До 2005 року хронологія подій у вітчизняному футболі розвивалася в класичному руслі. Перше коло нового чемпіонату починалося в середині літа. Після п’ятнадцяти проведених турів гравці й тренери йшли на зимові канікули. Вісім років тому формулу змінили  відповідно  до  вітчизняних погодних умов: нині осіння частина першості налічує 18 матчів, весняна — 12.

Останній цього року тур Прем’єр-ліги змусив згадати головних невдах сезону 2013/2014. Молодий тренер Юрій  Максимов, очоливши донецький «Металург», відразу вивів команду в зону Ліги Європи. Парадокс ситуації полягав у тому, що саме виступ на євроарені коштував екс-гравцеві київського «Динамо» і збірної України роботи. Адже його підопічні на старті континентального турніру сенсаційно програли в гостях нікому не відомому клубу з Албанії «Кукесі» — 0:2.

Поразка виявилася настільки дошкульною передовсім у психологічному плані, що головного тренера відправили у відставку, не дочекавшись матчу-відповіді в Донецьку. Тепер клуб зі столиці Донбасу очолює російський спеціаліст Сергій Ташуєв. Натомість Юрій Максимов працює в сусідній країні, намагаючись вивести до елітного дивізіону «Мордовію» із Саранська.

Ще драматичніша історія пов’язана з «Арсеналом». В історії київського клубу Юрій Бакалов залишиться останнім керманичем. Намагаючись привернути увагу до фінансової прірви, в якій опинилися Максим Шацьких та його товариші, наставник написав заяву про звільнення за власним бажанням. Жест відчаю не допоміг: каноніри визнали себе банкрутом  і припинили існування.

Після чотирнадцятого туру першості залишився без роботи  Сергій Пучков.  Улітку «Металург» із Запоріжжя лише дивом зберіг за собою місце в Прем’єр-лізі. Однак  і сьогодні Євгенові Пісоцькому з партнерами залишається вести відчайдушну боротьбу за виживання. У весняній частині першості вирішувати це непросте завдання доведеться новому керманичеві — Олегові Тарану.

Рекордсменом сезону у номінації зміни на тренерському містку став «Севастополь». Білоруський фахівець Олег Кононов не тільки вивів кримську команду в елітний дивізіон, а й упевнено стартував у змаганнях найсильніших. Однак після п’ятого туру наставник відгукнувся на більш привабливу з усіх боків пропозицію очолити російський клуб «Краснодар». Його місце посів керманич молодіжної команди моряків Геннадій Орбу. Але і колишньому півзахисникові «Шахтаря» дотягнути до зимової перерви не вдалося. Після розгрому в Донецьку від чинного чемпіона країни 4:0 контракт з наставником було розірвано за згодою сторін.

Натомість напрочуд упевнено почувається на тренерському містку «Зорі» Юрій Вернидуб. Його підопічні минулої неділі стали авторами найгучнішої сенсації туру: вдруге розгромили учасника Ліги Європи «Дніпро».

— Луганські футболісти діяли проти нас, як «Барселона», — змушений був визнати півзахисник гостей Руслан Ротань. — Сьогодні ми грали за принципом  ми їм пас, вони нам гол. Три удари — три забиті м’ячі. Останнім часом вони над нами відверто знущаються.

— На відміну від нас, вони свої шанси реалізували, — погодився з капітаном головний тренер дніпрян  Хуанде Рамос. — Нам не вистачило точності у завершальній стадії. Створюючи вигідні моменти, ми не змогли забити навіть з пенальті.

Бразилець Данило Олівейра (праворуч) відзначився дублем. Фото Укрiнформу

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга, 18 тур

Волинь — Металург З — 2:0   
Голи: Бікфалві (19), Селін (50)

Говерла — Таврія — 2:1
Голи: Нікулає (29, 69) — Буссаїді (50, з пенальті)

Зоря — Дніпро — 3:0    
Голи: Даніло (69, 73), Болі (86) 
Нереалізований пенальті: Селезньов (90) 
Вилучення: Чеберячко (81)

Іллічівець — Металіст — 1:1 
Голи: Майкон (7) — Девич (54)
Вилучення: Пшеничних (90+3)

Металург Д — Ворскла — 4:1  
Голи: Мораес (39, з пенальті, 41, 55), Лазич (51) — Громов (17)

Матч «Севастополь» — «Динамо»  відбувся вчора. Зустріч між «Чорноморцем» і «Шахтарем» буде зіграно сьогодні.

Лідери: Шахтар — 38 очок, Чорноморець, Металіст — по 35, Дніпро — 34, Динамо — 33, Ворскла — 26. 

Бомбардири:

Девич (Металіст) — 14 м’ячів

Мораес (Металург Д) — 10

Селезньов (Дніпро) — 8

Ярмоленко (Динамо) — 8

Болі (Зоря) — 8

Мбокані (Динамо) — 7

Адріано (Шахтар) — 7