Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк скликав міністрів о восьмій годині вечора четверга. Такими рішучими діями він сполошив не тільки організаторів засідань у Будинку уряду, а й громадськість. За кілька хвилин до початку заходу оптимісти, які вірять у щасливий поворот долі країни, та скептики, котрі не сподіваються на бодай якісь зрушення за нинішньої влади, у мережі Facebook активно обмінювалися інформацією про те, що ось-ось станеться дещо важливе, що Арсеній Яценюк зробить сенсаційну заяву. 

Не сталося! У залі засідань, судячи з виразів облич членів уряду, панували лад і спокій. Прем’єр-міністр домовився зі своїм оточенням. Словами глави уряду це значить: «захистив його». 

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський та міністр інформаційної політики Юрій Стець відкликали свої заяви про відставку. Головний акцент вечора можна означити так: «Ми всі — одна команда. Прийшли разом вершити реформи і разом…» Що далі відбуватиметься в цій згуртованій, рішуче налаштованій групі реформаторів, покаже лише час. На цю думку наштовхнула відсутність у залі міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Уряд продовжує злагоджену роботу над реальними реформами в країні. Фото з Урядового порталу

Про обов’язки й відповідальність

Про те, що нинішнім складом міністри працюватимуть і надалі, з упевненістю заявив Прем’єр-міністр. Тривалі дискусії таки вивели членів уряду на консенсусну пряму. Її постулати озвучив Арсеній Яценюк: «Уряд не потерпить політичного тиску і політичної компрометації як партнерів по коаліції, так і будь-яких інших політичних сил. Те, що зараз відбувається, — це свідчення того, що ми справді команда українського уряду, який працює на реформи, необхідні країні. Наш принцип: один за всіх і всі за одного. Ми прийшли єдиною командою, і ми будемо працювати єдиною командою».

Кабінет Міністрів навіть визначив принципи подальшої роботи, яка, за словами Арсенія Яценюка, триватиме щонайменше 12 місяців. Йдеться про чесність, прозорість, відповідальність, співпрацю без шантажу, політичного тиску і торгів за посади міністрів, їхніх заступників і керівників державних компаній.

Свіжий план дій уряду на 2016 рік матиме успіх за умови ухвалення ініційованих КМУ законопроектів та їх імплементації. Щодо вимог Арсеній Яценюк зазначив: «Міністр, призначений парламентом, несе всю повноту відповідальності за свою галузь і за те відомство, в якому він працює. Жоден політичний діяч і жоден політик не має права втручатися в діяльність цього міністра та уряду загалом — через власні бізнес-інтереси чи політичний шантаж і спроби вплинути на рішення того чи того міністра, чи керівника тієї чи іншої державної компанії, затвердженого міністром на прозорих умовах. Разом прийшли, разом працюємо. Якщо наша місія буде виконана — разом підемо. Але зараз чітко зазначаємо: ми й надалі боротимемося за майбутнє країни і за те, чого очікує український народ, — за реальні й справжні зміни в країні».

Подекуди засідання нагадувало партійний з’їзд. Прем’єр наголошував, щонайменше тричі, що подальша робота міністрів розрахована на неприпустимість тиску партій, фракцій та окремих депутатів; максимальну прозорість влади; справедливу платню для держслужбовців; публічні й прозорі державні закупівлі без винятку; безперечну підтримку програми реформ; співробітництво МВФ і парламентської коаліції; роботу без жодного політичного втручання в зміну керівництва топ-60 державних підприємств.

Опісля брали слово й міністри, котрі передумали полишати свої крісла. Очільник Мінагрополітики виступив проти деструктивного політичного тиску на здійснення реформ. Він наполягав на завершенні всіх розпочатих процесів у сфері дерегуляції, реформи харчової безпеки, земельної реформи, прозорої аграрної приватизації, оновлення кадрового потенціалу в органах влади, на подальшій боротьбі як з російською економічною агресією, ембарго, так і продовженні євроінтеграції в спільний європейський ринок.

Політикум мусить зберегти державу

Міністр інформаційної політики наголосив на принципі максимальної прозорості влади. Він пояснив представникам влади, що врятувати соборність України зможе тільки діалог із суспільством. Представники бізнес-структур чи окремих політичних сил хай навіть і не мріють тиснути на представників уряду щодо лобіювання кадрових питань чи власних бізнес-інтересів або втручатися в роботу державних органів влади.

Міністр охорони здоров’я підкреслив, що приїхав в Україну працювати і боротися за її майбутнє: «Я не хочу залишати справи зробленими наполовину. Я хочу, щоб Україна жила як цивілізована європейська країна. Щоб тут не крали, заробляючи на здоров’ї людей». Він попросив парламентаріїв усе-таки підтримати законопроекти, потрібні для розбудови сучасної європейської системи охорони здоров’я.

А міністр інфраструктури заявив, що відкликає свою заяву про відставку за умови надання справедливої зарплати держслужбовцям. Нормою має стати й проведення публічних державних закупівель. Це, за словами Андрія Пивоварського, заощадить величезні гроші, завдяки яким можна буде платити справедливу заробітну плату не лише держслужбовцям, а й керівникам державних підприємств.

Міністр фінансів Наталія Яресько висловилася за політичну підтримку парламентської коаліції: «Закликаю увесь політикум країни зберегти державу, відійти від особистих інтересів, боротися за наше майбутнє разом і прискорити реформи, які ми робимо».