КОРИСНИЙ СЕЗОН

У Запорізькій області посвідчення повної готовності прийняти дітлахів отримали 380 закладів відпочинку та оздоровлення

Маленькі ніжки побіжать по доріжці-босоніжці

Загалом діти можуть відпочивати у 53 таборах, 6 наметових містечках, 4 таборах праці і відпочинку та 317 пришкільних таборах.

Унікальний для повноцінного відновлення здоров’я природний об’єкт «Доріжка-босоніжка» — лісова стежка з ділянками з покриттям з різних природних матеріалів (пісок, щебінь, ялинові шишки, гравій, галька, окатиші, шматочки кори дерев) — стане фішкою нинішнього сезону в бердянському дитячому оздоровчому центрі «Червона гвоздика». Регулярні прогулянки по такій стежці забезпечать дітлахам і дорослим ефективний масаж стоп, що посприяє загартуванню та зміцненню імунітету.

Втім, тут цей об’єкт, за допомогою якого можна успішно зміцнити організм і провести профілактику різних захворювань, не єдиний. Торік відкрили басейн для занять з плавання. Заняття з дітворою проводять досвідчені тренери. Є тут і свій тренажерний зал, чиєму обладнанню позаздрять навіть деякі олімпійські спорткомплекси. Але головна цінність «Червоної гвоздики» у сфері оздоровлення — кліматотерапія. Тепле Азовське море, ласкаве сонце, чисте повітря — ось головні чинники, що позитивно впливають на здоров’я.

А дітвора прагне до «Червоної гвоздики» ще й тому, що тут цікаво. Стільки різних заходів, культурних подій, такої безлічі гуртків за інтересами, мабуть, немає ні в одному іншому дитячому оздоровчому центрі. Табір, очолюваний директором Тетяною Михайленко, по праву отримав статус міжнародного дитячого оздоровчого центру і має славу місцевого «Артека». Вже в першому заїзді тут зустрічають дітвору з Росії, Білорусі, України.

— Готуємося прийняти близько 700 дітлахів. Це хороший старт, — підтвердила власкору «Урядового кур’єра» старший вихователь табору Світлана Арусоо. — Першими до нас заїхали 102 дитини з карельського міста Петрозаводськ. У їх числі — 70 юних гімнастів. Спортсмени прибули разом зі своїми тренерами.

— Ми вперше приїхали до «Червоної гвоздики». У нашій групі діти від 6 до 13 років. З першого дня перебуваємо в стані захоплення. Нам усе тут подобається: комфортні палати зі свіжим ремонтом, упорядкована територія, чудове море, — поділилася своїми першими враженнями тренер з художньої гімнастики СДЮШОР № 1 Петрозаводська Галина Калашникова. — Свої спортивні заняття продовжимо. Для цього тут є всі умови.

Верткими зграйками діти досліджують територію табору. З радістю відкривають для себе його унікальні ландшафтні об’єкти, зоологічний куточок.

— Тут дуже гарно, — з палаючими від радісного очікування справжнього дива очима каже десятирічна Катя Омельчук. — Тут стільки зелені і стільки квітів! За все життя я стільки не бачила.

Дівчинка займається художньою гімнастикою з п’яти років. У нинішньому спортивному сезоні стала призером змагань «Квітневі краплини» у Петрозаводську — завоювала друге місце. У «Червону гвоздику» приїхала і відпочити, і підвищити свою спортивну майстерність.

Гучна ватага дітлахів збирається на обід. Місцеві кухарі знають, як догодити маленьким шибеникам. У меню повноцінне харчування — овочі і фрукти в обов’язковому порядку, і смачно так, що за вуха не відтягнеш! А попереду у дітей ще стільки цікавих відкриттів, захоплюючих занять! І нехай погода не підведе, подарує маленьким жителям півночі побільше сонячних днів!

Гарний настрій — запорука хорошого відпочинку. Фото автора

Скеледром та туристична стежка — для сміливих

А у дитячому оздоровчому центрі «Ювілейний» у Приморську щиро радіють дітлахам із Полтавської, Харківської та Луганської областей. Вже у першому заїзді тут щонайменше 300 дітей. Очікують, що таких заїздів протягом літа буде чотири.

— У нас підібралась потужна команда вихователів та організаторів дозвілля, працюємо разом уже третій рік поспіль, — розповіла авторці цих рядків директор центру Валентина Симоненко. — Діти у нас не засумують.

Справді, тут ніколи сумувати, бо, переконана керівник «Ювілейного», кожна хвилина на Азовському узбережжі має бути використана раціонально. Тому, окрім жаданих морських купань і спортивних заходів на свіжому повітрі, тут передбачили і заняття у традиційних різноманітних творчих гуртках. Втім, у нинішньому сезоні тут з’явилися і новинки: обладнали скеледром та туристичну стежку. Отже, дітлахи, яким вистачить сміливості,  матимуть можливість опанувати  альпіністську та туристську техніки.

— Намагаємося іти в ногу з часом, — продовжує Валентина Іванівна, — тож цього літа наші вихованці отримали доступ до Інтернету. Навчаємо їх журналістики — будуть випускати свою газету.

На дніпровських берегах добре дітям в таборах

На Великому Лузі у Запоріжжі, де сконцентровано дитячі оздоровчі центри, власниками яких ще й понині є  потужні промислові підприємства краю, також  стартував оздоровчий сезон. Близько 75 маленьких запоріжців заїхали до дитячого табору «Вогник».

Як пояснила директор дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Вогник» Людмила Фурсина, влітку тут планують оздоровити 400 дітей. Зміна триває 21 день, організовано повноцінне п’ятиразове харчування, розроблено цікаву програму організації дозвілля вихованців — працюють різноманітні гуртки та спортивні секції, є басейн, тренажерний зал та сучасна бібліотека.

— Ми намагаємось максимально залучати дітей до культурно-масової роботи, вишукуємо нові цікаві ігри та конкурси. У нашому закладі дітки можуть не тільки оздоровитися, а й якісно, корисно та цікаво провести час, — повідомила Людмила Фурсина.

Також тут готові прийняти на зміну дітей-інвалідів. Як з’ясувалося, декілька років поспіль до табору приїжджали дітки з особливими потребами. Тож колектив має досвід такої роботи.

Ще один табір приймає школярів на відпочинок — запоріжсталівський «Супутник», а 1 липня планується заїзд до табору «Юний локомотивець». У ДОЦ «Чайка» ПАО «Дніпроспецсталь» за зміну відпочивають 150 дітей. У ТОВ «ДОЦ ім. Гагаріна» — 120 дітлахів.

— Приміські дитячі табори — це можливість якісного оздоровлення дитини без великих витрат та ресурсів. Тут маємо свіже повітря, хвойний ліс, Дніпро. Ми пересвідчились, що в закладах налагоджена система харчування, створюються безпечні умови для перебування дітей, набрано штат професійних вожатих. Важливим аспектом є те, що практично в кожному закладі відпочинку поки що є вільні місця, тож усі бажаючі можуть скористатися можливістю та відправити дітей на оздоровлення, — підтвердив профільний заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов.

І центри дитячого дозвілля

На базі Запорізької гімназії № 2, що у Жовтневому районі, відкрився літній оздоровчий табір «Фаворит». Пришкільний табір працюватиме з 5 по 27 червня. За цей час у ньому відпочинуть близько 100 юних запоріжців, з них 53 дитини пільгових категорій.

— Залучатимемо дітей до оздоровчих і пізнавальних заходів, — розповіла директор гімназії Валентина Кравченко. —  Школярі зможуть відвідувати басейн, побувати на екскурсіях в обласному краєзнавчому музеї та Запорізькому міському дитячому ботанічному саду. Для них заплановані вистави і концерти за участю колективів обласної філармонії і драматичного театру.

Безпосередньо в Запоріжжі організовано роботу 18 пришкільних центрів відпочинку на базі 18 загальноосвітніх навчальних закладів. Близько тисячі дітей будуть відвідувати пришкільні центри відпочинку. Вартість харчування дитини в день становить 14,86 грн (за зміну 18 днів — 267,5 грн). Розмір батьківської оплати за перебування дитини в пришкільному таборі — 53 грн. Діти пільгових категорій звільнені від оплати.

Оздоровлять за бюджетні кошти

Повна вартість путівок до дитячих оздоровчих центрів коливається від 2600 грн (у таку суму обійдеться 21-денний відпочинок у «Вогнику» на Великому Лузі) до 3500 грн за 10-денний відпочинок у дитячому оздоровчому центрі на Азовському узбережжі. Батьки вважають за краще купувати такі путівки на своїх підприємствах із суттєвими знижками.

До того ж нинішнього року на оздоровлення дітей у Запорізькому регіоні із бюджету виділено 50 мільйонів гривень, що на 7 мільйонів гривень більше, ніж у 2012 році.

На ці кошти представники обласної влади планують оздоровити 70% дітей (104 тисячі осіб), повідомив директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Міщан.

За його словами, приймають дітей на оздоровлення в області 380 закладів (53 табори, 6 наметових містечок, 4 табори праці і відпочинку і 317 пришкільних таборів). Усі заклади отримали паспорти, які свідчать про їх повну готовність до оздоровчого сезону.