Голова Державної інспекції
навчальних закладів 
Михайло ГОНЧАРЕНКО

Для них літо — точно не пора відпочинку. Доки триває зовнішнє незалежне оцінювання та вступна кампанія, абітурієнти та їхні батьки — у стані підвищеної бойової готовності. З полегшенням (чи розчаруванням) вони зітхнуть лише наприкінці літа. Певна річ, саме тому впродовж чергової прямої лінії «УК», гостем якої був голова Державної інспекції навчальних закладів (ДІНЗ) Михайло Гончаренко, безперервні дзвінки стосувалися нюансів проведення ЗНО та майбутнього вступу.

Сергій ШЕВЧИК, 
м. Луцьк:

— Добрий день, Михайле Федоровичу! Скажіть, чи є в правилах вступу до вишів новації, яких не було раніше і про які треба обов’язково пам’ятати абітурієнтам?

— Так, є. Хоча процедура прийому фактично не змінилася, однак в умовах прийому все, що стосується реєстрації персональних даних, документів, формування рейтингових списків, рекомендованих до зарахування, цього року здійснюється через Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО). Серед новацій в умовах прийому — введення нового предмету — світової літератури, з якого можна складати тести незалежного зовнішнього оцінювання. Списки рекомендованих до зарахування у виші та накази щодо зарахування формуються безпосередньо в Єдиній державній електронній базі з питань освіти й відтак роздруковуються з цієї бази приймальними комісіями. Крім того, врегульовано питання прийому до вишів іноземних громадян. Одне слово, передбачено високий рівень автоматизації вступної кампанії завдяки роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Таким чином у вступній кампанії буде мінімізовано людський чинник, отже, менше буде претензій щодо непрозорості чи проявів корупції.

Іван МАРЧЕНКО, 
с. Велика Димерка
Київської області:

— Мій син цього року проходить зовнішнє незалежне тестування. Скажіть, будь-ласка, чи контролює очолювана вами інспекція цей процес?

— Дякую за запитання. Наша інспекція торік контролювала проведення незалежного зовнішнього оцінювання, так само контролює ситуацію нині. Торік на пунктах тестування було організовано 3145 перевірок. Перевіряли, наприклад, тестування з української мови та літератури — в 788 пунктах тестування, з математики — в 596, з історії України — в 559. Торік інспектори зафіксували 387 порушень процедури проведення незалежного зовнішнього оцінювання. В цьому році ми також спільно з Українським центром оцінювання якості освіти плануємо з урахуванням результатів торішнього контролю інспектувати проведення ЗНО. До цього будуть підключені співробітники ДІНЗ, представники Українського центру оцінювання якості освіти та вишів у межах виїзних перевірок.

  — Які порушення торік ви фіксували найчастіше?

— Переважно це було списування та спроби використання заборонених засобів та матеріалів, тобто телефонів, електронних передавальних пристроїв, фоторучок, що мали вихід в Інтернет. Трапилося 769 нестандартних ситуацій. Тобто не порушень, а, скажімо, коли комусь із абітурієнтів стало зле під час тестування, і йому потрібна була медична допомога. Якщо вони не могли продовжувати тестування і медики це підтвердили, вони мали змогу пройти ЗНО під час додаткової сесії.

Траплялися поодинокі випадки порушень із боку викладачів, що проводили тестування. Переважно це спроби допомогти абітурієнтам розв’язати те чи те завдання. Всі випадки порушень було внесено у відповідну базу, а матеріали передано до правоохоронних органів. Зрозуміло, таких викладачів більше ніколи не долучатимуть до проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Світлана,
м. Київ:

— Цього року моя дочка вступає до ВНЗ, але ми бачили що ні торік, ані раніше не було інформації про прохідний бал до вишів. Оскільки ми хочемо оцінити свої можливості щодо вступу, то розкажіть, як зараз з такою інформацією?

— Річ у тому, що виші завчасно не встановлюють прохідний бал. Він формується залежно від конкурсної ситуації. Після того, як абітурієнти подають свої сертифікати, формується загальний список, і залежно від того, який бал цих сертифікатів, обсяг виділених бюджетних місць, формуються списки тих, хто проходить на бюджетні місця, а потім тих, хто може потрапити на контракт.

Олександр Іванович, 
Одеська область:

— Михайле Федоровичу, мій онук проживає в Придністров’ї. Торік жителі цього краю могли на загальних умовах як громадяни України вступати до вишів на бюджетні місця. Яка ситуація цього року?

— Ваш онук має статус закордонного українця?

— Так.

— У нього повинно бути посвідчення закордонного українця, подання дипломатичної установи України за кордоном, яке робиться на основі направлення на навчання українського національно-культурного товариства яке є в Придністров’ї. Отже, він має право на зальних умовах вступати до українських вишів.

Людмила Олексіївна,
м. Київ:

— Чи буде інспекція перевіряти виші під час вступної кампанії? І чи можна буде звертатися до вас, якщо під час вступу виникатимуть якісь запитання?

— Державна інспекція навчальних закладів традиційно перевіряє виші впродовж вступної кампанії. Торік ми перевірили 52 вищих навчальних заклади в дев’яти регіонах країни, при чому перевіряли виші і державної, і приватної форм власності. В державній інспекції діє спеціальна пряма телефонна лінія, і за номером 239-16-81 ви можете повідомити, якщо вважаєте, що в діяльності вищого навчального закладу є порушення. Ми реагуватимемо незалежно від того, який це навчальний заклад — приватний, державний чи комунальний, розташований він у Києві чи в іншому регіоні.

Наталія ФЕДОРЕВИЧ, 
Івано-Франківська область:

— Я маю сина-випускника. Читала багато правил прийому до ВНЗ і скрізь пишуть, що зарахування на бюджет відбудеться 11 серпня, календарний день — неділя. Тут не може бути якоїсь помилки?

— Ні, в нових умовах прийому передбачено, що зарахування відбувається саме 11-го серпня, це неділя, жодної помилки там не має. Всі будуть працювати 11-го серпня. Йдеться саме про зарахування на бюджет. Якщо раніше в правилах прийому було написано до 11-го серпня, то нині зарахування відбувається саме 11-го серпня.

Зважайте, що коли ви бачите, що ваша дитина проходить на бюджет, то оригінали документів потрібно обов’язково принести до 10 серпня включно. Якщо принесете їх зранку 11 серпня, абітурієнт на бюджетне місце вже не потрапить.

Наталя,
м. Київ:

— Мене цікавить таке запитання: чи можна подати документи й бути зарахованою на бюджетне місце денної чи заочної форми навчання на різні спеціальності, а потім навчатися на них одночасно?

— Ні. На бюджет можна бути зарахованим лише на одну спеціальність. Людина може здобувати освіту за державні кошти лише за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем, лише один раз за однією спеціальністю. Якби ви вчилися й на бюджеті, й на контракті за денною та заочною формою, таке допускається. Але на бюджеті на двох спеціальностях або у двох вишах навчатися не можна.

Валентина, 
Мелітопольський район
Запорізької області:

— Михайле Федоровичу, скажіть, будь ласка, якщо абітурієнт вийшов із приміщення, в якому відбувається тестування, але в нього з’явилася необхідність повернутися до нього — чи можливо це?

— Ні. Якщо абітурієнт залишив пункт тестування й при цьому не здав роботу, то повернутися, аби здати роботу чи продовжити тестування, він не має права.

Вадим,
м. Київ:

— Я не громадянин України, але закінчив українську школу, отримав атестат в Україні. Чи можу я подавати документи на місця держзамовлення?

— На місця державного замовлення ви подавати документи не можете. Якби ви були закордонний українець і у вас було відповідним чином оформлене подання від дипломатичного представництва України за кордоном, то можна було б. А якщо ви не громадянин України і не закордонний українець, то претендувати на місця державного замовлення не можете.

Олена СМИРНОВА, 
м. Алчевськ
Луганської області:

— Михайле Федоровичу, цього року мій онук йде у перший клас. У школі, куди ми звернулися, нам відмовили, мотивуючи це тим, що  немає вільних місць. А ми хочемо потрапити саме до цієї школи. Як нам далі бути?

— Якщо ваша дитина за місцем проживання належить саме до цього району та до цієї школи, вам зобов’язані надати в ній місце. Якщо ні, то до школи приймають з огляду на вільні місця.

— Але ми знаємо, що є вільні місця...

— Ви повинні звернутися з цього приводу в районне управління або відділ освіти та повідомити, що в школі є вільні місця, а вам відмовляють. Вказаний підрозділ зобов’язаний врегулювати питання, оскільки він відповідає за дотримання законодавства про освіту на відповідній території.

Абітурієнти — в стані підвищеної бойової готовності: нині триває ЗНО, а менш як за три тижні стартує вступна кампанія. Фото Володимира ЗAЇКИ

Людмила, 
м. Київ:

— Михайле Федоровичу, уточніть, як відбуватиметься зарахування до вишу, якщо в кількох абітурієнтів однакова кількість балів?

— При однаковій кількості балів зважають на тих вступників, що мають право на першочергове зарахування. Наприклад, діти-сироти, військовослужбовці, яким надано право вступу до вищих військових навчальних закладів, інваліди, медалісти, випускники основної школи, які мають свідоцтво про базову освіту з відзнакою (відмінники). Відповідно, якщо сирота і медаліст мають однаковий бал, то передовсім зараховують сироту, оскільки він у цьому переліку посідає вищу позицію.

Ганна, 
Черкаська область:

— Я прочитала, що один раз я маю право отримати освіту бакалавра безкоштовно. Чи правильно, я зрозуміла, що коли я маю освіту бакалавра, отриману за власні кошти, то тепер можу претендувати на місце державного замовлення при вступі на інший бакалаврат?

— Ні. З одним освітньо-кваліфікаційним рівнем (наприклад, бакалавр) за бюджетні кошти вищу освіту можна отримати лише вперше, незалежно від джерела фінансування вашої першої освіти. Тобто, якщо ви вже отримали освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за власний рахунок, то за бюджетні кошти можете отримати тільки освітній рівень спеціаліста або магістра.

Світлана, 
Вінницька область:

— Ми живемо в селі, де проблем, звичайно, вистачає. Оце зіткнулася з такою: моїй донці шість років виповниться 27 жовтня. В нашому селі немає дитячого садочка. Тому нам запропонували відвідувати підготовчу групу при школі, куди дитина з радістю ходить. Але цього року я не хочу віддавати дитину до школи: у вересні їй ще й шести років не буде, вона трохи хвороблива… Але вчителька каже, що наступного року в школі не буде першого класу, і мені доведеться возити дитину на навчання в сусіднє село. Ви самі розумієте, яка це проблема буде для мене. І я не знаю, що мені робити.

— Пані Світлано, вашій дитині ще немає шести років. За нашим законодавством, діти можуть іти до першого класу в 6- або 7-річному віці. Тобто якщо вчителька наполягає, щоб дитина йшла до школи цього року, це незаконна вимога. Якщо наступного року в вашому населеному пункті набереться хоча б п’ятеро дітей-першачків, то клас у вас буде сформований. Якщо буде менше, то в такому разі для дітей у сільській місцевості може бути реалізований механізм занять за індивідуальним графіком.

— Зрозуміло. А як можна перевірити, чи буде в нашій сільській школі наступного року перший клас?

— Треба зараз зробити запит до районного управління освіти й науки, вони зобов’язані відповісти вам протягом місяця. Якщо такої відповіді вам не нададуть, звертайтеся до нас в інспекцію, ми обіцяємо зреагувати й допомогти, щоб права вашої дитини на здобуття загальної середньої освіти не порушували.

Олена Іванівна, 
м. Київ:

— Михайле Федоровичу, мене цікавить таке: чи може дитина, що складає ЗНО, при вході до пункту тестування пред’являти паспорт, хоч в сертифікаті зазначено серію та номер свідоцтва про народження? Чи допустять її до пункту тестування?

— Так, якщо абітурієнт — одна і та сама особа, і в неї на момент реєстрації було тільки свідоцтво про народження, а тепер уже є й паспорт. Є інша проблема: якщо в сертифікаті зазначено паспорт з одним номером і серією, а абітурієнт прийшов з паспортом, що має інший номер та серію, то в такому випадку абітурієнта на пункт тестування допускати не будуть. Адже люди з однаковим прізвищем, ім’ям, по батькові теж трапляються.

 А, скажімо, коли дитина, зареєструвавшись на зовнішнє незалежне оцінювання, загубила паспорт? Тобто якщо сертифікат вона отримала зі старими паспорт?ними даними, чи може на саме тестування прийти вже з новим документом?

— Абітурієнт допускається до проходження ЗНО за наявності довідки про втрату паспорта. Чи матиме він право взяти участь у додатковій сесії ЗНО?

— У такому разі слід відразу звернутися до УЦОЯО, аби отримати новий сертифікат. Номер та серія нового документа має бути відображена в новому сертифікаті. В такому разі ще буде можливість взяти учать у додатковій сесії.

Світлана,
м. Рівне:

— Скажіть, будь ласка, в мене дитина йде у перший клас, і я хочу, щоб вона навчалася в гімназії. Чи правомірне те, що вони влаштовують конкурс при відборі дітей до гімназії чи ліцею?

— Гімназії та ліцеї — це загальноосвітні навчальні заклади ІІ та ІІІ ступеня, тому першого класу в гімназії не може бути за визначенням. Це неправильно, якщо гімназія чи ліцей відкривають у себе перший клас.

— А з якого класу починається навчання в ліцеї чи гімназії?

— Має бути у гімназії з 5-го, у ліцеї — з 10-го, але в окремих випадках, якщо це визначено статутом, — з 8-го класу.

— І якщо ми вирішимо віддати дитину до гімназії у п’ятий клас, то все одно будемо складати іспити?

— У цьому разі — так. Адже гімназії та ліцеї — спеціалізовані навчальні заклади, для навчання в яких передбачено конкурсний відбір.

 Хоч гімназії та ліцеї в нас починають діяти з 5-го та 8-го класу й лише тоді потрібно складати вступні іспити, можна навести безліч прикладів, коли вони — обов’язкова умова при вступі до першого класу…

— Щодо вступу до першого класу, така практика — порушення. Якщо ви стикаєтеся з такими випадками, про них слід обов’язково інформувати районні управління освіти. Якщо реакції ні від районного, ні від міського управління освіти немає, звертайтеся до Державної інспекції навчальних закладів.

Олена, 
м. Чернігів:

— Михайле Федоровичу, цього року мій син закінчив 11-й клас, складає тести незалежного зовнішнього оцінювання. Зрозуміло, ми дуже хвилюємося за результати ЗНО. Торік син наших знайомих вступав до вишу, в якому не вимагали сертифікатів зовнішнього тестування. Але цей університет обіцяє видати диплом державного зразка. Чи варто вірити таким обіцянкам та вступати до таких вишів?

— Дякую за запитання. Завважте, що дитина, яка закінчила загальноосвітній заклад, тобто школу, після 2008 року повинна в обов’язковому порядку для вступу до вишу проходити тестування ЗНО. Винятки можливі в таких випадках: діти можуть брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів, можуть складати вступні іспити на основі повної загальної середньої освіти, передовсім діти-інваліди І та ІІ групи. За результатами лише одних вступних іспитів у нас можуть вступати військовослужбовці Збройних сил, які лише цього року завершили свою службу. Крім того, при вступі на денну форму навчання до вищих військових навчальних закладів за результатами іспитів можуть вступати військовослужбовці Збройних сил України. Також право брати участь у конкурсі за результатами ЗНО або за результатами вступних іспитів із конкретної дисципліни у вищих навчальних закладах мають право люди, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році або раніше. Право брати участь у конкурсі за результатами ЗНО або за одним із вступних іспитів з конкурсних предметів у виші на їхній вибір мають право громадяни, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном. Оце такі винятки. Якщо якийсь виш переконує, що приймає без сертифікатів ЗНО всіх охочих, будьте надзвичайно обережними, може йтися про шахраїв, які, взявши у вас кошти, не видадуть диплом державного зразка.

— Дякую. А якщо діти проживають на території Чорнобильської зони та мають посвідчення 3-ї чи 4-ї категорії, чи є в них пільги при вступі?

— Вони мають змогу вступати поза конкурсом, але в будь-якому випадку зовнішнє незалежне оцінювання слід проходити обов’язково. І подавати при вступі атестат про повну середню освіту та сертифікат ЗНО з трьох предметів.

Тетяна, 
м. Київ:

— Михайле Федоровичу, якщо дитина йде у перший клас спеціалізованої школи, чи потрібно складати якісь випробування або іспити, окрім співбесіди?

— З вашою дитиною можуть провести співбесіду, за результатами якої фахівці визначать психологічний стан та готовність дитини до школи. Крім того, у вас можуть попросити надати довідку про стан її здоров’я. Проте навіть у спеціалізованих школах не мають права влаштовувати вступні випробування.

 Михайле Федоровичу, торік ми також проводили подібну «пряму лінію». Запитань, на кшталт того, яке поставила Тетяна, було багато. Так само, як і нині, торік іспити до першого класу були неправомірними. Але, як бачимо, час минув, а нічого не змінилося.

— У таких випадках батькам треба скаржитися до органів управління освіти району, міста, області. Якщо ці порушення однаково не усувають після таких скарг, тоді раджу батькам звертатися до Державної інспекції.

 Але багато батьків не хочуть скаржитися, оскільки бояться, що єдиним наслідком скарги стане те, що про гімназію чи спеціалізовану школу взагалі доведеться забути.

— А бувають і такі випадки, що ми отримуємо скаргу, а потім, прийшовши до навчального закладу, виявляємо, що батьки злякалися й скарга перетворилася на анонімну. Ми, відповідно до закону про звернення громадян, не маємо права розглядати анонімні звернення. Тож дуже часто саме від громадянської позиції батьків чи студентів залежить ефективність заходів інспектування. Якщо людина неправильно вказала адресу чи приховала своє ім’я, або, коли її запрошують попрацювати з комісією, щоб усунути ті чи ті недоліки, відмовляється від своєї скарги, то, відповідно, ефективність нашої роботи в цьому випадку прямує до нуля. Таких випадків нараховується приблизно третина від усіх скарг, що надходять від громадян.

Валентина, 
м. Київ:

— Михайле Федоровичу, уточніть, будь ласка, якщо громадський спостерігач приїхав на пункт тестування ЗНО з запізненням, то чи правомірно те, що його не допускають до аудиторії, де проходить тестування?

— Так. Якщо громадський спостерігач прибув на пункт тестування із запізненням після 11-ї години, то його не допускатимуть до пункту тестування.

— На жодних умовах, навіть якщо він запізнився через проблеми, пов’язані із транспортом?

— Ні. Він не абітурієнт, який, надавши відповідну довідку, міг би претендувати на участь у додатковій сесії ЗНО.

 Михайле Федоровичу, чи є виші, яких упродовж цього року за результатами перевірок Державна інспекція навчальних закладів позбавила ліцензії?

— Так, є. Ця інформація справді потрібна абітурієнтам та їхнім батькам, аби, обираючи виш, не отримати головний біль. Як, наприклад, торік, коли університет Святої княгині Ольги після анулювання Міністерством освіти і науки ліцензії продовжив набір студентів. Схожа історія була з Міжнародним медичним коледжем, коли, не маючи ліцензії, його керівництво здійснювало набір студентів.

 Яка доля студентів, що опинилися в такій халепі? Чи всі були влаштовані до інших вишів?

— Міністерство освіти і науки максимально сприяло в переведенні їх до інших навчальних закладів. Частина з них навчається в Київському коледжі Академії муніципального управління, якому, з огляду на ці обставини, було збільшено ліцензований обсяг. Інших студентів перевели до ново?створеного медичного коледжу імені Святого Луки.

Марина, 
м. Чернівці:

— У мене таке запитання: я подала заяву до п’яти вишів, але потім їх забрала. Чи можу я тепер ще в якісь університети подати заяву?

— Відповідно до вимог системи єдиної державної електронної бази з питань освіти, у вас є можливість подати заяву до п’яти вишів і в кожному з них — на три спеціальності. Якщо ви всіма цими спробами скористалися, тобто подали документи на 15 спеціальностей у п’яти вишах, навіть якщо забираєте з якогось вишу заяву, то система не дасть вам змоги зареєструвати 16-ту спробу. Перед тим, як подавати заяву, добре подумайте. На це буде час з 1 липня і щонайменше до 20 липня, доки триватиме прийом документів.

«Пряму лінію»
підготувала і провела
Тетяна МОІСЕЄВА, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Михайло ГОНЧАРЕНКО. Народився 1975 року в селищі Стеблів Черкаської області. Навчався в Державній академії легкої промисловості, закінчив Міжгалузевий інститут підвищення кваліфікації кадрів при НТУ «Харківський політехнічний інститут». Працював директором департаменту наукової діяльності та ліцензування ВНЗ Міністерства освіти і науки. Із серпня 2011 року очолює Державну інспекцію навчальних закладів України.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Перелік вищих навчальних закладів, ліцензії яких анульовано за результатами перевірок ДІНЗ України протягом 2012/2013 навчального року:

  • Приватний навчальний заклад «Луцький гуманітарний університет»
  • Приватний навчальний заклад «Донецький економіко-гуманітарний інститут»
  • Приватний навчальний заклад ЗАТ «Київська академія міжнародної економіки та міжнародних відносин»
  • Приватний навчальний заклад «Володимир-Волинський медико-технічний коледж».

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни  ШИКАНОВОЇ на електронну адресу:  imrich@ukcc.com.ua.