Як відомо, у фіналі національного відбору  на міжнародний пісенний конкурс  крім співачки Джамали змагалися п’ять гуртів: The Hardkiss, Brunettes Shoot Blondes, «НеАнгели», Pur:Pur і SunSay. Щоб визначити переможця, своє слово мали сказати журі й ми, слухачі. Наше голосування  цінується вище за думку професіоналів. Тому можна впевнено казати, що Джамала — це вибір українців, адже журі надало перевагу гурту The Hardkiss. Однак  свою справу зробили  SMS-повідомлення, яких, до речі, цього  року  було  рекордно багато —  382,5 тисячі. Співачка набрала найбільше балів саме завдяки нашій активності.

Тож у травні у Стокгольмі 32-річна Сусана Джамаладінова заспіває пісню «1944». На її написання співачку надихнула розповідь прабабусі про депортацію кримських татар із території півострова. «Я написала її торік, і для мене це дуже особиста пісня, — розповідає Джамала. — Вона про трагедію  нашої сім’ї й усього кримськотатарського народу, який у 1944-му завантажили в товарні вагони і як худобу кілька тижнів везли в Середню Азію. Тих, хто  помирав від голоду і спраги, просто викидали з потяга. Моя прабабуся втратила там одну з дочок. Написати пісню мене спонукала особиста історія моєї родини,   але якщо подивитись на цю тему ширше, то багато народів, які живуть в Україні, було репресовано, депортовано, вони пережили Голодомор. Тому ця пісня не тільки про депортацію. Для мене дуже важливо, щоб про те, що нам усім болить, дізналися якомога більше людей за  межами країни. Тому використаю «Євробачення», щоб розповісти  про це музичною мовою як композитор, як автор».

Українці впевнені, що Джамала найкраще представить рідну країну. Фото з сайту star.korupciya.com

Проникливий виступ співачки настільки вразив суддів національного відбору, що Руслана аплодувала стоячи: «Тобі вдалося зробити велику штуку, — звернулася вона до Джамали. —  Ти музикою дала зрозуміти біль від того, що ми втратили Крим. Я плакала разом із тобою». А Костянтин Меладзе назвав Джамалу великою співачкою: «Я провів багато кастингів, повз мене пройшла величезна кількість співаків. Можу сказати об’єктивно, що Джамала — видатна співачка». Тож будьмо такими самими активними і під час «Євробачення», підтримуймо нашу улюбленицю, бажаймо їй натхнення, бо всі талановиті люди залежать від нашої  підтримки. 

ДОВІДКА «УК»

61-й міжнародний пісенний конкурс  «Євробачення» відбудеться у Стокгольмі. Півфінали пройдуть 10 травня і 12 травня, фінал конкурсу, в  якому визначиться переможець, — 14 травня 2016-го. Конкурс  проводитиме шведська національна телерадіокомпанія SVT під керівництвом Європейського мовного союзу. У Євробаченні візьмуть участь 43 країни.

Результати нашого  фіналу:

♦ Джамала — 6 балів від глядачів і 5 від журі
♦ The Hardkiss — 5 балів від аудиторії і 6 від журі
♦ SunSay — по 4 бали
♦ НеАнгели — 2 бали від глядачів і 3 від журі
♦ Pur:Pur — 3 бали від аудиторії і 2 від суддів
♦ Brunettes Shoot Blondes — по 1 балу

Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»