Україна розглядає розв’язання проблем на сході виключно мирним шляхом і відповідально ставитиметься до виконання мінських домовленостей, проте готуватиметься до рішучих дій на випадок негативного сценарію. Такими словами Президент Петро Порошенко задав тон засіданню Ради національної безпеки і оборони.

«Ми здатні захистити нашу державу, — наголосив глава держави та повідомив, що як Верховний головнокомандувач він дав відповідні доручення начальнику Генерального штабу та міністру оборони. — Сформовано кілька нових частин і з’єднань, що дає змогу вже зараз перекрити можливі шляхи наступу в напрямках Маріуполя, Бердянська, Харкова, північніше Луганська й Дніпропетровської області».

Від мінських домовленостей не відступаємо

За словами Петра Порошенка, план спорудження фортифікаційних споруд першої, другої і третьої лінії також чітко виконується. «Забезпечення наших Збройних сил новітньою технікою, як наступальною, так і розвідувальною, і системами управління вогнем триває досить ефективно», — констатував він.

Окрім цього, Президент запропонував РНБО розглянути питання про внесення до Верховної Ради подання щодо скасування дії закону про особливості місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей. Він переконаний, що «цей закон дався країні дуже нелегко», проте Україна продемонструвала своє надзвичайно відповідальне ставлення до мінських домовленостей, а всьому світу — рішучість і налаштованість на мирний діалог. «Цей закон допоміг нам зупинити агресію і не дати нікому жодного приводу для того, щоб звинувачувати Україну у відході від мирного процесу, відході від пропозиції щодо політичного діалогу», — цитує слова Президента його прес-служба.

Він висловив переконання, що РНБО і Верховна Рада підтримають таке рішення і скасують дію цього закону «як такого, який відіграв свою надзвичайну роль». До речі, скасування документа не означає відступ від мінських домовленостей. За словами глави держави, Київ буде готовий ухвалити новий закон за таких умов: стійкого припинення вогню; відведення військ від лінії зіткнення; чіткої демаркації лінії зіткнення, зафіксованої 5 вересня у Мінському протоколі; звільнення всіх заручників, зокрема й тих, які незаконно утримуються на території Російської Федерації; скасування незаконного виборчого фарсу від 2 листопада.

Чи вкладуся в норматив?. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Школярі вивчатимуть військову справу

Водночас своїм указом Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 12 вересня «Про комплекс заходів щодо зміцнення обороноздатності держави та пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» за статтями, пов’язаними із забезпеченням національної безпеки і оборони України».

Згідно з рішенням РНБО, Кабінет Міністрів має невідкладно переглянути порядок комплектування Збройних сил та інших, утворених відповідно до законів України військових формувань особовим складом, сформованим на добровільній основі. При цьому уряду слід передбачити укладання короткострокових контрактів на проходження військової служби. А ще, згідно з дорученням, вжити заходів з відновлення початкової військової підготовки у загальноосвітніх навчальних закладах.

Упродовж місяця Кабінет Міністрів опрацює питання формування оптимальної моделі дотримання безпеки України, зокрема щодо укладання багатостороннього міжнародного договору або двосторонніх міжнародних договорів України з іншими державами про надання дієвих гарантій безпеки для захисту нашого суверенітету й територіальної цілісності.

У сфері фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони уряду доручено невідкладно доопрацювати проект Державного бюджету України на 2015 рік, передбачивши пріоритетність фінансування оборонних програм. Зокрема передбачається фінансування потреб національної оборони на рівні не менш як 3% ВВП на рік. Потрібно буде також опрацювати питання розширення виробництва товарів військового призначення для модернізації оборонно-промислового комплексу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»