Люди, які працюють у середмісті Києва, впродовж трьох останніх місяців жили, наче на передовій.  У середу й четвер це відчуття лише посилилося. Четвергового ранку ситуація докорінно змінилася. Пересвідчилася в тому, що хвилювання серед населення набуло широких масштабів особисто, виїхавши всього-на-всього по звичайний пайок до супермаркету біля станції метрополітену «Академмістечко».

Об 11 ранку продавці вишикувалися при входах до своїх магазинчиків. У кожного перелякані очі, в руках мобільні телефони. «Що спричинило паніку в масах?» — запитую, купуючи тим часом корм для свого котика. «Нас дільничний щойно поінформував, що під Ірпенем напоготові військові. А з боку Одеської траси прямують танки. Там «тітушки» обстріляли пост ДАІ. Один працівник загинув. Нам сказали чимшвидше збиратися, зачинятися і роз’їжджатися по домівках, бо невідомо чого чекати...», — протарабанила чутку, поширену між працівниками мікрорайону, продавець.

Внутрішні війська організовано відбули до місць постійної дислокації. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Спускаюся подалі до вулиці Чорнобильської, аби зняти кошти з банкомата. До двох із них черг уже немає — населення спустошило всі запаси купюр. А до мого вишикувалося понад 20 осіб. Люд знервований, розповідає, що більш як тисячу гривень зняти неможливо. За півгодини картина змінилася — біля метро все завмерло. Магазини вкрилися білими жалюзі. А прилеглі дороги затамували рух кілометровими заторами...

Близько п’ятої години вечора запрацював столичний метрополітен. Щоправда, без входу та виходу на центральних станціях. Уже легше.

Наступного ранку не можна було вийти лише на «Майдані Незалежності» й «Хрещатику». Однак... людей все одно у вагонах було аж занадто мало як для «години пік» п’ятничного ранку.

Від «Арсенальної» до урядового кварталу крокуємо спокійно. Людей там знову ж таки майже катма. Лише залізобетонні блоки-перегородки. На розі вулиць Банкової і Лютеранської, Круглоуніверситетської і Лютеранської, на Інститутській (перетин з вулицею Шовковичною), на вулиці Пилипа Орлика (перехрестя з Шовковичною), на розі Шовковичної і Липського провулку, на перетині вулиці Грушевського з Кріпосним провулком.

Проїхати там може одна машина. За нею проходжу і я. У Маріїнському парку кутовим зором помічаю лише брудні ще не розібрані палатки. Іній там вкриває сміття під зіставленими докупи перед Міністерством охорони здоров’я лавами.

А вже ближче до парламенту вишикувалися рядком кілька автобусів. У деяких дрімають міліціонери, близько двох сотень їх гріються на сонці. Ближче до вулиці Садової черга з майже півсотні «охоронців правопорядку» — там о 10-й ранку сніданок із юшки й бутербродів. Обличчя в хлопців задоволені, щити обережно розкладені під фасадами комітетів Верховної Ради. Подумалося, що розслаблена атмосфера — це наслідок ухваленої парламентом напередодні постанови «про відміну вогню»...

Утім, силовики не поспішають повертатися до місць постійної дислокації. І невідомо чим керувалися ті, які близько 11-ї ранку знову нагадали про себе. Командування внутрішніх військ заявило, що невідомі обстрілювали з вогнепальної зброї військовослужбовців на Інститутській, кілька пострілів пролунало й поблизу Верховної Ради. «У зв’язку з цим для збереження життя та захисту особового складу внутрішніх військ від куль частину військовослужбовців було заведено до Верховної Ради, — йшлося в оперативному повідомленні. — Вимагаємо терміново припинити обстріл військовослужбовців внутрішніх військ».

Цю вимогу виконано. Тим часом у сесійній залі Верховної Ради керівник ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк у верхньому одязі ставив риторичне запитання: «Під дулами автоматів ми Конституцію до 2004 року повертатимемо, чи що?!» Цей конфлікт не набув радикальних обертів. Десятки озброєних бійців внутрішніх військ із кулуарів Верховної Ради вивели. Тоді ж з’ясувалося, що хлопці просто заховалися у стінах парламенту.

До речі, Самооборона Майдану спростувала повідомлення про цілеспрямований обстріл. Там лиш зауважили, що в цей час лунали поодинокі постріли з боку Жовтневого палацу. Окремо припустили, що це справа рук снайперів.

Майданівці за барикади не виходять. Тим часом стрічки інтернет-новин мерехтять сумними повідомленнями про збільшення внаслідок сутичок у центрі Києва загиблих до 77 осіб. За даними прес-служби МОЗ (станом на шосту ранку 21 лютого), починаючи з 18 лютого по медичну допомогу звернувся 581 постраждалий, 371 з яких госпіталізовано. За попередню добу по медичну допомогу до бригад екстреної медичної допомоги звернулося 132 особи, 82 з них госпіталізовано, іншим допомогу надають безпосередньо на місці.

Надвечір з вікон редакції побачила, що постанова Верховної Ради про припинення протистояння стала набувати реальних обрисів. Як і напередодні, військовики завантажилися у автобуси й залишили вулицю Грушевського та прилеглий до неї урядовий квартал. Замість них з’явилися комунальники у яскравих формених жилетах, котрі почали наводити лад у змучених довколишніх кварталах та Маріїнському парку.