ПАРТНЕРСТВО

Прем’єр-міністр Микола Азаров узяв участь у роботі 9-ї щорічної зустрічі
«Ялтинської європейської стратегії»

У своєму виступі він окреслив основні напрямки перспективного розвитку України. Так, глава уряду впевнений, що через 15 років наша держава повністю забезпечить себе газом власного видобутку. Таке завдання вже поставлено з урахуванням достатніх внутрішніх запасів нафти і газу. За словами глави уряду, їх вистачить для забезпечення всіх потреб країни в енергоресурсах.

Так само він переконаний у тому, що впродовж п’яти років вдасться збільшити збір зернових до 100 млн тонн. «Ті зусилля, яких наш уряд докладає, протягом найближчих п’яти років  виведуть Україну на 100 млн тонн зерна. І ми станемо найбільшим гравцем на світовому ринку зерна», — запевнив учасників зібрання Микола Азаров.

На його думку, ялтинська конференція покликана зруйнувати стереотипи, які склалися навколо України у світі, подивитися на речі по-іншому, почути інші точки зору, передає позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Європа також виграє

У Ялті Микола Азаров зустрівся з віце-президентом Європейського Парламенту, депутатом від політичної групи «Європейська народна партія» Яцеком Протасєвичем, членом Виконавчого комітету компанії «Роял Датч Шелл», регіональним управляючим директором компанії «Шелл» в Україні, Індії, Росії та Каспійському регіоні Маттіасом Бікселем, екс-президентом Польщі, головою наглядової ради «Ялтинської європейської стратегії» Александером Квасьнєвським та екс-прем’єр-міністром, членом парламенту Великобританії Гордоном Брауном. Під час зустрічей Микола Азаров запевнив, що уряд забезпечить проведення виборів до Верховної Ради в жовтні цього року вільно та демократично.

Окремо в ході розмови з Маттіасом Бікселем сторони обговорили реалізацію спільних проектів з видобутку вуглеводнів, зокрема Маттіас Біксел поінформував Миколу Азарова, що наприкінці вересня — на початку жовтня «Шелл» розпочне

буріння першої свердловини з глибинного видобутку газу в Харківській області. Прем’єр-міністр переконаний, що збільшення Україною власного видобутку газу буде значним внеском в енергетичну безпеку як України, так і Європи загалом, оскільки ці родовища розміщені в самому центрі континенту.

Інвестиції як ступінь довіри

Свої зустрічі в Ялті провів і перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський, зокрема з керівником місії Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду в Україні Крісом Джарвісом та Постійним представником МВФ в Україні Максом Альєром. Урядовець наголосив на зацікавленості української сторони у продовженні активного діалогу з МВФ, який сприяє економічному зростанню та фінансовій стабілізації, прискоренню ринкових перетворень, привносить світовий досвід у розвиток національної фінансової системи.

Це також індикатор для взаємовідносин з приватними зовнішніми інвесторами, кошти яких дуже необхідні для подальшого проведення економічних реформ у державі, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.

Він зазначив, що уряд проводить політику дерегуляції та створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, поліпшення інвестиційного клімату, стимулювання розвитку внутрішнього виробництва, реформування економічного та енергетичного секторів.

Із заступником прем’єр-міністра Казахстану Кайратом Калімбетовим український урядовець обговорив позитивну динаміку двосторонньої співпраці в торговельно-економічній сфері, адже загальний товарообіг торік досяг 3 млрд 736 млн доларів, збільшившись порівняно з попереднім на 72%.

Світова спільнота не може обійти питання майбутніх виборів до Верховної Ради. На цьому акцентувала увагу і 66-й Державний секретар США Кондоліза Райс. Особливо на рівному доступі до ЗМІ. Валерій Хорошковський наголосив, що проведення відкритих і прозорих парламентських виборів належить до пріоритетних завдань влади. І на сьогодні всі політичні сили мають однаковий доступ до засобів масової інформації, що є основою проведення конкурентної передвиборчої боротьби. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»