ІНФРАСТРУКТУРА

Оновлений міжнародний аеропорт незабаром прийматиме рейси  з Лондона, Барселони та навіть з-за океану

Перед тим, як відбулася урочиста церемонія передачі у тестову експлуатацію нового пасажирського термінала Міжнародного аеропорту «Львів», столичні куратори разом з керівниками області та будівельниками оглянули новозбудований аеровокзальний комплекс. Скупий на похвалу віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков не приховував задоволення від побаченого. Бо з часу перших оглядин будмайданчика (минуло 22 місяці) на пустирі виріс сучасний аеровокзальний комплекс зі скла та металу. Тепер тут господарюватимуть різні служби: облаштовуватимуть зали очікування та реєстрації пасажирів (працюватиме 29 стійок реєстрації, 18 стійок паспортного контролю), свої робочі місця  організовуватимуть працівники митного та прикордонного контролю.

«Майже готові до роботи зони реєстрації пасажирів та прийому багажу, продовжуємо тестувати змонтоване обладнання», — розповів директор з розвитку аеропорту Микола Магасевич.

А доки пасажирів у новому аеровокзалі немає, можна без зайвого поспіху і метушні оглянути термінал, а також влаштувати собі уявні мандрівки за рейсами, що виконуватимуться зі Львова. На табло — всі європейські столиці, найпопулярніші курорти нашого континенту. Як запевняють посадовці, невдовзі тут висвітлюватимуть нові рейси. Щоб дістатися Лондона, Барселони, Мадрида, вже не доведеться їхати до Варшави, Будапешта і летіти вже з тамтешніх аеропортів. Сідаєте у Львові в «Аеробус» і без зайвих клопотів, фінансових затрат насолоджуєтесь перельотом. Зручніше, дешевше і швидше. Ось така  солідна відтепер візитівка у стародавнього Львова. Бо як театр починається з вішалки, так  і знайомство з містом починається з аеропорту. 

Оглядаючи аеровокзал, Борис Колесніков не став шукати недоліків. Зараз усе добре. Чистенько, красиво. Єдине, чого бракує, на думку урядовця, — закладів громадського харчування, крамниць та іншої аеропортівської атрибутики. А зауваження, звісно, будуть. Тоді, коли термінал почне працювати. Однак часу вдосталь, аби все «дотягнути», доробити, відшліфувати. Бо офіційно найпотужніші повітряні ворота Західної України  запрацюють наприкінці березня, коли вітчизняна авіація перейде на літній розклад. На церемонію урочистого відкриття, зазначив Борис Колесніков, львів’янам варто очікувати Президента Віктора Януковича. 

Втім, віце-прем’єр не оминув інших проблем підготовки Львова до проведення Євро-2012. Тут треба зробити ще чимало. Зокрема це стосується транспорту та доріг, також слід провести тестову експлуатацію нового стадіону, належно підготувати його персонал. 

Проблемні питання проаналізують на нараді, яку планують провести  у лютому, повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури, та  обговорять кожну годину проведення Євро-2012, аби спрогнозувати проблеми та труднощі, які можуть чекати гостей у місті.

ДОВІДКА «УК»

Міжнародний аеропорт «Львів» прийматиме щогодини 2 тисячі пасажирів. Однак за потреби його потужність може зрости удвічі. Певна система рульожних  доріжок  дає змогу збільшити пропускну спроможність злітно-посадкової смуги.