Голова Асоціації малих готелів Криму 
Валентина МАРНОПОЛЬСЬКА

Цього курортного сезону влада Криму разом з правоохоронними структурами рішуче налаштована навести лад у приватному секторі, який надає туристичні послуги. Вони мають намір вивести його з тіні й примусити платити податки. Чи можна за такий короткий термін розв'язати цю проблему?

- Валентино Сергіївно, що являє собою приватний сектор, який надає туристичні послуги?

- У Криму щороку відпочиває майже 6 млн туристів. З них понад мільйон - це ті, хто придбав путівки в оздоровниці. Понад 4 млн обирають місцем свого відпочинку приватний сектор. Враховуючи динаміку зростання кількості туристів, їх задовольняє такий відпочинок.

Я не знаю, щоб хтось у Криму проводив моніторинг туристичних послуг у приватному секторі. З одного боку, це господарі приватних будинків, які в період курортного сезону здають дві-три кімнати, а самі переселяються в літнє приміщення. Роблять це заради того, щоб підтримати сім'ю додатковим заробітком.

З другого боку, в тому ж приватному секторі - на землі, виділеній під житлове будівництво, - з'являються замки, котеджі, міні-готелі. Тому підходи до розв'язання проблеми тінізації повинні бути справедливими й об'єктивними.

- Контролюючі органи і кримська влада демонструють серйозні наміри щодо легалізації приватного сектору. Що робить влада сьогодні?

- Міні-готелі на землі, виділеній під приватне будівництво, з'явилися не вчора. Активне будівництво розпочалося ще в 1990-ті роки. Кримська влада ще тоді намагалась розв'язати цю проблему. Розробили навіть законопроект щодо введення спеціального патента на здачу житла. Та цю ініціативу не підтримав Київ.

Нині для виведення з тіні приватного сектору створена комісія при Раді міністрів Криму, яка займалася розробкою змін та доповнень до чинного законодавства, створенням нормативно-правових актів, які б регулювали порядок здачі житла. До єдиного рішення комісія поки що не прийшла, хоч сезон ось-ось почнеться.

До речі, торік постановою Верховної Ради Криму був введений в дію місцевий податок - патент на здачу житла. Процедура відбувалася так: власник будинку реєструвався, платив за патент, причому наперед, сплачував фіксований податок. На цьому взаємовідносини з державною закінчувалися. Така ситуація влаштовувала абсолютно всіх.

- А що ж змінилося цього року?

- Новий Податковий кодекс цю систему зруйнував. Немає зараз такого місцевого збору. На жаль, у цій ситуації постраждав якраз приватний сектор. Населення хвилюється, бо немає чіткості в цьому питанні.

З нашою асоціацією податкова адміністрація Криму досить добре співпрацює. Вони проводять навчальні семінари. Але ми об'єднуємо далеко не всіх, хто надає послуги з проживання у приватному секторі.

- Виходить, що проблема полягає в нерозумінні Податкового кодексу? Чи є ще якісь перепони на шляху легалізації?

- Згідно з чинним законодавством, якщо власник готелю захоче вийти з тіні, він не зможе вирішити це питання до початку курортного сезону. Так, згідно з постановою Кабміну від 15.03. 2006 року послуги короткотермінового проживання, розміщення підлягають обов'язковій сертифікації. В більшості випадків власник про це нічого не знає. Цією ситуацією зараз скористалися контролюючі органи.

Наведу приклад. Під час семінару в Ленінській райдержадміністрації до мене підійшла жінка-пенсіонерка і розповідає: "До мене прийшли з перевіркою, з'ясували, що я не пройшла обов'язкової сертифікації. Я вперше про це почула. Все закінчилося судом. Під час засідання я знепритомніла". Ви уявіть, у такому віці людина поставлена в дуже неприємну ситуацію. Хочу зауважити, що раніше таких перевірок не було. Чому? Невідомо.

Друга причина, яка створює проблеми на шляху легалізації, - оформлення земельних ділянок. Досить багато будинків, задіяних у наданні туристичних послуг, не введені в експлуатацію. Всі процедури з оформлення землі зараз призупинені. Якщо людина не може ввести будівлю в експлуатацію, сертифікацію вона не пройде. Ось таке замкнене коло.

Третя причина - нецільове використання землі. За чинним Земельним кодексом усі власники будинків, які приймають туристів, зобов'язані перевести землі під рекреаційні послуги. Податок на землю тоді збільшується в рази. Документальний супровід і процедура оформлення займає багато часу і коштів. Власники будинків запропонували на період сезону подати заяву в податкову про нарахування податку як на землі рекреаційного призначення. На жаль, вирішувати це питання в межах чинного законодавства на основі заяви неможливо.

Є ще один камінь спотикання. Власник пройшов усю процедуру оформлення землі під рекреаційні послуги. Згодом вирішив прибудувати кімнату, і тоді йому цей шлях треба проходити знову.

- Тож держава власними руками створює умови, за яких власникам-приватникам неможливо легалізуватися?

- Абсолютно правильно. Для багатьох оформити потрібні документи до початку сезону практично неможливо. Заручниками ситуації стали всі: власники, влада, контролюючі органи.

Наша асоціація проводить дуже багато заходів для тих, хто працює в приватному туристичному секторі. Так от, я жодного разу не чула, щоб хтось встав і сказав: "Не будемо ми вам нічого платити". Люди говорять: "Ми готові платити, тільки зробіть так, щоб потім до нас не ходили різні служби. Дайте можливість спокійно працювати. Зробіть усе централізовано й цивілізовано".

- Як, на вашу думку, можна розв'язати проблему легалізації приватного сектора за місяць до курортного сезону?

- Треба залишити все так, як було минулого сезону. Дати людям відпрацювати спокійно літо і сплатити податки. А потім уже проводити роботу з населенням, пояснювати, які обов'язки у них виникають, якщо вони реєструють цей вид діяльності.

Людмила ЩЕКУН
для "Урядового кур'єра"

ДОСЬЄ "УК"

Валентина МАРНОПОЛЬСЬКА. Народилася 16 лютого 1955 року в Криму. В 1979 році закінчила Сімферопольський університет. Працювала в Управлінні зовнішніх зв'язків та протоколу Ради міністрів АР Крим, начальником управління туризму Міністерства курортів та туризму АР Крим.

Член Міжнародної Федерації журналістів, які пишуть про туризм. Член Громадської ради при Раді міністрів АР Крим.