Загальні принципи  здійснення митного контролю

Усі товари та транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через кордон України підлягають митному огляду.

Цей контроль здійснюється виключно митницями Міндоходів. Він передбачає виконання мінімуму формальностей, необхідних для забезпечення додержання чинного законодавства.

Митний контроль товарів, транспортних засобів у пунктах пропуску через кордон України здійснюється відповідно до типових технологічних схем митного контролю, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Водночас, розклад руху транспортних засобів, що здійснюють регулярні міжнародні рейси, затверджується Міністерством інфраструктури України, за погодженням із Міністерством доходів і зборів України та Державною прикордонною службою України.

Також, з метою підвищення ефективності контролю митниці Міндоходів взаємодіють з учасниками зовнішньоекономічної діяльності, іншими особами, діяльність яких пов’язана із здійсненням зовнішньої торгівлі, та з їх професійними об’єднаннями (асоціаціями).

Загальні принципи здійснення митного контролю визначено статтею 318 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI.

Для митного контролю вимагаються лише документи, передбачені Митним кодексом

На вимогу митниць Міндоходів для здійснення митного контролю особи, які переміщують товари та транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України чи здійснюють діяльність, контроль за якою покладено на митниці Міндоходів, мають надати необхідні документи та відомості встановлені Митним кодексом України.

Такі документи та відомості, надаються митним органам в усній, письмовій та/або електронній формі. Відомості з офіційних документів, наданих для митного контролю та/або митного оформлення, не потребують додаткового підтвердження.

На письмові запити митниць Міндоходів або з власної ініціативи правоохоронні органи, фінансові установи та інші контролюючі органи України можуть надавати митницям Міндоходів інформацію про наявні відомості, необхідні для здійснення митного контролю.

З метою здійснення митного контролю вже після випуску товарів митні органи також мають право направляти письмові запити та отримувати документи, їх засвідчені копії або інформацію (у тому числі в електронній формі) від контролюючих органів. Така інформація може стосуватися переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, випуску товарів та їх використання на території України або за її межами.

Всі документи та відомості, у тому числі в електронній формі, що надавалися митним органам декларантами або уповноваженими ними особами для здійснення митного контролю, зберігаються митним органам не менш як 1095 днів з дня завершення митних процедур.

Відповідні норми прописано у статті 334 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI.

Які особисті речі громадянин України  має право ввезти  або вивезти  не сплачуючи мито

Якщо Ви плануєте відпустку за кордоном, то слід пам’ятати, які речі громадян вважаються особистими при перетині кордону.

Серед основного до особистих речей відповідно до законодавства віднесено:

- товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;

- одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;

- особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;

- один фотоапарат, одна кіно- або відеокамера разом з об∂рунтованою кількістю фото-, відео-, кіноплівок та додаткового приладдя;

- стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери;

- переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;

- калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук;

- індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;

- лікарські засоби, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

- 0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;

- спортивне спорядження - велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу, віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою;

- інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб громадянина, перелік і гранична кількість яких визначаються законами України.

Міністерство доходів і зборів України звертає увагу, що особисті речі які переміщуються (пересилаються) громадянами через кордон України, декларуються усно, або, за бажанням власника чи на вимогу митного органу, письмово. Такі речі не оподатковуються митними платежами та звільняються від подання документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, а також від застосування до них видів державного контролю. Нагадаємо, що види державного контролю визначені частиною першою статті 319 Митного кодексу України. Повний перелік особистих речей викладено у статті 370 цього Кодексу.

Інформаційно-комунікаційний департамент 
Міністерства доходів і зборів України

Підготувала Оксана МАЛОЛЄТКОВА, «Урядовий кур’єр»