Українські аграрії в 2013—2014 маркетинговому році потенційно можуть експортувати на зовнішні ринки понад 30 мільйонів тонн зерна. Про це заявив під час  прес-конференції «Зерновий ринок: стабілізація цінової ситуації та активізація експортних відвантажень. Заходи уряду в галузі тваринництва. Збільшення виробництва молока та м’яса»  міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

Він зокрема зазначив, що якість зерна, особливо пшениці, залишається високою. «Із загального обсягу, який з початку маркетингового року надійшов на зернові склади (понад 6 мільйонів тонн пшениці), 87% — продовольча. На сьогодні в державному інтервенційному фонді накопичено 870 тисяч тонн зерна, з яких 98% — високоякісне продовольче. Близько двох третин зафорвардованого  Аграрним фондом зерна вже поставлено на сертифіковані зернові склади», — наголосив міністр.

Значне зростання виробництва зернових дає змогу нарощувати кормову базу для тваринництва. Фото з сайту sdelanounas.ru

Але журналістів цікавили відповіді на наболілі нині питання щодо зниження цін на зернові цього року і що збирається робити задля розв’язання проблем для всього ринку уряд.

Відповідаючи на ці запитання, Микола Присяжнюк сказав, що тенденція зниження цін на зернові існує не лише в Україні, а й у всьому світі. «Уряд робитиме все можливе для пом’якшення проблеми, тому ми хочемо зустрітися найближчими днями із представниками Асоціації фермерів України та запропонувати їм схему, завдяки якій   зернотрейдери, так би мовити, будуть відсунуті для своєї роботи якомога ближче до портів. Щоб вони саме там купували зерно», — додав він.

Міністр також повідомив, що значне зростання виробництва зернових культур протягом останніх 10 років дає змогу нарощувати кормову базу для розвитку тваринництва. Для цього діють державні програми підтримки цієї галузі. Серед них відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів, дотації за збереження великої рогатої худоби у господарствах населення, дотації за здану на забій худобу, відшкодування вартості доїльних установок тощо. Завдяки цим заходам в 2013 році буде вироблено 2,4 мільйона тонн м’яса всіх видів. Результат нарощування виробництва — збільшення споживання м’яса та молока серед українців. А споживання курятини в нашій країні сьогодні вище, ніж у країнах ЄС.

Мінагрополітики виступило з ініціативою запровадження скороченого маркетингового ланцюга реалізації фермерської продукції, оминаючи посередницькі структури.

Формування та ефективне функціонування такого маркетингового каналу можливе через кооперування дрібних товаровиробників. Самі молокопереробні заводи, як вважає міністр, зацікавлені у створенні власних сировинних зон, що для них означатиме стабільність та ефективність роботи.