- Починаючи з першого червня зарплата військовослужбовців рядового, сержантського і молодшого офіцерського складу МНС зросте в середньому на 400 гривень, - повідомив на брифінгу в Кабінеті Міністрів України міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич. - Завдяки підтримці уряду і фінансуванню в межах затвердженого кошторису на нинішній рік згодом буде підвищено забезпечення й інших категорій працівників міністерства. Тим самим ми прагнемо ліквідувати абсолютно нелогічну диспропорцію в зарплатах, що виникла упродовж останніх трьох років. Держава не повинна заощаджувати на рятувальниках, які щодня ризикують своїм життям, рятуючи життя наших громадян.

Міністр також відзначив, що з початку літа відновлено фінансування практично всіх чорнобильських програм. Перед нарадою країн-донорів, яка невдовзі має відбутися в Лондоні, це великий плюс для України - наші західні партнери ревно слідкують за виконанням взятих на себе українською стороною зобов'язань.

Хоча ми впоралися з усіма викликами цьогорічного весняного водопілля, проблеми "великої води" списувати з порядку денного ще зарано, - говорить Нестор Шуфрич. - На жаль, повінь наробила лиха у наших сусідів, зокрема, в Польщі. МНС оперативно направило туди два рятувальні загони, один з яких працює там і досі. Ведеться постійне спостереження за можливими наслідками дощів у Карпатах і Закарпатті. Створені в регіоні два місяці тому оперативні округи реагування вживають усіх можливих заходів для запобігання небезпеці. Підрозділи МНС не знижують готовності і на півдні країни -орієнтовно 10-15 червня Дунай принесе до наших берегів воду із затопленої Європи.

До речі, зважаючи на глобальний характер багатьох природних чи техногенних катастроф, міністерство уклало низку міжвідомчих протоколів та угод зі своїми колегами з Угорщини, Словаччини, Росії про співпрацю і взаємодопомогу у разі виникнення різного роду надзвичайних ситуацій. Подібний план дій готується до підписання і з Польщею та деякими іншими державами.

За словами міністра, МНС відновлює чергування майже по всій території України авіаційно-рятувальної техніки - своєї та орендованої в інших відомств. Щодня чергуватимуть до 12 гвинтокрилів. Окрім того, міністерство сподівається невдовзі придбати ще кілька одиниць спеціальних пожежно-рятувальних гвинтокрилів російського виробництва КА-32П.

"Ми не можемо масштабно впливати на примхи природи, але повинні бути в постійній бойовій готовності до будь-яких надзвичайних ситуацій природного характеру, - зауважив Нестор Шуфрич, - у тому числі й до прогнозованої цього літа великої спеки. Вже зараз пожежні підрозділи МНС тісно співпрацюють з лісовими господарствами системи Держкомлісгоспу. Очевидно, без пожеж не обійдемося, але треба зробити все, аби локалізувати їх і звести до мінімуму можливі наслідки", - зазначив міністр.