КРАСА

У столиці відкрилася «Виставка квітів Снігової Королеви»

Оксана ГОЛОВКО,
Олександр ЛЕПЕТУХА

(фото),
«Урядовий кур’єр»

Ви ще й досі кутаєте куплений морозної днини букет живих квітів під кількома шарами целофану? Тоді вам неодмінно потрібно  відвідати київські пагорби, де днями розквітла незвичайна експозиція, головний девіз якої можна сформулювати так: холод продовжує життя. А в ролі спраглих прожити якомога довше виступають  троянди, цикламени, гвоздики та  орхідеї майже тисячі відтінків.

На  виставці, ініційованій комунальним  об’єднанням «Київзеленбуд»,  представлені роботи з усіх десяти столичних районів.  Для нарощування прозорого льоду дизайнери використовували спеціальну технологію: макети встановлювали  в кріоблоки, після чого протягом семи днів поетапно і повільно заливали  дистильованою водою. Останній штрих — за скульптором, який надає форму льодовій картині.

У відділі ландшафтного дизайну «Київзеленбуду» зазначають, що  досвіду  таких заходів у наших дизайнерів ще  не було. Однак було неабияке бажання дати змогу киянам та гостям столиці помилуватися  взимку квітами просто неба.

Хто гарніший? Одвічне питання

Для скульптур використовували переважно щільні квіти —  ніжним витримати таке випробування не під силу. Поза конкурсом тут, звісно, орхідеї. А ще троянди. Саме їх у казці Ганса Крістіана Андерсена, яка дала назву виставці, вирощували Герда і Кай. І саме вони стали основою новітньої казки.

Попри  незначні як для Співочого Поля розміри експозиції тут є чому подивуватися. От тільки зробити це можна,  лише сплативши за квиток суму більшу, ніж  до багатьох столичних музеїв, — 25 гривень. Тому  родинне дозвілля не всім по кишені. Щоправда, дітям до семи років, пенсіонерам, інвалідам та чорнобильцям вхід безплатний. Триватиме виставка до 27 січня. А потім, за словами одного з організаторів,  композиції звільнять від льоду і подарують жінкам. Кажуть, після крижаного полону квіти зможуть простояти у вазах ще кілька тижнів. 

Таку красу відігріє лише кохання