Прикро, якщо найгірші сторінки історії повторюються. Подумалось про це, коли в резиденції «Межигір’я» виявили автомобілі, які колись належали кіностудії імені О. Довженка. Пригадався запис Олександра Довженка в щоденнику, датований 1945 роком. «Мій час — край загибелі мого народу. Що робиться в його культурі? Скільки знищено, розігнано, якими людьми обсажені заклади, де творяться культурні кадри? Скільки провінціалізму і тупої самозакоханості асиміляторів і русифікаторів. О, другорядність, яка страшна сила в тобі».

Ілюстрацією написаного стала доля кіностудії ім. О. Довженка, фільми якої свого часу принесли Україні світову славу. Тепер її майно задіяне в іншому кіно. Його теж побачив весь світ: телерепортажі про «Межигір’я» бачили в усіх країнах.

Ці авто з кіностудії Віктора Януковича не привабили. Фото Володимира ЗAЇКИ

А він сів  у кабріолет…

Увагу вітчизняних кіномитців привернули автомобілі в резиденції, які свого часу належали кіностудії. Не пропустили новину й активісти Антикорупційного комітету по боротьбі з корупцією в органах влади. Вони звернули увагу на масштабні зловживання адміністрації Державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів ім. Олександра Довженка».

У результаті розслідування Антикорупційного комітету, як повідомив на зустрічі з журналістами його представник Олександр Герасимов, вдалося отримати документальні підтвердження переміщення трьох раритетних автомобілів кіностудії у власність колекції колишнього Президента України. Серед них — два авто «Газ–13» («Чайка») 1962 та 1975 років випуску та лімузин «ЗІЛ–114» 1977 року випуску.

За даними експертів, вартість кожного може сягати за двісті тисяч євро. Кабріолетів «Газ–13» 1962 року було випущено лише 18 екземплярів, нині таких залишилося лише 4. Згідно з документацією аукціону реалізації заставного майна, яку роздобув комітет, всі перелічені авто були відчужені за 600 тис. гривень.

Схема відчуження авто, продовжив активіст, виглядала так: рішенням генерального директора кіностудії Ігоря Ставчанського було взято кредит у маловідомому комерційному банку ПАТ «Камбіо». Як заставу внесли практично весь діючий автопарк кіностудії. Загалом під заставою опинилося 27 автомобілів кіностудії, в тому числі і два нових мікроавтобуси марки «VOLKSWAGEN». Згодом закладені авто передали у власність банку «Камбіо». Дві «Чайки» та «ЗІЛ-114» опинилися в гаражі колишнього президента України В.Януковича.

В ході громадського розслідування виявлено, що Національна кіностудія ім. О. Довженка фактично припинила свою діяльність. Протягом останніх років тут не випущено жодного фільму, територія підприємства занедбана.

Існував план ліквідації

Тим часом до приходу на посаду нинішнього генерального директора кіностудія була беззбитковою та існувала за кошти споживачів її послуг. Серед них було понад 200 творчих колективів, що здійснювали свою діяльність у сфері теле- та кіновиробництва. Через волюнтаристську практику адміністрації при укладенні договорів майже всі вони припинили співробітництво з кіностудією. Суть цієї практики зводилася до того, що споживачів послуг примушували укладати договір лише на один місяць. Більшість колективів були позбавлені можливості планувати довгострокову діяльність і залишали кіностудію.

Олександр Герасимов зазначив, що за попереднього режиму існував план ліквідації кіностудії для звільнення її території в центрі Києва під житлову забудову.

В ході громадського розслідування стали відомі й інші епізоди масштабної корупції та зловживань. Це, зокрема, і вилучення із кіностудії десятиповерхового готелю в м. Києві, а також іншого майна. Проте Антикорупційному комітету бракує відповідних людських ресурсів та повноважень, щоб власними силами здійснити якісну перевірку цієї інформації.

Тому Антикорупційний комітет разом із іншими представниками громадськості звернувся до уряду, Міністерства культури, Асамблеї діячів культури про негайне створення при Мінкультури робочої групи для розслідування діяльності попереднього керівництва кіностудії, повернення вкрадених цінностей, а також підготовки антикризового творчого та фінансово-господарського плану, який дасть змогу врятувати кіностудію.

«В рік підприємство може заробляти не менше десяти мільйонів доларів, — сказав кінорежисер Іван Семенець. — Головне, щоб держава в особі керівництва кіностудії не заважала. Мені не треба бюджетне фінансування — дайте змогу працювати і я сам принесу гроші державі».

Ось таке кіно «привідкрили» автомобілі, знайдені в Межигір’ї.

P.S. Редакція намагалася з’ясувати точку зору генерального директора кіностудії, однак на робочому місці його не було.