У червні минулого  року 13-й чемпіон світу з шахів, а нині — російський опозиціонер і правозахисник Гаррі Каспаров вирішив не повертатися до Росії, де, за його словами, на нього в кращому разі очікує домашній арешт через опозиційну діяльність. Наразі він очолює Міжнародну раду правозахисної організації Human Rights Foundation, що розташовується у Нью-Йорку.

Минулого вікенду Гаррі Каспаров уперше приїхав до України після Революції гідності. За три дні в нашій країні він зустрівся з політиками та бізнесменами, молодими українськими шахістами та бійцями АТО.

Першими на українській землі з російським опозиціонером поспілкувалися журналісти. Запитання були гострі й лише частина з них стосувалася безпосередньо шахів.

Гаррі Каспаров одразу визначився з термінами та прогнозами. Для нього нинішній політичний режим у РФ — «персоналізована диктатура, де все залежить від волі однієї людини»  (на відміну від ідеологічної диктатури, яка існувала у СРСР. «Такі персоналізовані диктатури гинуть раптово», — цитує Гаррі Каспарова Бі-бі-сі. На думку аналітика, ця раптовість не дає змоги  самому диктаторові передбачити втрату влади. Втім, до цього не може підготуватися і саме суспільство. Щоправда, правління Володимира Путіна можуть раптово перервати погіршення ситуації в країні й тотальна ізоляція Росії, додає опозиціонер.

Відібрати у чемпіона хоча б півочка не вдалося нікому. Фото УНIAН

До того ж, основною рушійною силою зміни влади у РФ він називає середній клас у Москві — як єдиному центрі ухвалення рішень у «диктаторській державі». А коли почне діяти середній клас, тоді сценарій розвитку подій стане непередбачуваним. «Чому він буде непередбачуваним? Тому що Путін викорінює ті політичні сили, які могли б зробити цей процес більш цивілізованим», — робить висновок Гаррі Каспаров.

Можливо, припускає він, це буде комбінація масових заворушень та внутрішнього перевороту у Кремлі. Утім, на переконання чемпіона, нинішній господар Кремля грає не в шахи, а в покер.

Водночас Гаррі Каспаров вітає євроінтеграцію України та вважає це позитивним трендом.

«У шахах важливий рахунок, але ще важливіший тренд... Ось тренд в Україні нині позитивний... Прорив України має позитивно вплинути на весь російськомовний світ», — такою бачить місію нашої країни людина, яка звикла і вміє прораховувати набагато ходів наперед.

На пряме ж запитання українських журналістів про Крим російський опозиціонер відповів, що вважає його частиною української території. І не так давно він критикував іншого представника опозиційного табору Олексія Навального за вислови про підтримку анексії півострова.

А ще політик мріє, щоб якомога швидше закінчилася експансія орди на Захід і  розпочалася культурна експансія Київської Русі на Схід.

Під час свого напруженого візиту до Києва Гаррі Каспаров таки знайшов час для шахів. У суботу 6 грудня він поспілкувався з молоддю у НВК «Домінанта» та відкрив чемпіонат Києва серед школярів.

Після цього  славетний шахіст провів сеанс одночасної гри з бійцями АТО та волонтерами,  який закінчився з рахунком 11:0 на його користь. Найвідчутніший опір намагався чинити міністр молоді та спорту Ігор Жданов, але і він був вимушений капітулювати перед чемпіоном. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»