Усе могло скластися інакше. І тоді наприкінці травня збірна України розпочала б тренувальний збір перед фінальним турніром чемпіонату світу-2014. 15 червня в місті Порту-Алегрі на стадіоні «Бейра-Ріо» дружина Михайла Фоменка могла б стартувати на бразильському мундіалі матчем проти Еквадору. Два інші суперники по груповому турніру теж не видавалися непереможними — Швейцарія та Гондурас. Тож для виходу до 1/8 фіналу світової першості зовсім не обов’язково було стрибати вище голови.

Вихованець луцького футболу Артем Федецький (17-й номер) почувався господарем лівого флангу. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Ці мрії українських уболівальників могли стати реальністю, якби не розгромна поразка у стиковому матчі від французів. Спогади про той чорний день — 19 листопада 2013 року в Парижі на «Стад де Франс» — ще довго ятритимуть душу нашим шанувальникам найпопулярнішої гри в світі. Сьогодні до захопливих баталій Кубка світу готуються Франк Рібері та його партнери по команді. Євгенові Коноплянці й компанії залишається мріяти про Євро-2016, яке прийматиме саме Франція.

Конкуренція в групі С континентальної першості буде напрочуд жорсткою. Дві путівки до фінального турніру виборюватимуть чинні чемпіони світу та Європи — іспанці, а також Словаччина, Білорусь, Македонія, Люксембург і Україна.

Старт відбірного турніру заплановано на вересень. А поки що наша національна команда провела товариську зустріч із Нігером — збірною, яка посідає 102 місце в рейтингу ФІФА. Матч дав змогу тренерському штабові оцінити ігрові якості кількох новачків. Кращий за інших вигляд мав півзахисник донецького «Металурга» Сергій Болбат. Деякі спеціалісти назвали 21-річного вінгера відкриттям нинішнього сезону. Він провів 19 матчів у чемпіонаті країни: відзначився двічі й віддав чотири гольові передачі. Права на цього талановитого гравця належать «Шахтареві», який віддав Сергія в оренду до земляків.

У середині другого тайму Болбат замінив Євгена Коноплянку і поводився на полі напрочуд упевнено. Саме новачок віддав націлену верхову передачу на Тараса Степаненка, який головою забив переможний м’яч. Крім того, Сергій на лівому фланзі вдало взаємодіяв з партнерами — Артемом Федецьким і Андрієм Ярмоленком.

Неоднозначне враження залишив захисник маріупольського «Іллічівця» Іван Ордець. Свій дебют у збірній він відзначив забитим м’ячем. Але згодом дивовижним чином не встежив за своїм підопічним під час розіграшу стандарту. Тож африканські футболісти зрівняли рахунок у зустрічі, яка проходила за беззастережної переваги українців.

— Передовсім хлопцям було важко в психологічному плані, — зазначив після фінального свистка головний тренер господарів поля Михайло Фоменко. — Футболісти вже подумки перебувають у відпустці. Однак потрібно було здобути позитивний результат у матчі з непростим суперником. Вийшло так, що у першому таймі ми не реалізували достатню кількість гольових моментів, а після перерви пропустили гол у свої ворота. Після цього потрібно було починати все спочатку, адже незручно перед своїми вболівальниками закінчувати сезон нічиєю.

Поєдинок склався не так, як ми хотіли, тому вдалося перевірити не всіх новачків. У нас після кожного матчу відбувається серйозна розмова з командою. Зараз ми попрощалися з хлопцями до наступного збору.

ТАБЛО «УК»

Товариські матчі

Київ, стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського

Україна — Нігер — 2:1
Голи: Ордець (20), Степаненко (80) — Омару (56)

Угорщина — Данія — 2:2
Голи: Джуджак (25), Варга (73) — Еріксен (56), Шене (76)

Фінляндія — Чехія — 2:2
Голи: Пуккі (18, 20) — Видра (19), Гушбауер (36).