ТРАДИЦІЇ

В Національному музеї побуту та архітектури всі охочі могли створити власний букет

Олеся БОЛДИСЬ
для «Урядового кур’єра»,
Світлана СКРЯБІНА (фото), 
«Урядовий кур’єр»

Сьогодні — одне з найшанованіших свят у православному календарі. У народі в нього багато назв — Маковія, Перший Спас, Медовий  Спас, Спас на воді. В цей день зазвичай святять воду, квіти й мак. Напередодні  в Пирогові всі охочі творили власний  букет-маковійчик, куштували  традиційні святкові страви, слухали гарних пісень.

А ми йдемо святкувати!

Отже, традиційний букет повинен складатися з достиглих голівок маку, чорнобривців, жоржин, айстр, майорів, колосків жита, барвінку, васильків, деревію, чебрецю, любистку, материнки і м’яти. Кожна квітка має символічне значення.

Спробуйте, сама пекла!

Одна з організаторів свята, Олена Зеленко, зазначає: «Найголовніше для створення букета — це добрі помисли і чиста душа, адже він обереговий. Скажімо, мак   відганяє нечисту силу і оберігає від злих духів. Після того як букет освячували, господиня брала з голівки маку зернятка й посипала поріг, щоб відьма не потрапила в дім і не могла порушити сімейний спокій. Багато квітів мають лікувальні властивості: деревій лікує проблеми зі шлунком, васильки  мають фітонцидні властивості, материнка — протизапальну дію.  Раніше дівчата змагались одна з одною на кращий букет, тому намагались якомога більше квітів зібрати.    Маковійчики ставили за образами і зберігали протягом року. Якщо людина хворіла, то ці  квіти заварювали і пили як чай, деякі з них використовували для купелі дитини, наприклад любисток, васильки. Відомо, що в окремих  регіонах дівчата робили  не тільки  маковійчики, а й  вплітали квіти у вінки, які теж освячували.

Ось так: квіточка до квіточки — буде букет.

Етнограф музею Ніна Зозуля  розповідає, що обрядовою їжею  є так звані шуліки. Готують їх так: печуть пісні коржі, ламають на дрібні шматочки, розтирають мак у макітрі і заливають медом. Така смакота!

Приготували в Пирогові й  вареники та пироги з маком. А також святили  свіжовикачаний мед з різних куточків країни.  Супроводжувалось це дійство фольклорними піснями.