ІСТОРИЧНА РЕКОНСТРУКЦІЯ

У кримському селі Віліне відбувся V міжнародний військово-історичний фестиваль «Альмінська справа 2012

Цього року, аби взяти участь у фестивалі, до меморіалу «Поле Альмінської битви» з’їхалося 150 учасників реконструкції з 10 військово-історичних клубів України, Білорусі, Росії, Франції та Великобританії. Перед початком демонстрації бою гості заходу, блукаючи між солдатськими наметами, спостерігали за зосередженою підготовкою вояків. Артилеристи приводили гармати у бойовий стан, піхота набивала патрони порохом, кухар розпалював вогнище, аби приготувати польову кашу. Між наметами походжали пані у шатах кінця XIX сторіччя, на імпровізованих подвір’ях господарювали селянки у вишиваних сорочках та сарафанах.

Артилерія готова до  бою. Фото автора

Саме тут можна було побачити повну парадну форму російського солдата, яку затвердив Микола I: важкий ранець, каски і однобортні вузькі мундири. Англійська піхота привертала до себе увагу капсульними мушкетами моделі 1853 року, а ще тим, що мала у своєму складі шотландських волинників.

Москвичка Ірина  та її дві донечки прекрасно впоралися з роллю селянок. Фото автора

Проте центральною подією заходу стала реконструкція однієї з найкровопролитніших битв Кримської війни. До початку запеклого бою лишилися лічені хвилини. Гармати встановлені, піхота зайняла позиції. На поле, гарцюючи на красивих конях, виїхали козаки. Вони продемонстрували свої вміння триматися в сідлі, виконуючи при цьому різні акробатичні трюки. Перші залпи з гармат сповістили всіх про початок битви. На полі зійшлися англійські війська, французькі зуави, російська піхота, артилерія і кінні козаки.

Британці вирушили на позиції. Фото автора

Бій триває з перемінним успіхом — по черзі атакують та відступають то російські війська, то вояки коаліції. І ті, й інші несуть втрати. Якщо звернутися до історичних фактів, то під час протистояння загинуло понад 9 тис. солдат з обох боків. Альмінська битва, що розпочалася вранці 20 вересня 1854 року, до вечора закінчилася відходом російських солдат у бік Севастополя. У бою перемогу отримали війська коаліції. Але для російського війська, яке було представлене Київським гренадерським, Володимирським та Мінським піхотними полками, Бородинськими єгерями, Ба?лаклавським грецьким батальйоном, — це був тільки початок запеклої боротьби за Севастополь. Вони потім ще 349 днів обороняли місто.

Навіть у генерала всі гудзики повинні бути застібнуті. Фото автора

«Ми намагаємося максимально достовірно передати події тієї битви, керуючись архівними джерелами. Альмінську битву російська армія програла. Ми не міняємо хід історії і правдиво відображуємо події», — прокоментував один з організаторів реконструкції Олексій Шереметьєв події, що розгорталися на очах завороженої публіки. Згодом своїми враженнями від побаченого поділився і гість фестивалю — Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі: «Це цікава подія, яка відображає загальну історію наших народів. Вважаю, що дуже добре, що прийшло багато молодих людей, які дізналися про битву». Він також розповів, що в центрі Парижа є міст «Альма», присвячений Кримській війні і Альмінській битві, що стала першою перемогою французів.

Росіяни і турки зійшлися у рукопашному бою. Фото автора