ВИЗНАННЯ

Гостям чемпіонату нудьгувати в місті, яке авторитетна «Файненшл Таймс» назвала одним із десяти кращих у Європі, не доведеться 

Відомо, що футболом уболівальники зайняті тільки 5 відсотків часу, а чим заповнити дозвілля наших гостей, для Львова та Львівщини — не проблема. Місто, яке є музеєм просто неба, має чим зацікавити приїжджих, адже в області й обласному центрі зосереджена п’ята частина всіх історико-архітектурних пам’яток країни. Наприклад, можна вирушити в захопливу мандрівку палацами і замками «Золотої підкови». І не лише оглянути пам’ятки, унікальні експозиції, а й побувати на фестивалях — у літню пору в таких комплексах не бракує яскравих та самобутніх атракцій. Торік їх відвідала рекордна кількість туристів — понад 350 тисяч. А вже який із маршрутів обрати — справа кожного. Кожен із 10 збережених замків та навіть руїн ще стількох фортифікаційних споруд того вартий! 

Жовківський. Тут усе тісно пов’язане: і замок, який обрав своєю резиденцією польський король Ян ІІІ Собеський, і решта будівель, споруджених по периметру центральної площі старої частини міста. На цій території компактно розміщені 55 пам’яток державного та регіонального значення.

Золочівський. На його території не один, а два палаци. Відновлення вцілілого замкового комплексу розпочалося з порятунку огорнутого завісою таємничості унікального Китайського палацу, поява якого в Галичині викликає запитання в сучасників. Немає однозначної відповіді, з якої оказії спорудив його король Ян Собеський у Східній Галичині. Та хоч би якими були мотиви появи неподалік Золочева палацу-ротонди, маємо один із трьох Китайських палаців Європи (ще два — неподалік Санкт-Петербурга та Сан-Сусі поблизу Потсдама), до того ж, найстаріший.

Олеський. Він став місцем народження двох королів — Яна ІІІ Собеського та Михайла Вишневецького. Перша згадка про нього датується 1327 роком, упродовж віків замок зазнав не однієї ворожої навали, через що не раз перетворювався на руїни, але завжди його відбудовували. Це один із найпопулярніших туристичних маршрутів — щороку його відвідує понад 100 тисяч гостей. Не відлякали шанувальників старовини навіть нинішні морози: побачити унікальні твори українського Мікеланджело — Іоанна Георга Пінзеля, чиї роботи невдовзі експонуватимуть у Луврі, та інші цінні експонати приїжджають туристи з-за кордону.

Підгорецький. Споруджений коронним гетьманом Станіславом Конецпольським «для втіх та відпочинку по трудах воєнних», розкішний палац був водночас неприступною фортифікаційною спорудою. Міцності й надійності «українському Версалю», як його нарекли сучасники, надавали бастіонні укріплення. Довершеною красою і рівнем тогочасного комфорту замку зачаровувалися численні титуловані гості з Європи — тут відбувалися зустрічі коронованих європейських правителів. На тривалий час у затишних покоях палацу оселився російський цар Петро І і багато запозичив для міста на Неві.

У Підгорецькому замку зупинявся Оноре де Бальзак. Фото з сайту pamjatky. org.ua

Свірзький. Найменш зруйнований і водночас найбільш овіяний легендами замок, бо фахівці й досі дискутують, хто його спорудив: магнати з роду Свірзьких чи з роду Романовських. Тривають суперечки і щодо віку будівлі.

Утім, є що розповісти й про інші замки та палацові комплекси, які збереглися на Львівщині. Варто організувати собі поїздку до родинного палацу відомого драматурга Олександра Фредра, дідуся митрополита Андрея Шептицького в селі Вишня Городоцького району. Завдяки тому, що в колишніх графських покоях розмістився Вишнянський аграрний коледж, палац добре зберігся. Можна оглянути замок у Поморянах Золочівського району, доки не зруйнувалася пам’ятка ХV століття, Старе Село, де є залишки давнього замку, чи Буськ, де є палац графа Бадені. А можна, не виїжджаючи за межі Львова, поблукати вуличками бойківських, лемківських, гуцульських сіл, відтворених у музеї народної архітектури і побуту. Чи викроїти час і махнути в чарівні Карпати, насолодитися неповторною красою гір, вдихнути кришталево чистого повітря, настояного на ароматах карпатських лісів, скуштувати дивовижно смачних мінеральних вод. А можна піднятися стрімкими скелями Урича, де колись було унікальне наскельне місто-фортеця Тустань. Це нині природа спить, огорнута глибокими снігами, а в червні, коли все навкруги забуяє яскравою зеленню, зацвіте диво-цвітом, заграє стрімкими струмками, — така краса здатна зачарувати навіть найбільшого скептика.