В Україні необхідно змінити систему ухвалення рішень та підвищити якість державного управління. Це дасть змогу подолати зарегульованість і тиск на бізнес, сприятиме розвитку національної економіки та відновленню соціальної справедливості у країні. Такий меседж Прем’єр-міністр Володимир Гройсман спрямував представникам вітчизняного та іноземного бізнесу. Ця зустріч відбулася в закритому для представників ЗМІ режимі за участі Президента Петра Порошенка.

Так далі не буде

Глава уряду так само, як і підприємці, переконаний, що нинішня система державного управління не має права на життя. Більше того, за таких обставин уряд не зможе продукувати жодних ефективних рішень. «Ми не зможемо відроджувати національну економіку, відновлювати соціальну справедливість, турбуватися про тих, кому важко, ми не зможемо створювати нові робочі місця, якщо не зможемо змінити систему ухвалення рішень і систему, яку було створено за багато років нашої незалежності, яка всіх ставила у залежність і створювала тиск по суті своїй», — наголосив Володимир Гройсман.

Він також зауважив, що більшість обмежень, які заважали створенню сприятливого бізнес-клімату в країні, організовувала сама влада, аби «зарегулювати, всіх поставити в залежність». Один із таких прикладів — використання механізмів податкової системи, митниці та контролюючих інспекцій.

Продовжуючи тему, Прем’єр акцентував, що якість державного управління має бути змінено, а всі пов’язані з відповідною реформою процеси — відкритими, публічними та зрозумілими як для українського суспільства, так і для міжнародних партнерів.

Володимир Гройсман виокремив головні пріоритети уряду: реформу податкової системи, проведення дерегуляції, співпрацю у рамках меморандуму із Міжнародним валютним фондом та реформу української митниці. «Будувати тіньові схеми, отримувати надприбутки — це злочин. Але коли країна воює, коли людям насправді важко живеться, — це мародерство. Кожен має для себе вирішити, що так далі не буде», — передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Податок стане зрозумілим

Що насамперед необхідно зробити уряду? Володимир Гройсман вважає, що слід розробити нову податкову систему, яка буде простою, сталою, позбавленою популізму і даватиме час бізнесу для адаптації до нових умов. Та спочатку суспільство мусить повернутися до дискусії щодо нової податкової системи. «Вона повинна бути простою у розумінні і має бути сталою. Найголовніше, що ми маємо її ухвалити не за день до нового року, а дати час для адаптації бізнесу, для адміністрування. Це ті параметри, над якими ми працюватимемо», — сказав Прем’єр.

До речі, питання повернення до розробки податкової реформи було обговорено зі Стратегічною групою радників з підтримки реформ в Україні. Вже є багато напрацювань з цього питання, тож глава уряду переконаний, що керівництву країни вдасться вийти на консолідоване рішення.

«Популярних» суддів знатимуть усі

Під час зустрічі представники вітчизняного та іноземного бізнесу почули з вуст Володимира Гройсмана, що Кабінет Міністрів працюватиме над запровадженням механізмів публічної відкритої приватизації. Водночас державні підприємства в Україні мають отримати якісне керівництво. «Менеджмент на державних підприємствах слід обирати за ознаками професійності, а не близькості до влади», — означив позицію глава уряду.

А ще новий Кабінет Міністрів сприятиме подоланню корупції у судовій гілці влади, зокрема надаючи розголосу випадкам ухвалення суддями неправомірних рішень. У цьому контексті Прем’єр-міністр доручив Міністерству юстиції проаналізувати кожен такий випадок та діяльність судді, що виносить відповідні ухвали. «Суддів, які ухвалюють такі рішення, знатиме вся країна, — наголосив глава уряду. — Ми зробимо цих людей дуже популярними. Ми не дамо паразитувати на тому, що належить нашій країні й українському народу».

Говорив Володимир Гройсман і про те, що уряд буде відкритим та публічним, працюватиме над розробкою рішень спільно з експертним середовищем, громадянським суспільством та представниками бізнесу. Його запевнення звучали так: «Ми ухвалюватимемо державницькі рішення, щоб змінювати ситуацію у країні». Окрім цього, нинішній уряд має намір тісно взаємодіяти з Президентом і Верховною Радою, сподіваючись, що це сприятиме продукуванню ефективних рішень.

«Нам треба перемагати ворога успіхом, внутрішнім нашим успіхом, і не тільки ворога. А треба перемагати нашим успіхом усі ті негативні речі, які, на превеликий жаль, накопичилися. Тому я глибоко переконаний у необхідності дій», — а такими словами Володимир Гройсман закликав присутніх до співпраці. Цей захід представники вітчизняного та закордонного бізнесу залишали з упевненістю, що двері Кабінету Міністрів для них відчинені.