ПРОЕКТ

У Тернополі дебютувала нова мистецька група «Сновиди»

Спочатку була серія картин з назвою «Сновиди» тернопільської художниці Олесі Гудими. Але ініціативній, креативній та динамічній Олесі цього виявилося замало. І вона вирішила створити з однодумцями цілу арт-групу з таким самим найменням. До нової в Тернополі мистецької формації потрапили і ті, хто вже здобув своєю творчістю певне визнання, мав виставки, публікації, й ті, хто лише відчиняє двері у художній світ. Серед них  студенти, спортсмени, вчителі й навітьсемирічна школярка.

 «Полювання на короля» Олесі Гудими. Фото Миколи ШОТА 

За словами Олесі, тернопільські художники об’єдналися в групу, аби «продемонструвати, який багатий творчий потенціал міста. Першу експозицію представили в обласному краєзнавчому музеї.

Ще на жодному заході такого штибу не бачив стільки відвідувачів. 24 автори репрезентували майже 100 робіт із загальною назвою «Люди та квіти». Виставкова зала стала ніби великим і строкатим полотном з багатством кольорів, ліній, композицій. Художні напрямки теж різні: від абстракціонізму, авангардизму, імпресіонізму, наївного мистецтва до реалізму. Знайшлося, звісно ж, місце й графіці. Хтось творив гуашшю, аквареллю, хтось писав олійними фарбами.

  Наймолодший учасник виставки Вероніка Ставнича зі своєю «Композицією» 

Семирічна Вероніка Ставнича, наймолодша учасниця виставки, представила три олійні полотна, хоч створила їх значно більше. Каже, дуже до вподобиїй малювати село та ромашки. Інші квіти, як і дерева, риби, також можна побачити на роботах дівчинки.

Маки, бузок, соняхи, кульбаби «перенеслися» з полів і луків на полотна Ольги Коваль та зачаровували відвідувачів експозиції. Цікаво, що Ольга живе і творить у Бродах на Львівщині, але вирішила приєднатися до тернопільських «Сновид». Цей перший її вернісаж захопив її, тож старатиметься й надалі експонувати свої картини. Для портретистки з Тернополя Марії Дігай немає поганих людей, вона любить їх вивчати, звертати увагу на погляд, міміку, жести і відтворювати пензлем у реалістичному стилі. В доробку художниці — портрети видатних, знаних і незнаних краян.

Організатори вернісажу вдалися й до світлових засобів. Раптом у виставковій залі настала темінь. І замить спалахнули чарівні ліхтарикиі взялися освітлювати картину за картиною.  Світлову гаму, як і все виставкове дійство, вдалодоповнювали музичні твори у виконанні львів’ян Інни Нотки та Юрія Михайлюка.