У Миколаєві відбулася перша унікальна виставка творчих робіт людей з інвалідністю. Під час виставки-продажу, яка називалася «Не просимо, а заробляємо», відвідувачі мали змогу побачити й шоу-номери. Захід, що відбувся на центральній вулиці міста, було присвячено Міжнародному дню боротьби за права інвалідів.

Організаторами виступили підприємство інвалідів «Літопис», «Ліга інвалідів з ПОРА «Перемогти себе», БО «Квітка Надії».

Краса перемагає

Головна мета відкритої виставки — показати городянам, що люди з інвалідністю розвинені, талановиті, щирі, вміють радіти життю як ніхто інший. Мав захід і конкретне фінансове спрямування. Упродовж дня збирали кошти на цільову допомогу за трьома напрямами: купівля електричного візка для Миколи Захожого, професійного комп’ютерника з ДЦП, який не може через складність хвороби самостійно пересуватися на звичайному інвалідному візку; видання та розповсюдження унікального календаря в межах проекту «Краса перемагає», героїнями якого стали 12 дівчат з інвалідністю; допомога дітям з аутизмом.

На виставці продукти своєї праці представили ПГО «Літопис» (книжки, пазли та розмальовки на християнську тематику для діток, товари православного призначення, канцтовари, поліграфія), були і творчі роботи працівників цього підприємства (квіти з повітряних кульок, прикраси з полімерних матеріалів, ляльки з текстилю тощо), а також вироби майстринь Миколаєва. Особливою окрасою заходу стали розміщені посеред вулиці фото дівчат, інвалідність яких не затьмарила їхньої неймовірної краси та впевненості у своїх силах.

Під час зйомок з ними працювали професійні фотографи та стилісти, тож красунь не довелося довго вмовляти. Вони із задоволенням позували перед камерами, адже приємно бути у центрі уваги, відчувати себе справжньою моделлю.

— Подивіться на ці фото: проект вийшов дійсно світлим, радісним, життєствердним! — зазначає Ганна Миронюк, керівник «Ліги інвалідів з ПОРА «Перемогти себе». — Ми сподіваємося, що спільними зусиллями знайдемо кошти на видання календаря з цими світлинами. А ще плануємо організувати показ мод, в якому моделями стануть дівчата з інвалідністю.

Вражали своїм виступом глядачів міцні хлопці зі збірної Миколаєва з фехтування на візках, розчулили танцювальними номерами Ганна Миронюк та Катерина Рогатіна з партнером Олегом Воловодюком.

Бій фехтувальників на візках відбувався на центральній вулиці Миколаєва. Фото надане автором

Їздити на візку непросто

Утім, життя інвалідів це не тільки творчість або спорт. Те, що для здорових людей елементарно (приміром, вийти на прогулянку), для людей з обмеженими фізичними можливостями створює чимало перешкод. Перевірити це на собі змогли присутні, коли ведучий запропонував їм проїхати на візках декілька метрів й спробувати кудись заїхати. Виявили бажання народний депутат Микола Жук та директор ПГО «Літопис» Ілля Шполянський. Проте жоден не зміг подолати звичайний бордюр, Ілля навіть ледь не впав із візка.

«Це просто неможливо, — сказав він, оговтуючись після невдалої спроби. — Ми всі маємо думати про те, щоб кожен день допомагати людям з інвалідністю відчувати себе повноцінними жителями міста, а не лише один чи два рази на рік. І потрібно негайно розв’язувати проблеми з доступністю не на словах, а на ділі. Наше підприємство щодня стикається з перепонами транспортування працівників на роботу, бо майже ніхто з них не може самостійно дістатися до офісу. Ми ініціювали цей захід не лише для того, щоб привернути увагу до людей з обмеженими можливостями, а ще й для того, щоб інваліди не втрачали віру в себе, у свої сили, бо насправді можливості у них таки необмежені».

Як зазначив директор департаменту праці та соціального захисту населення Сергій Бондаренко, нині триває робота міської влади, спрямована на вирішення питання доступності міської інфраструктури. Цьому допомагають і організації інвалідів, які здійснюють громадський контроль за реалізацією таких заходів. За словами Сергія Миколайовича, на даний момент у місті проживає майже 29 тисяч людей з обмеженими фізичними можливостями, інваліди на візках мешкають у 382 житлових будинках. Для городян з особливими потребами обладнано 514 переходів, 170 бордюрів, встановлено 14 звукових світлофорів, соціальні служби міста придбали два мікроавтобуси, обладнані пристроєм для підйому інвалідних колясок. Утім, існує багато об’єктів, які треба зробити більш доступними. Це — аптеки, поштові та банківські відділення.

Загалом за результатами виставки-продажу до Міжнародного дня боротьби за права інвалідів зібрали понад чотири тисячі гривень на придбання візка для Миколи Захожого.