СПОЖИВЧИЙ КОШИК

Елітні делікатеси здорожчають, а ціни на продукти щоденного вжитку залишаться незмінними

Більшість українців навряд чи помітить підвищення цін на такі вишукані харчі, як хамон, сир із пліснявою, швейцарський шоколад, червону ікру, оливки. Бо їх ой як важко назвати продуктами першої необхідності. Проте гурманам доведеться розщедритись. Адже, на думку експертів, на осінь м’ясо хамон може зрости в ціні на 10–12%, кава — на 12–15%, червона риба — на 15–20%, оливки — на 5–7%, елітні сорти твердих сирів — на 12–15%.

Вишукана дороговизна

— Щодо можливого збільшення цін на елітні сорти сирів, то це відбувається через те, що серед іноземних виробників триває війна навколо підвищення мінімальних закупівельних цін на молоко, — зазначив директор консалтингової агенції «ААА» Сергій Наливка. — Але чимало українців і гадки не мають, скільки ці сири коштували до подорожчання, бо до прилавків з делікатесами більшість покупців навіть не підходить. Адже ціни на представлену там продукцію просто захмарні й здебільшого стартують із 250 гривень за кілограм. Це стосується сирів, сирокопчених ковбас та хамонів тощо.

Проте найбільше виросте в ціні червона ікра. За даними Російського союзу промисловців та підприємців на Камчатці, російські видобувачі риби вдвічі підвищили ціни. Якщо до подорожчання кілограм червоного делікатесу коштував від $37 до 46, то після — $65–77.

— Стрибок цін відбувся тому, що приблизно вдвічі знизився вилов кети і горбуші. Також сахалінські й камчатські підприємці побудували багато переробних цехів і тепер можуть диктувати ціни іншим гравцям ринку. Тому такі популярні серед українських споживачів бляшані баночки вагою 140 грамів якісної ікри, яку фасують на Дальньому Сході, в наших магазинах коштуватимуть не 80–90 гривень, а вже 150–160. Ікра 2–3 ∂атунку, яку фасують в Україні із замороженої сировини в бочках, зросте в ціні в півтора раза. Так, якщо нині недорога ікра в торгівельній мережі коштує 35–37 гривень, то буде мінімум 50. Ймовірно, виробники підуть на улюблену хитрість: зменшення ваги продукту. В цьому разі баночка з делікатесом коштуватиме стільки, як і раніше, але самої ікри в ній буде менше.

Проте на українському ринку російської ікри лише 35%, решту завозять із Канади, Норвегії, США. Та, яку реалізують у банках, має російські корені, а та, що продають на вагу, — ні. Щодо якості, то експерти радять купувати делікатес з Аляски та Канади. А щоб не переплачувати, варто почекати акцій та розпродажів, під час яких можна буде купити за старою ціною.

Незважаючи на великий вибір ковбас українці все частіше купують м’ясо. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Харчів у нас вдосталь

Щодо продуктів першої необхідності, найближчим часом ніщо дорожчати не повинно.

— Зазвичай в Україні ціни підвищуються з кількох причин. Одна з них — зміна обмінного курсу або ж коли всі починають говорити та очікувати на ці самі коливання. Друга — підвищення мита на імпортні товари, — впевнений аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Сьогодні про якісь додаткові мита не йдеться. Щодо послаблення гривні — такий розвиток подій можливий, але поки що наша валюта стабільна. Також на вартість продуктів впливає і сезонність. Проте літо у плані цін — тиха спокійна пора, і ця тенденція зберігається вже понад п’ять років. Більше того, для цієї пори року характерне зниження вартості не лише овочів та фруктів, а й молочної продукції. Адже корів виводять на пасовище.

Погоджується зі словами експерта і Сергій Наливка. На його думку, в нас надлишок продуктів харчування. Врожаї збираємо непогані, тому для стрибка цін немає причин. Єдине, що останнім часом змінилось, — уподобання споживачів: українці почали більше їсти м’яса, ніж ковбаси.

— Намагаючись якнайкраще задовольнити попит споживачів, дедалі більше м’ясокомбінатів починають вводити в свій асортимент для роздрібної торгівлі виробництво охолодженого та замороженого м’яса, — зазначає експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Аліна Жарко. — В мережевих супермаркетах покупцям пропонують більше різноманітних видів м’яса на будь-який смак, а також забезпечують температурні та гігієнічні умови його зберігання, замінюючи базари.