18 лютого цього року під час розгляду справи за позовом Міністерства юстиції щодо заборони Комуністичної партії України в Окружному адміністративному суді м. Києва суддя, який розглядав цю справу, оголосив самовідвід. Крім того, він оголосив про самовідвід усього складу адміністративного суду м. Києва.

— Згідно з чинним процесуальним законом, суддя має оголосити самовідвід тільки до початку розгляду справи по суті. Нагадаю, що Окружний адміністративний суд м. Києва розглядає справу про заборону КПУ з липня минулого року. Її розгляд неодноразово переносили з іноді дуже дивних причин. Про це ми раніше зазначали, оскільки це підстава підозрювати, що суд умисно затягує розгляд справи і підігрує одній зі сторін у ній, а саме відповідачеві, тобто КПУ. Такі дії судді й усього складу адміністративного суду, на жаль, підтвердили наші підозри, що суд був необ’єктивним, — повідомив на брифінгу в Кабміні міністр юстиції Павло Петренко.

Українці усвідомили, що комуністична ідея не має нічого спільного з національною. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Суддя на порушення вимог адміністративного судочинства неправомірно, без обгрунтованих підстав відмовився від своїх прямих конституційних обов’язків — відправляти правосуддя. А весь склад Окружного адмінсуду Києва без жодних підстав оголосив самовідвід.

— Чинний процесуальний закон не передбачає колективних заяв про самовідвід тих суддів, які не є учасниками процесу і не відправляють правосуддя у конкретній справі, — зазначає Павло Петренко. — Весь склад Окружного адмінсуду м. Києва всупереч Конституції і законам України у спосіб, який не визначено процесуальним законом, відмовився від прямих посадових і конституційних обов’язків відправляти правосуддя. Тож є підстави вважати, що вони порушили присягу. Тому Мін’юст ініціює перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України питання про проведення перевірки, надання юридичної оцінки цим діям суддів Окружного адмінсуду м. Києва щодо наявності підстав для їхнього звільнення із займаних посад. Відповідне подання підготовлено і відправлено. Це безпрецедентний випадок в історії української судової системи, коли весь склад суду в такий брутальний спосіб відмовляється від вчинення правосуддя.

Стосовно самої справи про заборону КПУ Мін’юст звернувся до Вищого адміністративного суду України та Київського окружного адміністративного суду, куди її передано, щоб справу було призначено до розгляду і розглянуто у чіткі терміни, встановлені законом. На його думку, ситуація довкола цієї справи свідчить, що судова система не просто хвора, а смертельно хвора.