РОК-МУЗИКА

У Дніпропетровську вдруге відбувся міжнародний фестиваль «The Best City.UA»

Другий рік поспіль у Парку відпочинку біля села Новоселівка, що поблизу Дніпропетровська, відбувався міжнародний рок-фестиваль, який організатори назвали «кращим музичним містом рок-н-ролу» під відкритим небом. Як відзначив на прес-конференції соліст гурту «ВВ» Олег Скрипка, рок-музика в Україні виходить з андеграунду і стає мейнстримом — «тому що в Україні люблять рок-н-рол і вміють його грати».

Як і торік, фест вражав кількістю і якістю закордонних і вітчизняних зірок. На чотири фестивальні сцени виходило 120 учасників. Окрім вітчизняних «ВВ», «ТНМК», «Kozak System», російських «Нічних Снайперів», «Мумій Троллю» та інших, в Дніпропетровськ приїхали італійська «Lacuna Coil», британські «Enter Shikari» та «Hurts», німецька «Guano Apes». А фінал забили цвяхом програми — легендою світового року «Scorpions». Ці гості з Німеччини відіграли спеціальний фестивальний сет «Rock’N’Roll For Ever». Незважаючи на те що останній фестивальний день відзначився грозовою зливою, яка почалася якраз перед виступом «Скорпів», їхні шанувальники стійко трималися до останнього і були винагороджені виконанням на «біс» відомих та улюблених хітів рок-групи.

Соліст «Scorpions» Клаус Майне: «Фестиваль може стати одним з брендів вашої країни». Фото з сайту dnepr.comments.ua

Соліст «Scorpions» Клаус Майне після запрошення на «Краще місто» у своєму листі до голови оргкомітету, віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула писав: «Фестиваль «The Best City.UA» може стати одним з брендів вашої країни. Музика — універсальна мова. А «Бест Сіті» — універсальний посол країни, який може багатьом людям, що люблять гарну музику, розповісти про Україну». Так само вважає і адресат листа, який називає фестиваль складовою культурного бренду й іміджу України. «Я пишаюся тим, що «Бест Сіті» створює додаткові можливості розповісти і заявити про Україну у світі», — сказав віце-прем’єр.

І з цим важко не погодитися, тим більше, що, крім якісної музики, організатори постаралися наповнити фестивальне містечко українським національним духом — із козацькими розвагами, майстер-класами та сувенірами з петриківським розписом, ляльками-мотанками, вишиванками тощо.

Колоною у півтори тисячі мотоциклів байкери рушили до Новоселівки.Фото УНIAН

Особливого колориту додали рок-фестивалю байкери, які з’їхалися до Дніпропетровська з восьми країн світу та з 10 українських регіонів.  Колоною у півтори тисячі мотоциклів, яку очолив байкер з 25-річним стажем Олександр Вілкул, вони рушили з центральних вулиць міста до Новоселівки на відкриття фестивалю. Серед них і шанувальник року, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Напевно, байкери і рок — речі сумісні. І додатком до них, за поширеною думкою, обов’язково має стати багато пива. Добре, що організатори заходу переймаються такими питаннями, як безпека та охорона порядку (їх забезпечували близько 500 правоохоронців та представників приватних охоронних структур), як кондиціонування повітря і захист від пилу (для цього біля головної сцени працювала спеціальна водна система). Але ж захід, який претендує на європейський рівень, має цей рівень тримати у всьому.

За словами президента «Кращого міста» Костянтина Дудка, цього року на фестивалі працювало більше кафе, туалетів, душових. Також облаштували зону відпочинку для дітей. «Хочемо, щоб захід був цікавішим, ніж торік, а відвідувачі мають насолоджуватися музикою і подіями в арт-містечку», — наголосив він. Однак якщо з музикою на фестивалі все склалося, то над сервісом ще потрібно працювати. Зокрема, вчасно прибирати, урізноманітнити харчування, яке було задорогим. Пиво різних сортів справді лилося рікою, а ось прохолодного квасу, доброї кави чи чаю розшукати було проблематично. До того ж, організатори придумали ввести на території заходу власну валюту — фести, які обмінювали на гривні за курсом один до одного. Це створювало додаткові незручності гостям: в «обмінниках» постійно створювалися великі черги, а от невикористані фести назад на гривні не міняли.

Фестивальне містечко організатори постаралися наповнити українським національним духом

Рекламуючи фестиваль, організатори заявляли, що Бест Сіті — краще місто, в якому нема вулиць і будинків, зате є особливий дух свободи. Шкода, що цей дух часто-густо перетворювався у цигарковий дим з усіх усюд, хоч діє закон про заборону паління в публічних місцях. Хтось зауважить, що рок-фест без пива і цигарок неможливий. Але серед шанувальників року є чимало прибічників здорового способу життя. Тож організаторам є що вдосконалювати, щоб насправді досягти європейського рівня. Тим більше, у Кращому місті, про яке розкажуть близько тисячі акредитованих на Бест Сіті журналістів.

 Фоторепортаж та відео Антоніни БІЛОВИЦЬКОЇ