СТАРТ

Урядовцям  доручено розробити програму дій, яка б забезпечувала економічний розвиток країни 

Одразу після оприлюднення президентських указів про призначення нових членів уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров провів засідання Кабінету Міністрів у новому складі. Першим акордом з його вуст прозвучали привітання на адресу соратників «з високою відповідальністю» і побажання здоров’я, наполегливості, енергії, натхнення.

Глава уряду наголосив, що Кабінет Міністрів працює єдиною командою, яка зобов’язана втілювати політику Президента і забезпечувати розвиток країни. Серед призначених міністрів є ті, які мають значний досвід роботи, однак досі не очолювали міністерств і відомств. Це дає змогу по-новому оцінити роботу цих органів, знайти нові підходи до розв’язання проблем. Водночас Микола Азаров висловив упевненість, що в міністерствах є досвідчені фахівці та традиції, які допоможуть новим керівникам.

«Робота міністра — це не лише управління колосальною галуззю, а й напрацювання потрібних рішень та здатність здійснювати ефективний контроль за їх виконанням», — зазначив Прем’єр-міністр. Тож міністри повинні більше консультуватися з експертами і громадськістю, часто бувати в регіонах, аби знати реальну картину роботи галузі.

Бути публічними

Головним завданням нового уряду Микола Азаров назвав забезпечення економічного зростання, бо лише воно дасть змогу забезпечити і зростання соціальних стандартів, передає позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр-міністр поставив завдання розробити  програму дій уряду на 2013—2014 роки, яка б забезпечувала економічний розвиток за практичними складовими. До її розробки мають долучитися всі міністерства. Програма має бути підкріплена кредитними, інвестиційними, бюджетними ресурсами.

Особливу увагу акцентовано на поліпшенні зовнішньоторговельного балансу України, а отже, на виробництві конкурентоспроможної продукції й просуванні українських товарів на закордонних ринках. «Ми повинні захищати власні ринки та навчитися просувати наші товари», — поставив завдання Прем’єр-міністр.

Він також продовжуватиме наполягати на публічності міністрів, їхній доступності для преси, донесенні до суспільства інформації про роботу Кабінету Міністрів із перших рук: «Ми повинні вміти виступати, відстоювати свої позиції, розповідати людям про роботу. Тому що  нам є про що розповідати, адже зроблено чимало».

У новому Кабміні багато нових облич. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Перші доручення

У новому складі уряд ухвалив перші рішення, які забезпечують життєдіяльність країни у період свят і вирішення низки соціальних питань. Так, відповідно до потреб окремих територій, перерозподілено субвенцію з держбюджету на здійснення державних програм соціального захисту: допомоги сім’ям з дітьми, дітям-інвалідам, інвалідам з дитинства. Розписано нерозподілений обсяг додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. Ці кошти передусім підуть на виплату зарплат. Затверджено й перелік бюджетних програм згідно із Законом «Про Державний бюджет на 2013 рік».

Новопризначеним членам уряду Микола Азаров дав і перші доручення. Адже, попри останній тиждень року, попереду чимало невідкладної роботи. Зокрема, до кінця року необхідно затвердити місцеві бюджети. І неабиякі, а обов’язково збалансовані. Віце-прем’єрові Олександрові Вілкулу доручено особисто контролювати питання їх затвердження.

Микола Азаров зазначив, що питаннями надзвичайних ситуацій опікуватиметься віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко. А міністра соціальної політики Наталію Королевську зобов’язано взяти на контроль своєчасну виплату заробітної плати. Адже те, про що звітує регіональна влада, на жаль, не завжди відповідає дійсності, наголосив Микола Азаров.

На часі — структурна перебудова

Першу зустріч у колі урядовців у новому складі провів і Президент Віктор Янукович. Його завдання полягає в необхідності упродовж двох місяців  підготувати чіткі плани структурної перебудови економіки на 2013 рік.

Президент наголосив, що розвиток внутрішнього ринку, фокусування зусиль на кредитуванні вітчизняної промисловості, бізнесу, максимальна участь національного капіталу в цьому процесі є вкрай потрібними інструментами для захисту й активізації економіки. «Результати практичної роботи, практичного виконання попередніх планів свідчать про необхідність значного посилення контролю над використанням усіх наявних ресурсів, особливо бюджетних коштів», — сказав глава держави, підкресливши, що очікує від контролюючих органів ефективної роботи.

У наступному році слід ретельно проаналізувати недоліки цього року, врахувавши їх у подальшому плануванні. «Я проситиму вас — персонально кожного — дуже відповідально підійти до цієї роботи: створення планів на наступний рік», — наголосив Віктор Янукович.

Глава держави звернув особливу увагу на потребу продовження обраного шляху реформування країни: «Ми повинні рухатися далі. Багато зроблено позитивного, і це треба нарощувати й продовжувати».

Він звернув увагу й на важливість роботи з громадянами, їхніми об’єднаннями, закликав частіше бувати в регіонах, проводити роз’яснювальну роботу. Не обійтися й без подальшого розвитку реального сектору економіки, розбудов внутрішнього ринку, послідовного продовження політики дерегуляції.

«В умовах жорстких бюджетних обмежень має відбуватися вдосконалення організації соціальної сфери, посилення цільового характеру соціальних видатків. Має бути продовжено бюджетну реформу», — передає слова Президента його прес-служба. Розраховує глава держави й на поглиблену співпрацю з МВФ і Світовим банком, на позитивний хід переговорів у рамках СОТ.

Того самого дня всіх новопризначених міністрів було представлено колективам міністерств. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»