ФОРУМ

Три дні мають львів’яни та гості міста, аби запастися духовною поживою на весь рік

Книжковий форум у Львові стартував! Як завжди — помпезно, в ореолі ажіотажу, яким супроводжується ця головна  імпреза року. Гамірно, бо вже із самого ранку вулицею Коперника людський потік прямує до Палацу мистецтв, що вже давно став затісним для форуму, тому на площі перед сусіднім палацом Потоцьких розмістилися численні книготорговельні ятки. Свято в давньому Львові, місті, яке тісно пов’язане з історією  книгодрукування! А втамувати духовну спрагу на форумі у Львові буде чим — свої книжкові новинки і, звісно,  видання попередніх років сюди привезли  майже 800 учасників ярмарку.

Книжка  хоч товар і особливий, та, як і інші, мусить торувати шлях до читача, тож  проігнорувати таку нагоду спілкування з читачами можуть дозволити собі або надто самовпевнені, або надто непрактичні видавці. Поза тим відвідувачі загалом якоїсь особливої цьогорічної відмінності від попередніх форумів не помітять, хіба що видавцям довелося з об’єктивних причин змінювати цифри на цінниках, бо знову подорожчали  папір, поліграфічні послуги та матеріали, енергоносії… Але вони, впевнені організатори та учасники,  атмосфери свята не зіпсують, а ті, хто книжку любить і для кого це джерело знань має інтерес, не втратять нагоди ознайомитися з книжковими новинками України та світу й поспілкуватися з літературними зірками сучасності.

На ярмарку кожен знайде свою книжку. Фото Укрінформу

А ось чи вплине на  результати продажу, бо ярмарок залишається ярмарком і соромитися цього не варто, запевняють організатори, сказати не беруться навіть найдосвідченіші видавці та експерти —  їх визначає вміст гаманця українців. Та оптимізму не втрачають: кажуть, він закладений у феномені Львівського форуму.

Письменницький десант з 26 країн

Не лише видавництва, книготорговельні підприємства, бібліотеки та приватні книгорозповсюджувачі представлятимуть книжкові новинки. Свою продукцію у Львові запрезентують також музейні заклади, агенції, благодійні фонди, інститути, асоціації. Насичена програма форуму — загалом за ці дні відбудеться  майже 600 заходів. Тож аби побувати на найцікавіших, книголюбам доведеться добряче «помотатися» з одного дискусійного майданчика на інший.

Знаковою подією, запевняють організатори форуму, стане VI Львівський  міжнародний  літературний фестиваль: у Львові очікують приїзду чималого письменницького десанту — 250 письменників із 26 країн світу. Цікаві дискусії провадитимуть учасники Міжнародного фестивалю перекладачів, адже завдяки їм маємо нагоду відкривати для себе світову літературу та нові імена, і водночас презентувати світові власну українську; бізнес-форуму, на якому обговорюватимуть найгостріші проблеми вітчизняного книговидання, говоритимуть також і про видання електронних книжок (не можна не помічати їх стрімкого входження на ринок та в життя українців); бібліотечного форуму — працівники книгозбірень аналізуватимуть шляхи   трансформації бібліотек у  сучасні  інформаційні центри.

 Всього, зрештою, не перелічити. Кожен, хто прийде на ярмарок-форум, знайде для себе щось цікаве. Головне, що у львів’ян не знижується інтерес до книжки — цікавої, доброї, розумної і корисної. І як не потішитися за книжку, спостерігаючи за гамірними натовпами, які «окуповують» бокси і ятки з книжковою продукцією. Бо книжка, попри не дуже оптимістичні прогнози щодо її майбутнього, яких не бракує в останні роки,  таки живе! Та сама книжка, з якою  можна  зручно вмоститися  на канапі, абстрагуватись від  щоденної суєти й мандрувати її сторінками!