ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр підкреслює, що саме від продуктивної роботи парламенту залежить підписання Угоди про асоціацію з ЄС

На початку тижня в Люксембурзі відбулося 16 засідання Ради співробітництва Україна –– ЄС, під час якого обговорено виконання домовленостей, досягнутих на лютневому саміті. Так, Україна та Європейський Союз підтвердили головну спільну мету: підписати в ході саміту «Східне партнерство» в листопаді цього року у Вільнюсі Угоду про асоціацію, включно з усеохопною зоною вільної торгівлі. 

«Сьогодні ми на фінішній прямій до цієї історичної події. Дискусія на Раді співробітництва була останнім узгодженням позицій перед вільнюським самітом. Масштабність безпрецедентної угоди між Україною і Євросоюзом, глибина перетворень у нашій країні, що необхідно здійснити для асоціації, і головне — геополітичні результати асоціації з ЄС такі, що відповідальність обох сторін дуже велика. І це усвідомлюють наші партнери», —  наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров.  За словами глави уряду, під час зустрічей з високопосадовцями ЄС він підкреслив, що виконання плану дій щодо асоціації — це не зовнішнє тестування для України, а наша власна робота, наш національний інтерес. Микола Азаров також повідомив, що у розмові з ним Єврокомісар з питань розширення і добросусідства Штефан Фюле однозначно підтвердив: за останні три роки Президент та уряд зробили для євроінтеграції більше, ніж зроблено за всі попередні роки.

Та й в цілому Рада співробітництва відзначила значний прогрес нашої держави.

Часто-густо ми самі гальмуємо рух уперед. Фото УНIAН

Блокування віддаляє від Європи

Зафіксовано й питання, які ще слід вирішити. Вони стосуються законодавчого забезпечення реформ правосуддя, виборчого законодавства, практики правозастосування. У цьому контексті Прем’єр заявив, що саме на Верховній Раді лежить історична відповідальність. «Я дуже хочу, щоб це зрозумів кожен народний депутат. Час, витрачений на блокування роботи парламенту, віддаляє нас від визначеної українським суспільством мети стати частиною об’єднаної Європи. Це зараз залежить не від уряду, а від Верховної Ради, бо більшість питань стосується законодавчих рішень», — зауважив Микола Азаров.

До слова, і Штефан Фюле прямо закликав українську опозицію працювати спільно з владою у питаннях європейської інтеграції. «Ми закликаємо до того ж. Відкинути політичні амбіції та егоїзм заради великої національної мети», — додав глава уряду.

Концепція для ГТС

Важливим результатом засідання у Люксембурзі стало те, що вперше на найвищому рівні сформульовано та офіційно заявлено концепцію ролі України в енергетичній стратегії Європи. За словами Прем’єра, ЄС зацікавлений, щоб наша держава стала європейським газоенергетичним хабом. «Це великий багаторічний проект. Складний і у технічному, і в політичному сенсі», — зауважив Микола Азаров. У зв’язку з цим він доручив віце-прем’єр-міністру Юрію Бойку розробити концепцію такого  континентального проекту та презентувати її до саміту у Вільнюсі.

Прем’єр також повідомив, що уряд розробив проект оновленої «Енергетичної стратегії до 2030 року», де враховано всі актуальні енергетичні питання, головне серед яких — підвищення рівня енергетичної безпеки держави. «Оптимістичний варіант розвитку видобування вуглеводнів підприємствами НАК «Нафтогаз України» передбачає збільшення обсягів видобутку газу у 2015 році до понад 21 мільярда кубометрів і нафти з газовим конденсатом — до понад трьох мільйонів тонн», — зазначив глава уряду.

Ще одним успішним прикладом співпраці в енергетичній сфері є кооперація з компанією Shell з видобутку сланцевого газу, що в найближчі п’ять років може дати змогу повністю забезпечувати себе газом, спрогнозував Прем’єр. При цьому в українську економіку буде залучено інвестиції обсягом приблизно 10 мільярдів доларів, адже буде забезпечено великі замовлення вітчизняним трубним заводам.

Микола Азаров також розповів про переговори з керівництвом Люксембургу та представниками ділових кіл країн Бенілюксу, які висловили зацікавленість у своїй присутності на українському ринку. Основна умова бізнесу — достатня інформація про обставини роботи в Україні, стабільна, прогнозована політика, надійний захист інвестицій. У зв’язку з цим глава уряду доручив Міністерству фінансів прискорити розробку Угоди про уникнення подвійного оподаткування з Люксембургом. Також Мінфіну та Міністерству економічного розвитку і торгівлі у співпраці з Національним банком доручено організувати фахову конференцію для інвестиційних банків.

Спекуляціям — зась

На одному з останніх засідань уряду порушували проблему наявності квитків на поїзди південного напрямку. Микола Азаров повідомив, що згідно з доповіддю міністра інфраструктури Володимира Козака, за 23 дні червня Укрзалізниця змогла запропонувати 825,5 тисячі місць до Криму, що на 50 тисяч більше, ніж торік. Запроваджено 93 додаткові сезонні потяги, з яких 75 — до Криму.

Водночас Укрзалізниця звернулася до Головного управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС з проханням активізувати роботу для недопущення випадків перепродажу проїзних документів.

Глава уряду звернув увагу і на необхідність оновлення пасажирських вагонів. У цьому контексті він доручив Міністерству інфраструктури підготувати пропозиції про поетапну заміну та модернізацію рухомого складу.

Говорячи про порядок денний засідання уряду, Микола Азаров звернув увагу  на питання законодавчих змін, які мають усунути соціальну несправедливість щодо сплати єдиного соціального внеску пенсіонерами-підприємцями на основі спрощеної системи оподаткування. Так, запропоновано внести зміни, за якими всі фізичні особи-підприємці, які обрали таку систему, звільняються від сплати єдиного внеску, якщо вони досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію, соціальну допомогу або є інвалідами.

«Я зупинився на цьому питанні, бо в ЗМІ з’явилася інформація нібито уряд намагається зменшити кількість платників податків, які працюють за прощеним механізмом оподаткування», — зазначив Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (проект Закону);

♦ Про затвердження Стратегії розвитку державної молодіжної політики на період до 2020 року (проект указу Президента);

♦ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 січня 2009 р. № 41 (щодо Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2009—2015 роки) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Державному агентству автомобільних доріг на 2013 рік (розпорядження уряду).