Майже на 10% порівняно з 2012 роком скоротилося промислове виробництво краю — обсяг реалізованої промислової продукції за результатами року очікується на рівні 73,5 мільярда гривень. Унаслідок зниження попиту на зовнішніх та внутрішніх ринках і неконкурентоспроможності продукції підприємства зменшили виробництво будматеріалів, нафтопереробки та хімії, виробництва та розподілу електроенергії, металургії та машинобудування. Але, попри всі обставини, край повинен утримати позиції в п’ятірці індустріальних регіонів України. Такий курс намітила Луганщина і він став основою Програми економічного і соціального розвитку області на 2014 рік. Про це йшлося під час засідання 21 сесії обласної ради. 

 — Знизили обсяги виробництва «Алчевськкокс», Стахановський завод феросплавів, сєвєродонецький «Азот», хімоб’єднання ім. Г.І. Петровського, Луганський трубопрокатний завод, Лутугинський валковий комбінат. Сталося це через незатребуваність їхньої продукції на внутрішньому ринку. А конкурентоспроможність на зовнішніх «побивається» її високою собівартістю, — зазначив у своєму звіті про виконання делегованих повноважень на 21 сесії обласної ради голова облдержадміністрації Володимир Пристюк.

Нашу продукцію чекають і на Заході і на Сході. Фото з сайту finance.bigmir.net

Попаснянський вагоноремонтний, Стахановський вагонобудівний, Первомайський електромеханічний заводи, ЗАТ «Трансмаш» безпосередньо пов’язані з російським ринком. Цього року вони скоротили виробництво і постачання своєї продукції в середньому на третину. Весь рік простояв і Лисичанський нафтопереробний гігант «ЛІНІК». Саме нестабільна економічна та політична ситуація на світовому ринку протягом року негативно позначилася на роботі промисловості та економіки краю.

А неповне з держбюджету фінансування на капітальне будівництво та технічне переоснащення стало причиною скорочення видобутку вугілля. Через недофінансування на 68 мільйонів гривень не підготовлено 14 лав, 19 — «не заряджені» обладнанням, тож не пройдено понад 10 км гірничих виробок. Усього річні втрати в обсягах виробництва перевищують 14 мільярдів гривень, з них майже п’ять мільярдів гривень — недоотримана експортна виручка. У зв’язку з цими обставинами за рік підприємства області не доплатили до державного бюджету мільярд 396 мільйонів гривень та до місцевих бюджетів — 142 мільйони гривень податкових платежів. 

Володимир ПРИСТЮК,
голова облдержадміністрації: 

— Складно коротко розповісти про всі наші проблеми, які з різних причин поки що вирішити не вдалося. Але ми утримаємо економіку Луганщини в першій п’ятірці серед регіонів України. Найбільш реальний механізм зупинки негативних процесів в економіці краю — розширення внутрішнього ринку.

Тому Програма економічного і соціального розвитку області на 2014 рік зосереджена на модернізації виробництва, розширенні виробничої ко?операції та заміщенні імпортної продукції товарами місцевого виробництва.

Від збільшення обсягів коопераційних зв’язків за підсумками 2013 року ми очікуємо додаткову реалізацію на рівні трьох мільярдів гривень. Подальші показники мають бути ще вагомішими, бо нині охоплено кооперацією вже  понад 1,5 тисячі підприємств, відновлено майже 500 виробничих зв’язків.

Зокрема, ВАТ «Алчевський меткомбінат», ЗАТ «Трансмаш» уже співпрацюють із 296 підприємствами регіону, ПАТ «Луганськтепловоз» — з 70 підприємствами, а Стахановський вагонобудівний завод — з 28 суб’єктами господарювання.

У соціальному аспекті ця робота дала змогу зберегти приблизно дев’ять тисяч робочих місць.