Спільними зусиллями всіх цивілізованих країн військову агресію Росії буде зупинено. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради, в. о. Президента Олександр Турчинов у розлогому інтерв’ю телеканалу «Рада», присвяченому актуальним питанням зовнішньої та внутрішньої політики держави.

«Ми робимо все для того, аби не було війни ані в Криму, ані в будь-якому іншому регіоні України», — заявив він, зазначивши, що така небезпека існує: коли почалося військове вторгнення в Крим, на східному кордоні України вже було сконцентровано багато військових частин Російської Федерації, які «формально готові до вторгнення на територію України у будь-який момент».

Вітчизняні Збройні сили приведено у повну бойову готовність. А влада докладає всіх зусиль, щоб армія могла захистити свою країну. Водночас використовуються всі можливості для розв’язання проблеми виключно мирним шляхом

«У цьому нашу країну підтримує все цивілізоване людство. Усі провідні країни стали на бік України, і я переконаний, що це об’єднання зусиль на міжнародній арені, консолідація демократичних країн все-таки дозволить зупинити агресію», — наголосив Олександр Турчинов.

Єдина країна і єдиний народ. Фото Володимира ЗAЇКИ

На своїй землі буде своя правда

Торкнувся він і болючого кримського питання, наголосивши, що ніхто в світі не визнає результатів тамтешнього «фальшивого референдуму». «Ніхто у світі не визнає цього фальшивого референдуму, і його рішення не матиме жодного юридичного значення, — підсумував він. — Хоч би що робили російські військові і маріонетки-сепаратисти, після 16 березня буде 17 березня. І статус Автономної Республіки Крим як був, так і залишиться статусом частини української території».

Скорочення ж строків проведення референдуму самопроголошеною кримською владою, яка «більше схожа на маріонеток», зумовлено необхідністю легітимізувати військове вторгнення в автономію. «Росії необхідна легітимізація свого незаконного перебування на території України», — пояснив Голова ВР.

Усі дії самопроголошеної кримської влади є незаконними і злочинними, «оскільки, відповідно до Конституції та законодавства України, референдум щодо територіальної цілісності країни, зміни її кордонів може бути виключно всеукраїнським».

З цього приводу Генпрокуратура розіслала всім чиновникам, починаючи від голів сільських рад і закінчуючи міськими муніципалітетами, попередження, що проведення референдуму, спроби незаконного рішення щодо зміни кордонів України є злочином, який тягне за собою покарання.

Надзвичайно важливо, що не всі місцеві ради Криму підтримали ініціативу референдуму. «Ми підтримуємо ініціативу багатьох мешканців Криму, зокрема, кримських татар, усіх патріотів України, які проживають у Криму, щодо бойкоту цього незаконного дійства», — наголосив Олександр Турчинов. І нагадав, що рішення про референдум було зупинено, а до Конституційного суду надійшли матеріали для надання висновків щодо діяльності кримського парламенту. Також Верховна Рада звернулася до парламентаріїв Криму, аби вони негайно повернулися у конституційне поле.

Своїми діями Росія хоче повністю ізолювати Крим від України та всього цивілізованого світу. «Ця ізоляція призведе до того, що буде повністю зруйновано економіку півострова», — застерігає Голова ВР. А міжнародний статус Криму не зміниться. «Він матиме статус анексованої території. Тобто цей статус не визнає жодна держава в світі, що себе поважає», — сказав Олександр Турчинов, пояснивши, що внаслідок цього інвестиційне поле півострова буде «повністю закритим для будь-яких міжнародних інвестицій».

Крім того, нинішніх захопників Криму не цікавить його розвиток. У них зовсім інші завдання. Їм потрібно об∂рунтувати агресію проти України, заблокувати демократичні процеси в нашій країні, унеможлививши їх на території Росії.

А всі обіцянки Росії щодо фінансової підтримки самопроголошеного незаконного уряду автономії Олександр Турчинов назвав «брехнею та блефом», порекомендувавши кримчанам з’їздити до російської глибинки: «Саме їм потрібна допомога, тому що в них колосальні проблеми. Якщо країна не може розв’язати проблеми своїх громадян, говорити про те, що вона ощасливить когось іншого, — щонайменше несерйозно».

Україна ж має влитися у сім’ю європейських народів, стати сильною, гідною європейською державою. «Ми відновлюємо довіру до влади і маємо велике бажання побудувати демократичну цивілізовану державу, щоб люди не боялися влади, щоб їм було однаково, яке прізвище Президента чи Прем’єр-міністра», — заявив Олександр Турчинов.

Просто люди мають знати, що їхні права захищено, у країні створено умови для життя, роботи, відпочинку. «Будуймо таку країну разом», — закликав співвітчизників Голова Верховної Ради.

Ми не розуміємо мови багнетів

Це тим більше не повинно залежати від того, якою мовою люди розмовляють, у якому регіоні проживають і до якої конфесії належать. Торкаючись питання подальшого статусу російської мови та мов інших національних меншин, Олександр Турчинов нагадав про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов. Комісія, до складу якої увійшли представники різних наукових шкіл з усіх регіонів України, зокрема і з Криму, має врахувати інтереси будь-яких національних меншин щодо мов, якими вони розмовляють.

Голова Верховної Ради, відповідаючи на запитання щодо можливості будь-яких конфліктів на мовній чи національній основі в Україні, підкреслив, що, «по суті, жодних бар’єрів між громадянами України ніколи не було», а агресивна риторика деяких політиків Криму «∂рунтується виключно на російських багнетах і російських військових». Він також зазначив, що у Криму жодним чином не порушують права російськомовного населення.

Насамкінець Олександр Турчинов висловив думку всіх громадян, яка стосується того, що жоден чиновник не повинен жити за рахунок державного бюджету.  Найближчим часом планується реалізувати рішення щодо продажу всіх державних резиденцій, запевнив він: «Вони не потрібні країні, хоч би хто був на посаді Президента. Це ненормально, коли у багатьох сімей не вистачає грошей на продукти, а хтось живе у ста кімнатах з позолотою». Навпаки, за рахунок їхнього продажу можна істотно поповнити державний бюджет.

У цьому контексті логічне рішення парламенту про ліквідацію всіх депутатських привілеїв. Аналогічно слід вчинити і щодо суддів і чиновників загалом, наголосив Олександр Турчинов. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»