам яких у групах місць не знайшлося.

Старше покоління пам’ятає, що таке явище, як черги в дитсадки, вже проходили: у 70-х роках минулого століття. Це змусило набудувати достатню кількість таких закладів, і проблема зникла. Однак у 1990-х, коли народжуваність дуже сильно впала, багато з цих закладів виявилися зайвими. А їхнє утримання — надто дорогим в умовах кризи. І їх віддали іншим структурам. Нібито тимчасово, з умовою повернення, якщо потреба в ДНЗ збільшиться. Ну ось, збільшилась. Отже, час виселяти «квартирантів» і повертати садочки дітям.

Але… Нині далеко не всі будівлі можна повернути. Одна річ, якщо приміщення здали в оренду комерційним структурам. А якщо його віддали під житло — що тоді, людей виселяти? Або — таких випадків багато — коли у приміщенні дитсадка чи в одному його крилі розташували відділення пенсійного фонду або соціального захисту. Куди подіти ці структури і їх працівників? Дехто каже, що в таких ситуаціях простіше дати «квартирантам» спокій і побудувати для малят нове приміщення. До всього, про повернення певної частини дитсадків навіть не йдеться, бо їх у попередні роки продали різним структурам. А про те, куди подіти дошкільнят, кількість яких щороку збільшується, тепер має подбати держава і місцева влада.

У червні 2010 року відновлення дитячих садків було проголошено в Україні пріоритетною сферою діяльності всіх ланок освіти. І дещо вдалося зробити. Наприклад, лише у І півріччі цього року відкрито 199 нових ДНЗ. Загалом же, на сьогодні кількість дитячих садків становить 16 277. Посадовці зазначають, що це на 650 більше, ніж у червні 2010 року. Однак для батьків, діти яких стоять у черзі, — це явно слабка розрада. Бо добре, якщо є бабусі-дідусі, які підставлять плече, поки батьки на роботі. Або якщо заробітки дають змогу найняти няню. А якщо ні?.. Та сподіватимемося, що ці проблеми тимчасові, адже Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив завдання, щоб за 2 роки було ліквідовано чергу до дитсадків. Втім, за цей час нинішні дошкільнята вже й за парти сядуть…

Про те, як забезпечують дошкільнят місцями у дитсадочках, дізнавалися власкори «Урядового кур’єра».

Київ. Із школи зроблять дитсадок

Напередодні 1 вересня два дошкільні заклади Києва, які використовували не за призначенням, було повернуто малятам. Після 10 років перерви запрацював дитсадок № 531 на Оболоні, розрахований на 220 дітей. Узимку малечі буде тепло — там провели капітальний ремонт із застосуванням сучасних енергоощадних технологій.

Ще один дитячий садок — №196 на 210 місць, що у Голосіївському районі, раніше орендувала приватна структура. Нині ж «квартирантів» виселили, зробили сучасний ремонт. А діток навчатимуть за унікальним методом саморозвитку — системою Марії Монтессорі.

— Це вже 26-й дошкільний заклад, який ми відкриваємо за останні два роки, — каже голова КМДА Олександр Попов. — Загалом до кінця року в столиці працюватиме ще 30 нових та відновлених дитсадків. Наша позиція — повернути всі садочки місту. Одночасно треба зводити нові ДНЗ, першочергово у тих мікрорайонах, що розбудовуються.

У Головному управлінні статистики інформують, що нині у столиці функціонують 684 ДНЗ різних типів і форм власності. У них виховують майже 95 тисяч юних киян. Проте ця мережа повністю не задовольняє потреби міста. Загалом у столичних дитсадках на 100 місць припадає 112 дітей.

Прес-служба КМДА підкреслює, що до 1 вересня в дитячих садках, які працюють, відновлено 81 групу на 1600 місць, що рівнозначно 7 дитсадкам проектною потужністю 12 груп. Найближчим часом мережу садків буде збільшено на понад 3 тис. місць.

У Головному управлінні освіти і науки КМДА інформують, що відповідно до проекту програми «Відновлений ДНЗ 2012—2015» передбачається відновлення роботи 38 дошкільних навчальних закладів, 10 з яких діятимуть уже цього року.

Ми теж хочемо в садочок! Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Закарпаття. Міський голова про обіцянку не згадує

У далекому 1991 році закарпатські дошкільнята відвідували 662 дитсадки, нині — 553. З карти області зникли 130 із них.

— Легко, не замислюючись, їх раніше закривали, а тепер із величезним напруженням, за кошти держави і спонсорів, доводиться відновлювати, — каже заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ганна Сопкова. — За останні два роки 21 ДНЗ відновив роботу, п’ять об’єктів зведено «з нуля». Охоплення дитсадками з цілоденним перебуванням зросло із 42% до 50%.

Черги в усіх містах і районах довжелезні. А обласний центр — рекордсмен в усій Україні: тут на кожні 100 місць претендує 143 дитини. При цьому Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов уже не згадує своїх передвиборних обіцянок звести в місті нові школу та дитсад.

Найнижча забезпеченість ДНЗ — у Рахівському, Перечинському та Великоберезнянському районах: у першому вона становить третину потреби, в інших двох — майже 40%.

Лише діти п’ятирічного віку охоплені дошкільною освітою на 100%. Влаштовували їх по-різному: частину — в навчально-виховні комплекси на базі шкіл І ст., частину — в групи з короткотерміновим перебуванням п’ятирічок при школах.

Обласна рада ухвалила програму розвитку дошкільної освіти до 2017 року, яка передбачає виділення з обласного бюджету 212 млн грн. Схожі програми ухвалено в усіх районах і містах, але кошти для їх реалізації закладено не всюди.

— Не раз ми зверталися до міністерства та законотворців із пропозиціями, щоб розпорядником коштів на фінансування системи дошкільної освіти були районні й міські відділи освіти. В такому разі формульний розрахунок для виділення коштів цим закладам вигідніший. Поки що цього немає. Тож на рівні села дитсадок фінансує сільрада, яка часто сама дотаційна. Тому й виникають труднощі з утриманням садочків, — додала Ганна Сопкова.

Харківщина. Орендарів виселяють

За кількістю дошкільнят Харків посідає одне з перших місць в Україні. Тож у місті активно відновлюють закриті в минулі роки дитячі заклади. Тільки з 2006 по 2011 рік гостинно відчинили двері для дітей 10 дитсадків. А цього року, як розповіла директор департаменту освіти міської ради Ольга Деменко, відкриється ще чотири: два в Дзержинському районі, по одному — в Жовтневому та Московському. А ще — 24 групи в садочках, які працюють. Це дасть змогу забезпечити місцями понад 600 дітей.

Зокрема на Салтівському житловому масиві ще п’ять місяців тому розпочали відновлення дошкільного закладу №100. Колишніх орендарів виселили. Від їхнього перебування тут залишилися тільки стіни. Замінили всі комунікації, інженерні мережі, вікна.

Триває реконструкція й дитсадка №279 в районі Павлового поля. Він відчинить свої двері у жовтні.

У районах області також збільшується мережа дитсадків. За словами голови ОДА Михайла Добкіна, у планах на цей рік — відкриття на Харківщині 27 нових або ж переобладнаних дошкільних установ, 42 додаткові групи. При цьому керівник області зауважив, що за підсумками виконання цього завдання, кількість об’єктів, які можуть бути переобладнані в дитсадки, різко скоротиться. Уже проаналізовано можливості з повернення в систему освіти всіх будівель і споруд, виведених з неї на початку і в середині 1990-х років. Тож наступним етапом, за словами М. Добкіна, буде спорудження садочків з нульового циклу.

— Ми хочемо розробити типовий проект для Харківської області. Обираємо район, один з можливих — Дергачівський, де ми могли б його впровадити. А потім  «прив’язувати» до місцевості типовий проект і будувати такі дитсадки в інших населених пунктах, — резюмував керівник області.

Вінниця. У новому році місць вистачить усім

У місті над Південним Бугом демографічна ситуація поліпшується кілька років поспіль. І нині у Вінниці понад 14 тисяч малюків відвідують дитячі садки. А ще кілька років тому ця цифра не перевищувала 10 тисяч. Черга у ДНЗ значно зменшилася. Нині на ній — всього 367 дітей. Та, як зазначив директор департаменту освіти міської ради Володимир Буняк, до кінця року чергу повністю ліквідують.

1 вересня запрацював садок на 150 дітей на вулиці Червоноармійській, який Міністерство оборони передало у комунальну власність міста. А повністю «забере» чергу ДНЗ №7, який до кінця року відкриється в мікрорайоні «Поділля»: він розрахований на 285 місць.

Загалом в області із 728 дитячих садочків, які нині функціонують, 12 поновили свою роботу цього року. А за останні два роки кількість відновлених ДНЗ становить 48. Нині на Вінниччині коштом держбюджету триває будівництво та реконструкція трьох дитячих садочків. 

Матеріал підготували Інна КОСЯНЧУК, Василь БЕДЗІР, Олег ЧЕБАН, «Урядовий кур'єр»