Кореспонденти «УК» уточнили в міністерствах, як виконуватиметься нещодавнє доручення уряду щодо прискорення серійного виробництва вітчизняних комбайнів. Йдеться про підготовку й реалізацію інвестиційних проектів, спрямованих на розвиток машинобудування для агропромислового комплексу країни.         

Аналізуючи доручення Кабміну з питань підготовки та реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на розвиток машинобудування для АПК, «УК» звернувся по коментарі з цього приводу до Мінекономрозвитку й Мінпромполітики. 

У прес-службі Мінекономрозвитку повідомили, що відповідно до Закону «Про інвестиційну діяльність» з початку 2013 року міністерство забезпечило запровадження механізму державної реєстрації інвестиційних проектів/проектних (інвестиційних) пропозицій, які потребують державної підтримки, а також механізму їх відбору для надання державної підтримки. Станом на 14.01.2014 р. до зазначеного реєстру включено 29 інвестиційних проектів і 3 проектні (інвестиційні) пропозиції.

У Мінекономрозвитку нагадали, що Податковий кодекс України передбачає тимчасове, терміном на 10 років (починаючи з 1 січня 2011-го), звільнення від оподаткування прибутку підприємств машинобудування для агропромислового комплексу.

Митним кодексом визначено, що тимчасово, до 1 січня 2017 року, звільняться від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України та поміщені в митний режим імпорту матеріали, вузли, агрегати та/або комплектуючі вироби, що ввозяться на митну територію України підприємствами вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу, у разі якщо такі товари не виробляють в Україні.

Як уточнили «УК» в управлінні тракторного і сільськогосподарського машинобудування Мінпромполітики, єдиний в Україні завод, що спеціалізується на виробництві складної сільськогосподарської техніки, — «Херсонський машинобудівний завод» — у рамках інвестпроекту з виробництва зернозбиральних комбайнів «Скіф-Тукано-440» протягом п’яти років планує виготовити 1150 зернозбиральних комбайнів. Оскільки в  найближчі п’ять років Міністерство аграрної політики планує збільшити виробництво зерна до 80 мільйонів тонн, технічних культур — до 15 мільйонів тонн, для виконання цього завдання агрокомплексу держави щороку потрібно системне оновлення майже 7,5 тисячі зернозбиральних комбайнів. Щоб досягти валового збору зерна в запланованому обсязі, потрібно забезпечити технічне переоснащення сільгосппідприємств та підприємств сільгоспмашинобудування.

Як підкреслюють у Мінпромполітики, станом на 10 січня цього року «Херсонський машинобудівний завод» інвестував у впровадження інвестпроекту 73,8 мільйона гривень за рахунок власних коштів. При цьому його реалізація потребує фінансування сумою 223,8 мільйона гривень. Тому  до проекту доведеться залучати провідні іноземні компанії.

Підготували
Вікторія КОВАЛЬОВА,
Олег ГРОМОВ,
«Урядовий кур’єр»