Голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв запропонував ухвалити закон про довічну заборону обіймати посади в Україні та балотуватися для екс-президента Віктора Януковича і його найближчого оточення. 

Ще одним законом, про який він розповів під час прес-конференції, запропоновано провести люстрацію суддів, що приймали рішення щодо людей, які вийшли на Майдан, аби відстояти своє право на свободу.

За словами Єгора Соболєва, проводити люстрацію в країні, яка переживає іноземне вторгнення, — це серйозний виклик. Але, на його переконання, багато людей усвідомлюють, що внутрішній ворог не менш небезпечний, ніж зовнішній, і дуже тісно пов’язаний з ним. «Люстраційний план, який я запропонував керівництву держави, поділено на три частини. Перша частина — ми маємо негайно прийняти рішення про люстрацію людей, відповідальних за терор і кров на Майдані під час революції, — зазначив він. — Йдеться про персональну заборону займати державні посади і балотуватися в Україні впродовж усього життя для колишнього президента України Віктора Януковича, для Андрія Клюєва, який обіймав посаду голови його Адміністрації, для Андрія Портнова, який був першим заступником голови АП та фактично відповідав за терор в судах, для Олени Лукаш, яка була на той час міністром юстиції і намагалася легітимізувати все те, що відбувалося, і, безумовно, для трьох людей, які на той момент очолювали органи, що мали бути правоохоронними, а насправді були залучені до терору власних громадян. Йдеться, поза сумнівом, про Віктора Пшонку, який був генпрокурором, про Віталія Захарченка — екс-міністра внутрішніх справ та про Олександра Якименка — дуже цікаву людину, яка дійсно пов’язана з Росією, але при цьому очолювала СБУ».

Єгор Соболєв закликав парламент проголосувати цей законопроект у четвер. А також одночасно підтримати законодавчу ініціативу Міністерства юстиції. «Вона передбачає «вовчий квиток», а саме звільнення і заборону вдягати мантію впродовж п’яти років для всіх суддів, які прикривали терор під час Майдану, — наголосив голова Люстраційного комітету. — Йдеться про суддів, які відправляли людей за грати, які давали санкції на незаконне прослуховування і спецоперації проти тодішніх активістів, а також про тих, хто під час цих подій продовжував забороняти мирні зібрання в Україні, ставлячи мирний протест поза законом».

Він також пояснив, що існує рекомендація Ради Європи, яка прийняла спеціальну резолюцію щодо люстрації. Цим документом Рада Європи нагадує про здатність людини виправлятися і переконує, що люстрація не має перевищувати п’яти років. За винятком випадків, коли йдеться про масові порушення прав людини, про терор, про геноцид. «Для суддів, які переважно молодого віку та, можливо, просто не витримали тиску згори, від своїх керівників, заборона передбачена на п’ять років, як рекомендує Рада Європи, — говорить Єгор Соболєв. — Вони зможуть попрацювати адвокатами, правниками, подивитися на систему з іншого боку і, можливо, після цього ми отримаємо кандидатів в судді зовсім іншої якості».

Він також розповів, що надалі буде розроблена єдина концепція та відповідна законодавча база для очищення систем правосуддя, правоохоронних органів і всієї державної машини в цілому. Він переконаний, що це необхідно обговорити у всіх регіонах країни під час відкритих дискусій, особливо на півдні та сході. «Це потрібно зробити для того, щоб люди зрозуміли, що люстрація — це не страшне слово, яким Віктор Янукович лякає свого онука, а справді спосіб очистити державну владу, яка, безумовно, програла, яка розвалена, але в будь-який момент може відродитися під іншими прапорами», — резюмує пан Соболєв.